Το νέο άγαλμα της Βασίλισσας Ελισάβετ έκανε τα αρνητικά σχόλια να πέσουν βροχή

Ένα νέο άγαλμα που σχεδιάστηκε για να τιμήσει τη μνήμη της Ελισάβετ Β', της μακροβιότερης βασίλισσας του Ηνωμένου Βασιλείου έχει διχάσει το βρετανικό κοινό.


Το χάλκινο γλυπτό, που φιλοτέχνησε ο καλλιτέχνης από το βόρειο Μπέλφαστ, Anto Brennan, αποκαλύφθηκε στους κήπους του Κάστρου Antrim το Σάββατο.
Από τότε, το άγαλμα της βασίλισσας, του πρίγκιπα Φίλιππου και των δύο σκύλως της ράτσας κοργκί έχει προσελκύσει δριμεία κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διάφορα αντιφατικά σχόλια από επισκέπτες στους κήπους της κομητείας Antrim.

Ο καλλιτέχνης κατασκεύασε και άλλα χάλκινα αγάλματα εκτός από το συγκεκριμένο, ως φόρο τιμής στην βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία πέθανε σε ηλικία 96 ετών στις 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μπαλμόραλ της Σκωτίας.

Ωστόσο, τόσο οι επισκέπτες όσο και οι σχολιαστές δεν έμειναν εντυπωσιασμένοι από την απόδοση της βασίλισσας, η οποία απεικονίστηκε να φοράει μαντίλα και σακάκι με επένδυση, παρόμοια με αυτά με τα οποία φωτογραφιζόταν συχνά ενώ έκανε βόλτα με τα σκυλιά της.


Σύμφωνα με το BBC, η Vera McWilliam, σύμβουλος του Antrim και Newtownabbey, είπε: «Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς, δεν μοιάζει με τη βασίλισσα σε κανένα σχήμα ή μορφή».

Ένας ντόπιος επισκέπτης, εν τω μεταξύ, είπε ότι ο υπεύθυνος για την κατασκευή του συγκεκριμένου αγάλματος «χρειάζεται να εξετάσει τα μάτια του».

«Όποιος το υπέγραψε πρέπει να κάνει τεστ στα μάτια του. Δεν είναι καλό.

«Θα το απομάκρυνα. Δεν κάνει τίποτα στη μνήμη της Αυτής Μεγαλειότητας, οπότε σίγουρα θα το αφαιρούσα».
Ένας επισκέπτης από το Λονδίνο είπε ότι ενώ εκτιμούσαν το συναίσθημα πίσω από το άγαλμα, η έλλειψη ομοιότητάς του με τη βασίλισσα ήταν κάτι που ήταν ολοφάνερο.

Αλλά περιέγραψαν τα άλλα κομμάτια στην εγκατάσταση ως “ωραία”.

«Όπως είναι στη μνήμη της, υποθέτω ότι είναι καλό, αλλά δεν της μοιάζει», είπαν. «Τα σκυλιά και ο πρίγκιπας Φίλιππος φαίνονται ωραία, αλλά η βασίλισσα δεν της μοιάζει».

Το άγαλμα έχει αποδειχθεί τόσο αμφιλεγόμενο που το δημοτικό συμβούλιο του Newtownabbey αναγκάστηκε να απενεργοποιήσει τα σχόλια αφού μοιράστηκε τα νέα έργα τέχνης στο Facebook.

Ο Paul Dunlop, Αντιδήμαρχος του Antrim και του Newtownabbey, δήλωσε: «Είναι στο προσωπικό γούστο, ο καθένας έχει τη δική του γνώμη, αλλά αυτό που αντιπροσωπεύει το γλυπτό είναι σημαντικό».


Η διαμάχη γύρω από το άγαλμα συνεχίστηκε στο Twitter/X, όπου οι χρήστες αμφισβήτησαν την καταλληλότητά του ως φόρο τιμής.

Ένας χρήστης του X χαρακτήρισε τα αγάλματα “απόβλητο από μπρούτζο” ενώ ένας τρίτος είπε ότι τα κομμάτια ήταν απόδειξη ότι το υλικό δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για την απεικόνιση ανθρώπων.

«Αυτό είναι το πιο αστείο πράγμα που έχω δει εδώ και πολύ καιρό», παρατήρησε ένας τέταρτος.

Ένας εκπρόσωπος του δήμου του Newtownabbey δήλωσε στον Independent : «Το Συμβούλιο είναι ενθουσιασμένο με τη γενικά θετική ανταπόκριση στο νέο γλυπτό της Βασίλισσας Ελισάβετ II στους κήπους του Κάστρου Antrim.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί