Ινδονησία: Απελευθερώθηκε πιλότος από τη Νέα Ζηλανδία που είχαν απαγάγει αντάρτες στην Παπούα

Ο νεοζηλανδός πιλότος Φίλιπ Μέρτενς, ο οποίος είχε απαχθεί από αντάρτες στην ινδονησιακή επαρχία Παπούα, είναι πλέον ελεύθερος, έπειτα από ενάμιση χρόνο ομηρίας, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία

«Σήμερα, πήραμε πίστω τον πιλότο, τον Φίλιπ, που είναι καλά στην υγεία του», εξήγησε ο Φάιζαλ Ραμαντάνι, επικεφαλής ειδικής μονάδας της αστυνομίας, σε δελτίο Τύπου το οποίο διανεμήθηκε στον Τύπο.

Ο Φίλιπ Μέρτενς απήχθη την 7η Φεβρουαρίου 2023, αφού πιλοτάρισε μικρό εμπορικό αεροσκάφος της εταιρείας Susi Air στην απομονωμένη περιοχή Ντούγκα (κεντρικά).

Κοινή ειδική δύναμη, αποτελούμενη από αστυνομικούς και στρατιωτικούς, τον ανέκτησε σήμερα το πρωί σε χωριό της περιοχής Ντούγκα, σύμφωνα με τον κ. Ραμαντάνι.

Ο πιλότος από τη Νέα Ζηλανδία υποβλήθηκε σε ιατρικές και ψυχολογικές εξετάσεις προτού μεταφερθεί αεροπορικώς στην πόλη Τιμίκα, επίσης στην Παπούα.

«Είναι σώος» και συνομίλησε με την οικογένειά του, ανακοίνωσε η νεοζηλανδική κυβέρνηση.

Αργότερα εντός της ημέρας αξιωματούχοι της ινδονησιακής ειδικής δύναμης πρόκειται να παραχωρήσουν συνέντευξη Τύπου, ανέφερε ο κ. Ραμαντάνι.

Ο πιλότος εκτελούσε δρομολόγια καίριας σημασίας προς απομονωμένες κοινότητες όταν τον απήγαγαν μέλη του κινήματος ανταρτών Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης της Δυτικής Παπούας (TPNPB).

Η απελευθέρωσή του έγινε έπειτα από εντατικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν τόσο από την Ουέλιγκτον όσο και από την Τζακάρτα.

Οι αντάρτες του TPNPB δεν έχουν κάνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Στην Παπούα, επαρχία πλούσια σε φυσικούς πόρους αλλά υπανάπτυκτη, υπάρχει ισχυρή ινδονησιακή στρατιωτική παρουσία για την καταστολή της αυτονομιστικής εξέγερσης στην περιοχή, που διαρκεί δεκαετίες.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί