Ρωσία, Κίνα, Ινδία σκέφτονται να φτιάξουν πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής στην Σελήνη

Τι μεταδίδεται...

Η Ρωσία και η Κίνα εξετάζουν το ενδεχόμενο κατασκευής κοινού πυρηνικού σταθμού στην επιφάνεια της Σελήνης. Και τα δύο έθνη είχαν ήδη υπογράψει το 2021 κείμενο πρόθεσης να επεκτείνουν την συνεργασία τους στο διάστημα.

Εκείνη την εποχή επρόκειτο επίσης για την δημιουργία μιας κοινής σεληνιακής βάσης, του διεθνούς σεληνιακού ερευνητικού σταθμού ILRS (International Lunar Research Station).

Τα επόμενα χρόνια, η Λαϊκή Δημοκρατία θα στείλει αρκετές αποστολές στο φεγγάρι Chang’e. Η Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να υποστηρίξει την κατασκευή με τις αποστολές Luna.

Σύμφωνα με τη ρωσική πυρηνική εταιρεία Rosatom, ο πυρηνοκίνητος σεληνιακός αντιδραστήρας θα κατασκευαστεί με «ελάχιστη ανθρώπινη συμμετοχή» και θα τεθεί σε λειτουργία γύρω στο 2036.

Όπως αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS , ο επικεφαλής της Rosatom Αλεξέι Λιχάτσεφ δήλωσε σε μια συνάντηση του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι η Ινδία είχε επίσης δείξει ενδιαφέρον για το έργο.

Ο Λιχάτσεφ είπε στους πιθανούς επενδυτές: «Το έργο στο οποίο εργαζόμαστε είναι η κατασκευή ενός πυρηνικού σταθμού στο φεγγάρι με ενεργειακή χωρητικότητα έως και μισό μεγαβάτ (…) τόσο οι Κινέζοι όσο και οι Ινδοί εταίροι μας ενδιαφέρονται πολύ για συνεργασία, καθώς θέτουμε τα θεμέλια για πολλά διεθνή διαστημικά έργα».

Το Δελχί δεν έχει ακόμη σχολιάσει την προβλεπόμενη συνεργασία. Η NASA έχει επίσης σκεφτεί την κατασκευή παρόμοιων αντιδραστήρων για τις δικές της μελλοντικές σεληνιακές βάσεις.

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί