Ρωσία/Κίνα: Δύο «γίγαντες» προσπαθούν διακαώς να αυξήσουν τον πληθυσμό τους

Τη στιγμή που στη Δύση ο πληθυσμός με ολοένα και αυξανόμενους ρυθμούς μειώνεται!

Ρωσία και Κίνα επιχειρούν με μία σειρά από έκτακτα μέτρα να αυξήσουν τον πληθυσμό τους, έχοντας ως απόλυτη προτεραιότητα την προστασία του θεσμού της «οικογένειας».

Αυτό λαμβάνει χώρα είτε με απαγορεύσεις και κατασταλτικά μέτρα είτε με παροχή κινήτρων σε ζευγάρια που σκέφτονται να κάνουν πάνω από 2-3 παιδιά.

Στη Ρωσία κατ’ εντολήν Πούτιν έχουν δοθεί επιπλέον φοροαπαλλαγές και επιδόματα στις οικογένειες τρίτεκνων και πολύτεκνων.

Ο ίδιος ο Ρώσος πρόεδρος μάλιστα πολλάκις έχει δώσει το «στίγμα» της πολιτικής αύξησης πληθυσμού χαρακτηρίζοντας «πατριωτικό» το να έχει ένα ζευγάρι 4-5 παιδιά!

Χαρακτηρίζοντας το 2024 ως «έτος οικογένειας», το Κρεμλίνο θέλει να βάλει ένα τέλος στη γήρανση του ρωσικού πληθυσμού.

Όπως διαβάσατε μάλιστα χθες, σε ένα από τα πιο πρόσφατα μέτρα που πάρθηκαν, καθίσταται πλέον… δύσκολο για ένα ζευγάρια να χωρίσει!

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη ρωσική Βουλή προβλέπει ότι το δικαστήριο θα λαμβάνει μέτρα για τη συμφιλίωση των συζύγων, μεταξύ άλλων με τη «παροχή κοινωνικών και ψυχολογικών υπηρεσιών».

Οι συντάκτες του νομοσχεδίου, ένας βουλευτής από το κυβερνών κόμμα Ενιαία Ρωσία» και ένας γερουσιαστής, προτείνουν να καταστεί υποχρεωτική η παραπομπή σε ψυχολόγο τόσο σε περίπτωση που ένας από τους συζύγους δεν συμφωνεί στη λύση του γάμου όσο και σε περίπτωση που ο γάμος λυθεί δικαστικά με την αμοιβαία συναίνεση των συζύγων.

Αντίστοιχα μέτρα έχουν παρθεί τα τελευταία χρόνια και στην Κίνα, με την τοπική κυβέρνηση να… αυξάνει τη γραφειοκρατία για όπους θέλουν να χωρίσουν και την ίδια στιγμή να καθιστά πολύ εύκολο τον γάμο, ειδικά για τα νέα ζευγάρια!

Θυμίζουμε πως προ μερικών εβδομάδων το Πεκίνο προχώρησε σε αναθεώρηση ν/σ που θα καταστήσει πιο εύκολη τη δήλωση του γάμου για τα ζευγάρια και δυσκολότερη τη διαδικασία διαζυγίου.

Οι υπέρμαχοι το νομοσχεδίου έκαναν λόγο για τη δημιουργία και συντήρηση μίας «κοινωνίας φιλικής προς την οικογένεια».

Οι τοπικές αρχές ενθαρρύνουν νεαρά ζευγάρια να παντρευτούν και να αποκτήσουν παιδιά, μετά την μεγάλη πτώση που έχει σημειώσει ο πληθυσμός του «κίτρινου γίγαντα» για δύο συνεχόμενα χρόνια.

φωτο:freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί