Η πανοπλία της «αθανασίας» που φορούσαν οι Κινέζοι βασιλιάδες – Από τί ήταν φτιαγμένη

Η στολή από νεφρίτη κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας χιλιάδες κομμάτια νεφρίτη που ενώθηκαν μεταξύ τους με χρυσή κλωστή.

Η ταφική στολή από νεφρίτη χρησιμοποιήθηκε από τον ηγεμόνα της δυναστείας των Χαν, Λιου Σενγκ.

Τι είναι: Ένας τύπος τελετουργικής στολής κατασκευασμένη από κομμάτια νεφρίτη και φορεμένη από βασιλικά μέλη της δυναστείας Χαν της Κίνας (κυβέρνησε από το 206 π.Χ. έως το 220 μ.Χ.), καθώς και μεταγενέστερους ηγεμόνες και ελίτ, όταν θάβονταν.

Τι μας λέει για το παρελθόν: Κάθε στολή κατασκευάστηκε χρησιμοποιώντας χιλιάδες κομμάτια από τον ορυκτό νεφρίτη, τα οποία οι τεχνίτες έραβαν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας χρυσή κλωστή. Τα αριστοτεχνικά κατασκευασμένα κοστούμια «χτίστηκαν ως πανοπλία» για να προστατεύουν τον νεκρό στη μετά θάνατον ζωή και να «αποτρέπουν τη φθορά του θανάτου», σύμφωνα με την UNESCO . Φαίνεται ότι η αρχαία οικογένεια των Χαν πίστευε επίσης ότι τα κοστούμια προστάτευαν την ψυχή.

«Το σύνολο των νεφριτών προστάτευε το σώμα και την ψυχή στο σύνολό τους, επιτρέποντας στον νεκρό να φτάσει στην αθανασία», σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.


Ενώ τα αρχαία κείμενα αναφέρονταν σε αυτές τις ταφικές στολές, μόλις το 1968 οι αρχαιολόγοι βρήκαν πραγματικά παραδείγματα όταν ανακάλυψαν δύο στην επαρχία Χεμπέι στη βορειοανατολική Κίνα. Τα κοστούμια χρησιμοποιήθηκαν στις ταφές του ηγεμόνα της δυναστείας των Χαν, Λιου Σενγκ, του πρίγκιπα του Ζονγκσάν, και της συζύγου του, πριγκίπισσας Ντου Γουάν.

Εκτός από την πανοπλία, και τα δύο άτομα βρέθηκαν με κομμάτια νεφρίτη που κάλυπταν τα μάτια τους και τα αυτιά τους. Το κοστούμι του Sheng περιείχε απίστευτα 2.498 μεμονωμένα κομμάτια νεφρίτη. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι θα χρειάζονταν 10 χρόνια για να δημιουργηθεί το κοστούμι του, ανέφερε η UNESCO.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ένα σύνολο κανόνων με τίτλο «The Book of Later Han», που περιγράφει λεπτομερώς πώς κατασκευάστηκαν τα κοστούμια και πώς πρέπει να χρησιμοποιούνται διαφορετικοί τύποι νημάτων ανάλογα με την κοινωνική θέση ενός ατόμου. Για παράδειγμα, το κοστούμι ενός αυτοκράτορα χρησιμοποιούσε μόνο χρυσή κλωστή, ενώ τα κοστούμια των κατώτερων ελίτ ήταν φτιαγμένα με μεταξωτό νήμα.

Ωστόσο, η περίτεχνη πρακτική ταφής σταμάτησε τη δεκαετία του 500 κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Wen του Δυτικού Γουέι, καθώς τα κοστούμια με μεγάλη αξία έγιναν στόχος λεηλασιών.

Δείτε στο παρακάτω ΒΙΝΤΕΟ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί