Θα «βρέξει» πυραύλους; Μόσχα: Η Δύση μας ωθεί σε αλλαγές στο πυρηνικό μας δόγμα

Στην αντεπίθεση το Κρεμλίνο και ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του

Η κλιμάκωση από την Ουάσινγκτον του πολέμου στην Ουκρανία και οι ενέργειες της «συλλογικής Δύσης» καθιστούν αναγκαίο για την Ρωσία να αναθεωρήσει το πυρηνικό της δόγμα, σημείωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τις δηλώσεις του οποίου επικαλούνται ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Ρωσία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι πρόκειται να κάνει αλλαγές στην πολιτική που ορίζει τις συνθήκες για τη χρήση από τη Μόσχα πυρηνικών όπλων, αλλά ακόμη δεν έχει διευκρινίσει τις αλλαγές στις οποίες προτίθεται να προβεί.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Οι αναθεωρήσεις γίνονται «με φόντο τις προκλήσεις και τις απειλές που προκάλεσαν οι χώρες της λεγόμενης συλλογικής Δύσης», δήλωσε ο Πεσκόφ στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Η Μόσχα λαμβάνει υπόψη της την πιθανότητα η Ουκρανία να χρησιμοποιήσει όπλα μεγάλου βεληνεκούς που της έχει προμηθεύσει η Ουάσινγκτον στις επιθέσεις της σε βάθος στο ρωσικό έδαφος, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Η Ουκρανία ζητάει καιρό τώρα από τους συμμάχους της να της επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα σε στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος, και τα αιτήματα αυτά έχουν γίνει πιο ηχηρά καθώς η Ρωσία εντείνει τις αεροπορικές της επιδρομές σε ενεργειακές και άλλες υποδομές της Ουκρανίας!

«Είναι προφανές ότι οι Ουκρανοί θα το κάνουν αυτό», μετέδωσε το RIA επικαλούμενο δήλωση του Πεσκόφ. «Όλα αυτά τα λαμβάνουμε υπόψη μας», τόνισε.

Η Ρωσία προσαρμόζει το πυρηνικό της δόγμα επειδή οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι απειλούν τη χώρα, κλιμακώνοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία και αγνοώντας τα νόμιμα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας, ανακοίνωσε σήμερα το Κρεμλίνο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε επίσης ότι η αναθεώρηση του πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και πρόσθεσε ότι οι τρέχουσες εντάσεις θα αναλυθούν προσεκτικά και μετά θα διαμορφωθεί η βάση για τις προτεινόμενες αλλαγές.

Το υπάρχον πυρηνικό δόγμα, το οποίο ορίστηκε με διάταγμα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν το 2020, προβλέπει ότι η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα στην περίπτωση πυρηνικής επίθεσης από εχθρό ή συμβατικής επίθεσης που απειλεί την ύπαρξη του ρωσικού κράτους.

Η Ρωσία και οι ΗΠΑ είναι μακράν οι μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις στον κόσμο, καθώς έχουν περίπου το 88% των πυρηνικών όπλων που υπάρχουν παγκοσμίως, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων. Και οι δύο εκσυγχρονίζουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια, ενώ η Κίνα ενισχύει ταχύτατα το δικό της πυρηνικό οπλοστάσιο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία πυροδότησε την μεγαλύτερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση μετά την Κρίση των Πυραύλων στην Κούβα το 1962, ενώ και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι δεν μπορούν να χάσουν τον πόλεμο.

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να φέρουν λαίλαπα παραδίδοντας πυραύλους JASSM

Οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για να δώσουν στην Ουκρανία μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους κρουζ που θα μπορούσαν να φτάσουν βαθιά στο έδαφος της Ρωσίας, αλλά το Κίεβο θα χρειαστεί να περιμένει μερικούς μήνες, καθώς οι ΗΠΑ επεξεργάζονται τεχνικά ζητήματα ενόψει οποιασδήποτε παράδοσης, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Η αποστολή πυραύλων JASSM στην Ουκρανία θα μπορούσε να αλλάξει σημαντικά το στρατηγικό τοπίο του πολέμου, θέτοντας μεγαλύτερο τμήμα της Ρωσίας στο βεληνεκές ισχυρών, κατευθυνόμενων πυρομαχικών ακριβείας, πράγμα που προκαλεί σημαντικό προβληματισμό στην κυβέρνηση Μπάιντεν, σημείωσαν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ο Πεσκόφ υπογράμμισε εξάλλου ότι είναι προφανές πως η Ουκρανία θα προχωρήσει στο να πλήττει στόχους βαθιά στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα.

Προειδοποίηση Μόσχας για «εξαιρετικά επώδυνη» απάντηση

Στο μεταξύ το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι αν η Ρωσία πληγεί από όπλα μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση θα είναι άμεση και «εξαιρετικά επώδυνη».

«Χάνουν την αίσθηση της πραγματικότητας, δεν σκέφτονται καθόλου τους κινδύνους περαιτέρω επικίνδυνης κλιμάκωσης της σύγκρουσης, ούτε στο πλαίσιο των δικών τους συμφερόντων», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

«Θα θέλαμε να προειδοποιήσουμε τους ανεύθυνους πολιτικούς αυτού του είδους στην ΕΕ, το NATO και στο εξωτερικό: στην περίπτωση ανάλογων επιθετικών βημάτων από το καθεστώς του Κιέβου, η απάντηση της Ρωσίας θα ακολουθήσει αμέσως», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

Μένει να φανεί πού θα οδηγηθούν τα πράγματα…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo EPA-RUSSIAN DEFENCE MINISTRY

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί