Ο Κιρ Στάρμερ «ξεφορτώθηκε» το πορτρέτο της Θάτσερ

Ο Τομ Μπάλντουιν είπε ότι μετά την ανάληψη των καθηκόντων του Στάρμερ είχε μιλήσει με την πρωθυπουργό στο πρώην Νο 10 γραφείο της Θάτσερ, ανεπίσημα γνωστό ως το δωμάτιο της Θάτσερ, όπου εκτέθηκε ένα πορτρέτο της.


Μιλώντας σε μια εκδήλωση που διοργάνωσε το φεστιβάλ βιβλίου Aye Write της Γλασκώβης, ο Baldwin είπε: «Καθίσαμε εκεί και λέω: «Είναι λίγο άβολο να μας κοιτάζει, έτσι δεν είναι;»

Ο Στάρμερ απάντησε ναι και, όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να το «ξεφορτωθεί», ο πρωθυπουργός έγνεψε καταφατικά, σύμφωνα με τον Μπάλντουιν.

Ο Μπάλντουιν πρόσθεσε: Έτσι θα γίνει».

Το πορτρέτο της Θάτσερ, ζωγραφισμένο από τον Ρίτσαρντ Στόουν, παραγγέλθηκε από τον Γκόρντον Μπράουν και αποκαλύφθηκε σε ιδιωτική δεξίωση το 2009.

Ο Μπράουν κάλεσε τη Θάτσερ για τσάι στην Ντάουνινγκ Στριτ λίγο αφότου διαδέχθηκε τον Τόνι Μπλερ το 2007 και της είπε ότι σκόπευε να παραγγείλει τον πίνακα.

Το έργο τέχνης, το οποίο κόστισε 100.000 λίρες και πληρώθηκε από έναν ανώνυμο δωρητή, ήταν το πρώτο πρώην πρωθυπουργού που παραγγέλθηκε από το νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Η Θάτσερ επέλεξε τα κοσμήματα και τα κουμπιά που φορούσε στο πορτρέτο.

Η απόφαση να αφαιρεθεί ο πίνακας, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τον Herald, έχει επικριθεί από ορισμένους στο Συντηρητικό κόμμα.

Ο Γκρεγκ Σμιθ, ο βουλευτής του Mid Buckinghamshire, είπε στην Telegraph ότι η απόφαση ήταν «απόλυτη μικροπρέπεια από τον Στάρμερ» και ισχυρίστηκε ότι δείχνει ότι «δεν είχε κανέναν σεβασμό για την ιστορία μας και τους προηγούμενους πρωθυπουργούς».

Ο Μέρντο Φρέιζερ, υποψήφιος για την ηγεσία των Σκωτσέζων Τόρις, είπε: «Φαίνεται σαν μια ανώμαλη κίνηση, αλλά ίσως ο σερ Κιρ Στάρμερ πτοήθηκε από το βλέμμα ενός παγκοσμίου φήμης ηγέτη, τα επιτεύγματα του οποίου δεν θα πλησιάσει ποτέ».

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Στάρμερ επαίνεσε τη Θάτσερ για την «ουσιαστική αλλαγή» στη Βρετανία.

Γράφοντας στην Sunday Telegraph, η ηγέτιδα των Εργατικών είπε ότι είχε «απελευθερώσει τη φυσική μας επιχειρηματικότητα» κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας της.

photo: epa-epa

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί