Το νέο αίτημα των εγκλωβισμένων αστροναυτών της NASA – Βίντεο

Οι αστροναύτες της NASA, Σουνίτα Ουίλιαμς και Μπουτς Γουίλμορ, που είναι εγκλωβισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), εξέφρασαν την επιθυμία τους να ψηφίσουν στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ), ανέφεραν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή (13 Σεπτεμβρίου).

Η επιστροφή τους στη Γη πήρε παράταση για αρκετούς μήνες ακόμα λόγω τεχνικών προβλημάτων με το Boeing Starliner και αναμένεται να παραμείνουν στο διάστημα τουλάχιστον μέχρι τον Φεβρουάριο του 2025.


Απευθυνόμενοι σε συνέντευξη Τύπου από τον ISS, οι Williams και Butchmore είπαν ότι ζήτησαν ψηφοδέλτιο, χαρακτηρίζοντας την ψηφοφορία ως “σημαντικό ρόλο” που διαδραματίζουν οι πολίτες.

«Έστειλα το αίτημά μου για ψηφοδέλτιο σήμερα, και θα πρέπει να το στείλουν σε μερικές εβδομάδες», είπε ο Wilmore.

“Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος που παίζουμε όλοι ως πολίτες να πάρουμε μέρος σε αυτές τις εκλογές και η NASA μας διευκολύνει πολύ να το κάνουμε αυτό. Είμαστε ενθουσιασμένοι για αυτήν την ευκαιρία”, πρόσθεσε. Οι αστροναύτες της NASA ψηφίζουν από το διάστημα από το 1997.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία από το διάστημα;
Εκείνο το έτος, το νομοθετικό σώμα του Τέξας ψήφισε ένα νομοσχέδιο που επέτρεπε να πραγματοποιηθεί μια τέτοια ψηφοφορία. Ο αστροναύτης της NASA Ντέιβιντ Γουλφ έγινε ο πρώτος Αμερικανός που ψήφισε από το διάστημα στον Διαστημικό Σταθμό Μιρ το 1997.

Το 2020, η αστροναύτης της NASA Kate Rubins εκτέλεσε επίσης το αστικό της καθήκον από το διάστημα στον ISS.

Πώς γίνεται η ψηφοφορία

Το ψηφοδέλτιο της Ρούμπινς – όπως και τα περισσότερα δεδομένα που μεταδίδονται μεταξύ του διαστημικού σταθμού και του ελέγχου της αποστολής – διέσχισε το δίκτυο Near Space της NASA, το οποίο διαχειρίζεται το Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, ανέφερε η NASA σε δήλωση.

Αφού η Ρούμπινς συμπλήρωσε το ειδικά σχεδιασμένο, ηλεκτρονικό ψηφοδέλτιο στο εργαστήριο που βρισκόταν σε τροχιά, το έγγραφο έρεε μέσω ενός δορυφόρου παρακολούθησης και αναμετάδοσης δεδομένων σε μια επίγεια κεραία στο σύμπλεγμα White Sands στο Λας Κρουσς του Νέου Μεξικού, πρόσθεσε η NASA.

Από το Νέο Μεξικό, η NASA μεταφέρει το ψηφοδέλτιο στο Κέντρο Ελέγχου Αποστολής στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον και στη συνέχεια στον υπάλληλο της κομητείας που είναι υπεύθυνος για τη ψηφοφορία. Το ψηφοδέλτιο είναι κρυπτογραφημένο και προσβάσιμο μόνο από τον αστροναύτη και τον υπάλληλο για τη διατήρηση της ακεραιότητας της ψήφου.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί