Επιστήμονες στη Νότια Αφρική λένε ότι εντόπισαν το πρώτο γνωστό κρούσμα λύσσας στις φώκιες

Επιστήμονες στη Νότια Αφρική λένε ότι εντόπισαν ένα ξέσπασμα λύσσας σε φώκιες που πιστεύεται ότι είναι η πρώτη φορά που ο ιός εξαπλώνεται σε θαλάσσια θηλαστικά.

Τουλάχιστον 24 φώκιες που βρέθηκαν νεκρές ή ευθανατισμένες σε διάφορες τοποθεσίες στη δυτική και νότια ακτή της Νότιας Αφρικής είχαν λύσσα, δήλωσε ο κτηνίατρος της πολιτείας Δρ Λέσλι βαν Χέλντεν.

Η λύσσα, η οποία προσβάλλει τα θηλαστικά και μπορεί να μεταδοθεί στους ανθρώπους, είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρα μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η λύσσα μεταδίδεται μέσω του σάλιου, συνήθως μέσω δαγκωμάτων αλλά και μερικές φορές όταν τα ζώα γλείφουν και περιποιούνται το ένα το άλλο.

Ο ιός έχει παρατηρηθεί από καιρό σε άγρια ​​ζώα όπως ρακούν, κογιότ, αλεπούδες, τσακάλια και σε οικόσιτους σκύλους. Αλλά δεν είχε καταγραφεί ποτέ να εξαπλώνεται μεταξύ των θαλάσσιων θηλαστικών, δήλωσε ο van Helden και άλλοι ειδικοί αυτήν την εβδομάδα.

Το μόνο άλλο γνωστό κρούσμα λύσσας σε θαλάσσιο θηλαστικό ήταν σε μια δακτυλιωμένη φώκια στα νησιά Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αυτή η φώκια πιθανότατα είχε μολυνθεί από μια λυσσασμένη αρκτική αλεπού, είπαν οι ερευνητές, και δεν υπήρχαν ενδείξεις εξάπλωσης της λύσσας ανάμεσα στις φώκιες εκεί.

Οι αρχές στη Νότια Αφρική ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη λύσσα στις φώκιες του Κέιπ τον Ιούνιο μετά από δάγκωμα ενός σκύλου από φώκια σε παραλία του Κέιπ Τάουν. Ο σκύλος μολύνθηκε από λύσσα, προκαλώντας τεστ λύσσας σε δείγματα εγκεφάλου από 135 σφάγια φώκιας που είχαν ήδη συλλέξει οι ερευνητές από το 2021. Επίσης συλλέχθηκαν περίπου 20 νέα δείγματα και περισσότερα θετικά βρέθηκαν σε επόμενες δοκιμές.

Οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν πώς η λύσσα μεταδόθηκε στις φώκιες, εάν εξαπλώνεται ευρέως στις μεγάλες αποικίες τους και τι μπορεί να γίνει για να την περιορίσει.

Υπάρχουν περίπου 2 εκατομμύρια φώκιες που μεταναστεύουν πέρα ​​δώθε μεταξύ της Νότιας Αφρικής, της Ναμίμπια και της Αγκόλα κατά μήκος της νότιας και της δυτικής ακτής της Αφρικής. Η πιο πιθανή πιθανότητα, είπε ο van Helden, είναι ότι η λύσσα μεταδόθηκε αρχικά σε φώκιες από τσακάλια στη Ναμίμπια, όπου τα ζώα που μοιάζουν με λύκο κυνηγούν κουτάβια φώκιας στην ακτογραμμή.

Τα γονίδια του ιού της λύσσας που βρέθηκαν στις φώκιες ταίριαζαν με τη λύσσα στα τσακάλια με μαύρη πλάτη στη Ναμίμπια. Έδειξε επίσης ότι η λύσσα μεταδιδόταν ανάμεσα στις φώκιες, επειδή οι περισσότερες από τις αλληλουχίες του ιού ήταν στενά συνδεδεμένες, είπε.

Οι φώκιες ζουν σε κοντινή απόσταση από ανθρώπους σε μέρη στη Νότια Αφρική, ειδικά σε παραλίες γύρω από την πόλη του Κέιπ Τάουν. Η πόλη έχει εκδώσει προειδοποιήσεις στους ντόπιους, δήλωσε ο Γκρεγκ Οέλοφσε, επικεφαλής της παράκτιας και περιβαλλοντικής διαχείρισης του Κέιπ Τάουν.

Οι αρχές είχαν μπερδευτεί τα τελευταία τρία χρόνια από αναφορές για υπερβολικά επιθετικές φώκιες και αύξηση των επιθέσεων φώκιας σε ανθρώπους, ορισμένοι από τους οποίους είχαν δαγκωθεί. Ως αποτέλεσμα, δεν έχουν καταγραφεί περιπτώσεις λύσσας σε ανθρώπους.

Ο Οέλοφσε είπε ότι οι αρχές της πόλης άρχισαν να εμβολιάζουν μικρό αριθμό από φώκιες σε δύο δημοφιλή λιμάνια του Κέιπ Τάουν, όπου θεωρούνται αξιοθέατο.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η μακροπρόθεσμη δυναμική μετάδοσης, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, Dave Daigle. Σημείωσε προηγούμενα περιστατικά ιού λύσσας που ολοκληρώθηκαν σε νέους ξενιστές και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν. Το 2021 στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, οι γκρίζες αλεπούδες εξέδιδαν την παραλλαγή του ιού της λύσσας του ρακούν για δύο χρόνια και στη συνέχεια η μετάδοση σταμάτησε.

Η υπηρεσία δημόσιας υγείας των ΗΠΑ παρακολουθεί την κατάσταση στη Νότια Αφρική, αλλά δεν έχει δει ακόμη «σαφείς αποδείξεις ότι αυτό θα είναι ένα μακροπρόθεσμο ζήτημα», είπε ο Ντάιγκλ.

Ένα άλλο άγνωστο είναι εάν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό στις φώκιες. Δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι πρέπει να λειτουργεί.

Υπάρχει επίσης ένα υλικοτεχνικό ερώτημα, είπε ο van Helden: Πώς εμβολιάζετε έναν σημαντικό αριθμό από φώκιες που ζουν σε μεγάλο βαθμό στον ωκεανό και μεταναστεύουν πέρα ​​δώθε κατά μήκος μιας ακτογραμμής που έχει μήκος πάνω από 3.500 χιλιόμετρα (2.170 μίλια).

Νοτιοαφρικανοί αξιωματούχοι συνεργάζονται με διεθνείς εμπειρογνώμονες.

Ο ερευνητής της φώκιας Hofmeyr είπε ότι ορισμένα άλλα είδη φώκιας έρχονται σε επαφή με τις φώκιες του ακρωτηρίου και στη συνέχεια ταξιδεύουν σε άλλα μέρη του κόσμου και αυτό ήταν μια ανησυχία για περαιτέρω εξάπλωση.

«Οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι πολύ μικρές, αλλά οι συνέπειες αυτού αν συμβεί είναι πολύ σημαντικές», είπε.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί