Προ των πυλών εξελίξεις: Απογοητευμένη από την Ευρώπη η Τουρκία οδεύει προς BRICS

Εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει σεισμό, αν τελικά συμβεί

Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg μετέδωσε, σήμερα Δευτέρα, επικαλούμενο πηγές, ότι η Τουρκία έχει υποβάλει αίτημα πριν από μήνες για ένταξη στους BRICS.

Πηγές που επικαλείται το Bloomberg, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φέρεται να δήλωσαν ότι η Τουρκία προχώρησε στην υποβολή της αίτησης εξαιτίας της απογοήτευσής της για την πολυετή έλλειψη προόδου στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).

Η κυβέρνηση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιστεύει ότι το γεωπολιτικό κέντρο βάρους μετατοπίζεται μακριά από τις ανεπτυγμένες οικονομίες, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Η νέα διπλωματική ώθηση της χώρας αντανακλά τις φιλοδοξίες της να καλλιεργήσει δεσμούς με όλες τις πλευρές σε έναν πολυπολικό κόσμο, συνεχίζοντας να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της ως βασικό μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικής Συνθήκης, τονίζεται, σύμφωνα πάντα με πηγές!

Συνδυάζοντας την Ευρώπη και την Ασία, η Τουρκία υπέβαλε αίτηση για ένταξη στους BRICS πριν από μερικούς μήνες εν μέσω απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στην προσπάθειά της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και δεκαετίες. Η προσφορά είναι επίσης εν μέρει αποτέλεσμα ρήξεων με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ, αφού η Τουρκία διατήρησε στενούς δεσμούς με την Ρωσία μετά την έναρξη της στρατιωτικής επιχείρησης της στην Ουκρανία το 2022! Το υπουργείο Εξωτερικών και η προεδρία της Τουρκίας αρνήθηκαν να σχολιάσουν την πληροφορία!

Ο όμιλος BRICS, που πήρε το όνομά του από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία και την Κίνα και την Νότια Αφρική, περιλαμβάνει μερικές από τις μεγαλύτερες αναδυόμενες οικονομίες. Απέκτησε τέσσερα νέα μέλη στις αρχές του τρέχοντος έτους, όταν το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αιθιοπία και η Αίγυπτος προσχώρησαν στις τάξεις της. Η Σαουδική Αραβία προσκλήθηκε να συμμετάσχει!

Η περαιτέρω διεύρυνση της ομάδας θα μπορούσε να συζητηθεί κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, από τις 22 έως τις 24 Οκτωβρίου!

Η Μαλαισία, η Ταϊλάνδη και ο στενός σύμμαχος της Τουρκίας Αζερμπαϊτζάν είναι μεταξύ άλλων χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν.

Σύντομα η Τουρκία θα κληθεί να πάρει μεγάλες αποφάσεις!

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί