Οι εξαιρετικά καλοδιατηρημένες αρχαίες μούμιες που βρέθηκαν σε αλατωρυχείο στο Ιράν – Πώς σκοτώθηκαν

Φωτογραφίες απαθανάτισαν τις τελευταίες στιγμές μιας ομάδας Περσών εργαζομένων σε αλατωρυχείο των οποίων τα λείψανα παρέμειναν μέσα σε αυτό για χιλιάδες χρόνια προτού ανακαλυφθούν.

Τα έξι πτώματα – γνωστά ως «Saltmen» – μουμιοποιήθηκαν φυσικά και διατηρήθηκαν στο αλατωρυχείο Chehrābād, κοντά στο χωριό Manzelou στο βορειοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με την RealClear Science .


Η πρώτη μούμια ενός άντρα – με μακριά λευκή γενειάδα και ένα μονό χρυσό σκουλαρίκι, καθώς και ένα σετ από σιδερένια μαχαίρια – ανακαλύφθηκε κατά λάθος από ανθρακωρύχους το 1993.

Η μούμια, γνωστή πλέον ως Salt Man 1, φορούσε ακόμα μία από τις δερμάτινες μπότες του και είχε μερικά ίχνη από μάλλινο παντελόνι στο πόδι του, είπε ο Atlas Obscura .

Οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες δείχνουν το διατηρημένο κεφάλι του άνδρα και το πόδι με μπότες μέσα σε προθήκες. Ο άνδρας πιστεύεται ότι πέθανε στο ορυχείο γύρω στο 300 μ.Χ. Τα λείψανά του θάφτηκαν στη μέση μιας σήραγγας.

Έντεκα χρόνια αργότερα, το 2004, ένας δεύτερος Salt Man βρέθηκε μόλις λίγα μέτρα από όπου αποκαλύφθηκαν τα λείψανα του Salt Man 1. Το 2005, δύο ακόμη μούμιες – μεταξύ των οποίων τα λείψανα ενός 16χρονου αγοριού – βρέθηκαν σε άλλο τούνελ.

Ξεκινώντας το 2006, το Ιρανικό Πρακτορείο Ειδήσεων Πολιτιστικής Κληρονομιάς συνεργάστηκε με διάφορα πολιτιστικά ιδρύματα για να ηγηθεί των ενδελεχών ανασκαφών στην τοποθεσία Chehrābād, η οποία έκλεισε για εξόρυξη το 2008.
Μέχρι το 2010, είχαν βρεθεί συνολικά έξι πτώματα στο αλατωρυχείο.

Τα σώματα προέρχονταν από διάφορες χρονικές περιόδους, με το παλαιότερο να χρονολογείται από το 9550 π.Χ. – περισσότερα από 10.000 χρόνια πριν.

Όπως το Salt Man 1, όλα τα υπολείμματα διατηρήθηκαν εξαιρετικά καλά από το αλάτι που τα περιέβαλλε. Η έλλειψη οξυγόνου βαθιά μέσα στο ορυχείο εμπόδισε επίσης την αποσύνθεση των σωμάτων.

Τέσσερις από τους Saltmen φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Zanjan, ενώ ο Salt Man 1 εκτίθεται στο Εθνικό Μουσείο του Ιράν στην Τεχεράνη.

Το έκτο πτώμα, το οποίο βρέθηκε το 2010, έμεινε μισοκολλημένο μέσα στο αλμυρό βουνό, είπε ο Atlas Obscura.
Με τα χρόνια, οι επιστήμονες αύξησαν τον αριθμό των πιθανών Saltmen από έξι σε οκτώ, καθώς περαιτέρω εξέταση αποκάλυψε τα αποκολλημένα μέρη του σώματος άλλων δύο ατόμων.

Η στενή ανάλυση έδειξε επίσης ότι όλοι οι Saltmen έφεραν σημάδια καταγμάτων και τραυματισμών από συμπίεση – οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι όλοι πιθανότατα σκοτώθηκαν σε καταρρεύσεις ορυχείων.

Η 16χρονη μούμια βρέθηκε ακόμη και με τα χέρια υψωμένα πάνω από το πρόσωπό της, σαν να ξαφνιάστηκε από μια ξαφνική πτώση ή άλλη απειλή.

Ο πέμπτος άνθρωπος από αλάτι ήταν πιο καλά διατηρημένος από τους άλλους, γεγονός που επέτρεψε στους επιστήμονες να εξετάσουν τα όργανά του από κοντά.

Τα έντερά του ήταν γεμάτα με αυγά ταινίας, γεγονός που υποδήλωνε ότι η αρχαία διατροφή του περιελάμβανε ωμό κρέας.

Η ανακάλυψη σηματοδότησε την πρώτη ένδειξη αρχαίων εντερικών παρασίτων στο Ιράν, σύμφωνα με μια ερευνητική εργασία του 2012 που δημοσιεύτηκε στο The Journal of Parasitology .

Παρά τον πλούτο των πληροφοριών που περιέχονται στα λείψανα των Saltmen, τα ερωτήματα σχετικά με την επίσημη αιτία του θανάτου τους –καθώς και πόσα περισσότερα από αυτά μπορεί να υπάρχουν μέσα στο ορυχείο– παραμένουν μυστήριο.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί