Σπάνια πολική αρκούδα σκοτώθηκε από αστυνομικούς στην Ισλανδία

Μια σπάνια πολική αρκούδα που εντοπίστηκε σε ένα απομακρυσμένο χωριό στην Ισλανδία πυροβολήθηκε από την αστυνομία αφού θεωρήθηκε απειλή, δήλωσαν οι αρχές.

Η αρκούδα σκοτώθηκε στο βορειοδυτικό άκρο της χώρας αφού η αστυνομία συμβουλεύτηκε την εθνική υπηρεσία περιβάλλοντος, η οποία αρνήθηκε να μεταφέρει το ζώο, σύμφωνα με τον αρχηγό της αστυνομίας των Westfjords, Helgi Jensson.

«Δεν είναι κάτι που μας αρέσει να κάνουμε», είπε ο Τζένσον. «Σε αυτή την περίπτωση… η αρκούδα ήταν πολύ κοντά σε ένα εξοχικό. Ήταν μια ηλικιωμένη γυναίκα εκεί μέσα».

Η ιδιοκτήτρια, που ήταν μόνη, φοβήθηκε και κλειδώθηκε στον επάνω όροφο καθώς η αρκούδα έψαχνε στα σκουπίδια της, είπε ο Τζένσον. Επικοινώνησε με την κόρη της στο Ρέικιαβικ, την πρωτεύουσα, μέσω δορυφορικής σύνδεσης και κάλεσε σε βοήθεια.

«Έμεινε εκεί», είπε ο Τζένσον, προσθέτοντας ότι άλλοι καλοκαιρινοί κάτοικοι στην περιοχή είχαν πάει σπίτι τους. «Ήξερε τον κίνδυνο».

Οι πολικές αρκούδες δεν είναι ιθαγενείς στην Ισλανδία, αλλά περιστασιακά βγαίνουν στη στεριά αφού ταξιδέψουν με παγόβουνα από τη Γροιλανδία, σύμφωνα με την Anna Sveinsdóttir, διευθύντρια επιστημονικών συλλογών στο Ισλανδικό Ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας. Πολλά παγόβουνα έχουν εντοπιστεί ανοιχτά της βόρειας ακτής τις τελευταίες εβδομάδες.

Από τις 73 τεκμηριωμένες επιθέσεις από πολικές αρκούδες από το 1870 έως το 2014 στον Καναδά, τη Γροιλανδία, τη Νορβηγία, τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες — που σκότωσαν 20 ανθρώπους και τραυμάτισαν 63 — οι 15 σημειώθηκαν την τελευταία πενταετία εκείνης της περιόδου.

Η αρκούδα που πυροβολήθηκε την Πέμπτη ήταν η πρώτη που εμφανίστηκε στη χώρα από το 2016. Οι θεάσεις είναι σχετικά σπάνιες, με μόνο 600 να έχουν καταγραφεί στην Ισλανδία από τον ένατο αιώνα.

Ενώ οι αρκούδες είναι προστατευόμενο είδος στην Ισλανδία και απαγορεύεται να σκοτωθεί κάποια στη θάλασσα, μπορεί να θανατωθούν εάν αποτελούν απειλή για τον άνθρωπο ή τα ζώα.

Η ομάδα είπε ότι το μη ιθαγενές είδος αποτελούσε απειλή για ανθρώπους και ζώα και το κόστος επιστροφής τους στη Γροιλανδία, περίπου 180 μίλια μακριά, ήταν υπερβολικό. Διαπίστωσε επίσης ότι υπήρχε ένας υγιής πληθυσμός αρκούδας στην ανατολική Γροιλανδία, από όπου ήταν πιθανό να προερχόταν οποιαδήποτε αρκούδα.

Η νεαρή αρκούδα, που ζύγιζε μεταξύ 200 ​​κιλά, θα μεταφερθεί στο ινστιτούτο για μελέτη. Οι επιστήμονες πήραν δείγματα από την αρκούδα την Παρασκευή.

Θα ελέγξουν για παράσιτα και λοιμώξεις και θα αξιολογήσουν τη φυσική του κατάσταση, όπως την υγεία των οργάνων του και το ποσοστό σωματικού λίπους, είπε ο Sveinsdóttir.

Ένα ελικόπτερο της ακτοφυλακής ερεύνησε την περιοχή όπου βρέθηκε η αρκούδα για να ψάξει για άλλες, αλλά δεν βρήκε, είπε η αστυνομία.

Αφού απομακρύνθηκε η πυροβολημένη αρκούδα, η γυναίκα που το ανέφερε αποφάσισε να μείνει περισσότερο στο χωριό, είπε ο Τζένσον, αναφέρει σε άρθρο ο Guardian.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί