Ανάπτυξη των πυραύλων Typhon: Οι ΗΠΑ βάζουν σε κίνδυνο Ιαπωνία και Φιλιππίνες

Εναντίον της Κίνας

Έχοντας προηγουμένως αναπτύξει τα πυραυλικά συστήματα μεσαίου βεληνεκούς Typhon –ένα όπλο που απαγορεύεται βάσει της πλέον απαρχαιωμένης Συνθήκης INF– στις Φιλιππίνες, οι Ηνωμένες Πολιτείες μετακινούνται τώρα για να τα τοποθετήσουν στην Ιαπωνία σε σχετικά κοντινή απόσταση από την Κίνα και την Βόρεια Κορέα.

Τα σχέδια της Ουάσιγκτον να αναπτύξει αυτά τα όπλα στην Ασία είναι «μέρος μιας ευρύτερης μακροχρόνιας στρατηγικής των ΗΠΑ για την περικύκλωση και τον περιορισμό της Κίνας», με την ίδια την κίνηση να αποτελεί «μέρος μιας παγκόσμιας μεταψυχροπολεμικής στρατηγικής για την εξάλειψη οποιουδήποτε ανταγωνιστή και διατήρηση της πρωτοκαθεδρίας των ΗΠΑ στον πλανήτη», λέει στο Sputnik ο γεωπολιτικός αναλυτής και πρώην πεζοναύτης των ΗΠΑ Brian Berletic.

Τα σχέδια των ΗΠΑ να αναπτύξουν πυραυλικά συστήματα Typhon στην Ευρώπη αποτελούν επίσης «μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής για την περικύκλωση και τον περιορισμό της Ρωσίας», προσθέτει ο Berletic.

Πρώτον, σημειώνει ο Berletic, οι ΗΠΑ αποχώρησαν από τη Συνθήκη INF κατά την διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά η ανάπτυξη των πυραύλων Typhon σε διάφορες γωνιές του πλανήτη πραγματοποιείται με τον Τζο Μπάιντεν στο τιμόνι.

«Η διαδικασία της αποχώρησης από μια συνθήκη και στην συνέχεια η ανάπτυξη τέτοιων συστημάτων έλαβε χώρα κατά την διάρκεια δύο προεδρικών διοικήσεων, εξυπηρετώντας μια ενιαία ατζέντα, ανεξάρτητα από το ποιος κάθισε στον Λευκό Οίκο», τόνισε.

«Η ανάπτυξη του Typhon αποκαλύπτει επίσης την πραγματική φύση της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ», παρατηρεί ο Berletic.

Αν και τόσο οι Φιλιππίνες όσο και η Ιαπωνία «θεωρούν την Κίνα ως τον μεγαλύτερο εμπορικό τους εταίρο», καταλήγουν και οι δύο να φιλοξενούν αμερικανικούς πυραύλους που στοχεύουν ακριβώς το Πεκίνο, κάτι που δεν βελτιώνει τις σχέσεις τους.

«Είναι πολύ σαφές ότι αυτή η πολιτική φιλοξενίας αμερικανικών δυνάμεων που επιδιώκουν να περικυκλώσουν και να συγκρατήσουν την Κίνα είναι μια πολιτική που καθορίζεται στην Ουάσιγκτον, όχι στην Μανίλα ή στο Τόκιο, και είναι μια πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ σε βάρος των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας», κατέληξε.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-AFP POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί