«Το χειρότερο σενάριο»: Επιδιώκεται κλιμάκωση στα σύνορα Ρωσίας/Φινλανδίας

Ποιά είναι η αντίδραση της Ρωσίας αυτή την στιγμή...

Η Φινλανδία αυξάνει τις στρατιωτικές της δραστηριότητες στα σύνορα με την Ρωσία, ενώ, μετά από άσκηση μεγάλης κλίμακας, γίνεται λόγος και για άφιξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων. Στην Ρωσία αναφέρουν ποιά αντίδραση μπορεί να ακολουθήσει!

Σύμφωνα με επίσημες δηλώσεις, η Φινλανδία διαπραγματεύεται με πολλές χώρες του ΝΑΤΟ για τη στάθμευση των στρατευμάτων τους, καθώς για την ώρα είναι το μόνο κράτος μέλος της συμμαχίας που συνορεύει με τη Ρωσία που δεν έχει συμμαχικά στρατεύματα σε μόνιμη βάση!

Όπως μεταδίδεται, μια ταξιαρχία αρμάτων μάχης θα εμφανιστεί εκεί στο εγγύς μέλλον. Επιπλέον, το Ελσίνκι είναι έτοιμο για μεγάλης κλίμακας διεθνείς ασκήσεις σε περίπτωση «εντάσεων στα σύνορα».

«Θα πρέπει να υπάρχουν αρκετά στρατεύματα για να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσης», σημείωσε ο Φινλανδός υπουργός Άμυνας Άντι Καϊκόνεν, συμπληρώνοντας ότι η Φινλανδία έχει «αντικείμενα και δομές» που επιτρέπουν σε αυτές τις δυνάμεις να σταθμεύουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε ποιες χώρες θα στείλουν συγκεκριμένα στρατεύματα. Βάσει εκτιμήσεων θα μπορούσαν να υπάρχουν 4.000 έως 5.000 Σουηδοί και Νορβηγοί που θα σταθμεύσουν στην πόλη Mikkeli κοντά στα σύνορα.

Πάντως, μεταξύ 31 Αυγούστου και 6 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν ελιγμοί σε αρκετές περιοχές της χώρας με την συμμετοχή 3.200 ανδρών και περίπου 500 μονάδων στρατιωτικού εξοπλισμού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας θεωρεί αυτό ως πρόκληση και Ρώσοι αναλυτές το χαρακτηρίζουν την κλιμάκωση που επιδιώκεται να συμβεί ως το «χειρότερο σενάριο». «Βλέπουμε ότι η πολιτική ηγεσία της βορειοευρωπαϊκής χώρας βρίσκεται σε κατάσταση βαθιάς και απρόκλητης ρωσοφοβίας και θυσιάζει οικειοθελώς τα δικά της εθνικά συμφέροντα μετατρέποντας την πρώην καλή γειτονία της Φινλανδίας σε φυλάκιο των μιλιταριστικών φιλοδοξιών του ΝΑΤΟ στη Βαλτική και την Αρκτική. “, δήλωσε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και έντυπων μέσων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αντρέι Ναστάσιν. Σε απάντηση, η Μόσχα θα αυξήσει τις δικές της δυνάμεις στα σύνορα.

Το Ελσίνκι μιλά ήδη για εγκατάσταση στρατευμάτων στα προηγουμένως αποστρατικοποιημένα νησιά Åland. Ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών Πέκκα Τοβέρι πιστεύει ότι αυτό θα διευκολύνει την αντίδραση και θα αυξήσει την ασφάλεια των κατοίκων του νησιού. Ως παράδειγμα, τα φινλανδικά «γεράκια» αναφέρουν την Σουηδία, η οποία απέσυρε τα στρατεύματά της από το νησί Γκότλαντ το 2005 και τα έβαλε εκεί ξανά το 2018.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας έχει προβλέψει και έχει προετοιμαστεί για μια τέτοια εξέλιξη. Η Μόσχα, σύμφωνα με στρατιωτικούς, εργάζεται εδώ και καιρό πάνω στο θέμα της ενίσχυσης της βορειοδυτικής πλευράς της!

Αργά ή γρήγορα, όλες οι φινλανδικές στρατιωτικές βάσεις θα ανήκουν στο ΝΑΤΟ και σε περίπτωση παγκόσμιας σύγκρουσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας, θα γίνουν νόμιμος στρατιωτικός στόχος για την Μόσχα.

Ο Alexei Arbatov, επικεφαλής του Κέντρου Διεθνούς Ασφάλειας στο Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, εξηγεί: Δεν πρόκειται μόνο για προδοσία των εθνικών συμφερόντων, αλλά και για υποτίμηση της Ρωσίας. “Η κατάσταση εξελίσσεται δυναμικά. Έχει δημιουργηθεί μια νέα διοικητική εδαφική μονάδα, για την οποία η Φινλανδία έχει προειδοποιηθεί. Το Ελσίνκι ουσιαστικά δεν έχει δικό του στρατό, επομένως χρειάζεται την βοήθεια των συμμάχων του”.

Και κατά την προσφιλή συνήθεια ΗΠΑ και συμμάχων θα υπερασπιστούν την Φινλανδία μέχρι τον… τελευταίο Φινλανδό!

Με πληροφορίες από Ria Novosti/Russia Today, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-TT NEWS AGENCY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί