Ναυάγιο στη Σικελία: Πιστεύεται ότι το γιότ περιέχει χρηματοκιβώτια με ευαίσθητα δεδομένα πληροφοριών

Ειδικοί δύτες που ερευνούν τα συντρίμμια του superyacht 40 εκατομμυρίων δολαρίων που βυθίστηκε στα ανοιχτά της Σικελίας τον Αύγουστο,

σκοτώνοντας οκτώ άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Βρετανού μεγιστάνα της τεχνολογίας Mike Lynch, ζήτησαν αυξημένη ασφάλεια για τη φύλαξη του σκάφους, λόγω ανησυχιών ότι ευαίσθητα δεδομένα που είναι κλειδωμένα στα χρηματοκιβώτιά του μπορεί να ενδιαφέρουν ξένες κυβερνήσεις , είπαν πολλές πηγές στο CNN.

Οι Ιταλοί εισαγγελείς που άνοιξαν ποινική έρευνα για πολλαπλή ανθρωποκτονία και ναυάγιο από αμέλεια πιστεύουν ότι το 56 μέτρων γιοτ, το Bayesian, μπορεί να περιέχει εξαιρετικά ευαίσθητα δεδομένα που συνδέονται με ορισμένες δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την έρευνα και επιχείρηση διάσωσης είπε.

Ο Lynch συνδέθηκε με βρετανικές, αμερικανικές και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών μέσω των διαφόρων εταιρειών του, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο που ίδρυσε, Darktrace.

Αυτή η εταιρεία πουλήθηκε στην εταιρεία private equity Thoma Bravo με έδρα το Σικάγο τον Απρίλιο. Ο Lynch, του οποίου η εταιρεία της συζύγου Revtom Limited ανήκε το πλοίο, ήταν επίσης σύμβουλος των Βρετανών πρωθυπουργών Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι για την επιστήμη, την τεχνολογία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κατά τη διάρκεια της θητείας τους, σύμφωνα με τα αρχεία της βρετανικής κυβέρνησης και του δημόσιου Darktrace.

Το βυθισμένο σκάφος, που βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας σε βάθος περίπου 50 μέτρων (164 πόδια), πιστεύεται ότι έχει στεγανά χρηματοκιβώτια που περιέχουν δύο υπερκρυπτογραφημένους σκληρούς δίσκους που περιέχουν εξαιρετικά απόρρητες πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων κωδικών πρόσβασης και άλλων ευαίσθητων δεδομένων. Ειδικοί δύτες με απομακρυσμένες κάμερες έψαξαν το σκάφος εκτενώς.

Αρχικά, οι τοπικές αρχές επιβολής του νόμου φοβήθηκαν ότι επίδοξοι κλέφτες θα προσπαθούσαν να φτάσουν στα συντρίμμια για να βρουν ακριβά κοσμήματα και άλλα αντικείμενα αξίας που εξακολουθούσαν να βρίσκονται στο γιοτ, σύμφωνα με δύτες της Πυροσβεστικής που μίλησαν με το CNN. Τώρα ανησυχούν ότι τα συντρίμμια, που αναμένεται να ανέλθουν τις επόμενες εβδομάδες στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας για την τραγωδία, θα ενδιαφέρουν επίσης ξένες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας. Ζήτησαν να φυλάσσεται στενά το γιοτ, τόσο πάνω από το νερό όσο και με υποβρύχια επιτήρηση.

“Έχει γίνει δεκτό ένα επίσημο αίτημα και εφαρμόστηκε για πρόσθετη ασφάλεια των συντριμμιών μέχρι να μπορέσει να ανυψωθεί”, επιβεβαίωσε στο CNN ο Francesco Venuto της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας της Σικελίας.

Ο Lynch, η 18χρονη κόρη του Hannah, ο Αμερικανός δικηγόρος Chris Morvillo και η σύζυγός του Neda, ο Βρετανός τραπεζίτης Jonathan Bloomer και η σύζυγός του Judy, και ο σεφ του σκάφους Recaldo Thomas πέθαναν όταν το πλοίο βυθίστηκε σε σφοδρή καταιγίδα τις πρώτες πρωινές ώρες του το πρωί.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα από τις αυτοψίες υποδηλώνουν ότι τα ζευγάρια Bloomer και Morvillo πέθαναν από ασφυξία όταν τελείωσε το οξυγόνο σε μια φυσαλίδα αέρα σε μια καμπίνα ύπνου. Τα αποτελέσματα της αυτοψίας για τον Lynch και την κόρη του ήταν λιγότερο ξεκάθαρα.


Ο σεφ, του οποίου το σώμα βρέθηκε έξω από το σκάφος, πέθανε από πνιγμό, είπε ο ιατροδικαστής. Οι τοξικολογικές αναφορές για τους νεκρούς δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί, αλλά κανείς δεν είχε υποστεί σωματικό τραυματισμό όταν το σκάφος κατέρρευσε.

Η σύζυγος του Lynch, Angela Bacares, και άλλοι 14 επέζησαν, συμπεριλαμβανομένου του καπετάνιου James Cutfield, ο οποίος, μαζί με έναν χειριστή και τον διευθυντή του μηχανοστασίου του γιοτ, βρίσκονται υπό έρευνα για πολλαπλή ανθρωποκτονία και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια. Όλοι τους επετράπη να φύγουν από την Ιταλία.

Μερικοί από τους 15 επιζώντες, από τους οποίους εννέα ήταν μέλη του πληρώματος και έξι επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου ενός κοριτσιού 1 έτους, φέρεται να είπαν στους εισαγγελείς ότι ο Lynch «δεν εμπιστευόταν τις υπηρεσίες cloud» και διατηρούσε πάντα μονάδες δεδομένων σε ασφαλές διαμέρισμα του γιοτ όπου κι αν έπλεε, είπε στο CNN πηγή από το γραφείο του εισαγγελέα. Κανένας από το πλήρωμα ή τους επιβάτες που επέζησαν από το περιστατικό δεν υποβλήθηκαν σε έλεγχο ναρκωτικών ή αλκοόλ επειδή ήταν σε «κατάσταση σοκ», δήλωσαν οι αρχές κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ανάκτηση των σορών.

Ο Morvillo εκπροσώπησε τον Lynch όταν αθωώθηκε σε μια υπόθεση εγκληματικής απάτης στις ΗΠΑ τον Ιούνιο που συνδέεται με την εξαγορά από τη Hewlett Packard της εταιρείας λογισμικού του Autonomy, και οι επιζώντες είπαν στους ανακριτές ότι η κρουαζιέρα ήταν μια γιορτή αυτής της αθώωσης, σύμφωνα με τον βοηθό εισαγγελέα. Ραφαέλε Καμαράνο. Αν και ο Lynch αθωώθηκε για οποιοδήποτε ποινικό αδίκημα στις ΗΠΑ, η Hewlett Packard έχει δηλώσει ότι δεν θα αποσύρει την προσπάθειά της για είσπραξη 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την περιουσία του Lynch, που επιδικάστηκε από βρετανικό δικαστήριο το 2022.

Σε μια τραγική σύμπτωση, ο επιχειρηματικός συνεργάτης του Lynch, Stephen Chamberlain – ο οποίος ήταν ο συν-κατηγορούμενος του στην υπόθεση απάτης στις ΗΠΑ και ο πρώην επικεφαλής επιχειρησιακός διευθυντής της Darktrace – πέθανε στις 19 Αυγούστου, την ίδια μέρα που βυθίστηκε το Bayesian, αφού χτυπήθηκε. με αυτοκίνητο ενώ βγήκα για τζόκινγκ δύο μέρες νωρίτερα. Ένας εκπρόσωπος της εισαγγελίας είπε στο CNN ότι ο Cutfield τους είπε ότι ο Lynch είχε μάθει για τη σοβαρή κατάσταση του Chamberlain και σχεδίαζε να διακόψει την κρουαζιέρα για να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δει τον επιχειρηματικό του σύντροφο, ο οποίος ήταν σε υποστήριξη ζωής.


Το Bayesian βυθίστηκε λίγες ώρες πριν ο Chamberlain πεθάνει στο νοσοκομείο, είπε ο δικηγόρος του. Ο Λιντς δεν θα γνώριζε τον θάνατο του συντρόφου του και ο Τσάμπερλεν ήταν σε κώμα, επομένως δεν θα ήξερε για το ναυάγιο, είπε ο νομικός σύμβουλος του Τσάμπερλεν.

Ο τοπικός εισαγγελέας Ambrogio Cartosio είπε ότι δεν βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα από το σκάφος, συμπεριλαμβανομένων υπολογιστών, κοσμημάτων ή σκληρών δίσκων του Lynch. Ωστόσο, οι επί του σκάφους σκληροί δίσκοι και οι κάμερες παρακολούθησης που συνδέονται με το σύστημα πλοήγησης του γιοτ έχουν μεταφερθεί στους ερευνητές για να προσδιορίσουν εάν υπάρχουν χρησιμοποιήσιμα δεδομένα που θα μπορούσαν να υποδεικνύουν πώς το γιοτ βυθίστηκε μέσα σε 16 λεπτά από το χτύπημα της καταιγίδας. Το σκάφος δεν διέθετε παραδοσιακό μαύρο κουτί ή συσκευή εγγραφής δεδομένων ταξιδιού για την καταγραφή δεδομένων πλοήγησης ή ήχου στη γέφυρα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί