Οικουμενικός Πατριάρχης από Κιλκίς: “Εκτιμώμεν όλες τις προσπάθειες διασώσεως των παραδόσεων” 

Αύριο, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κιλκίς

“Ο πολιτισμός, η ζωή και η ιστορία του λαού της περιοχής ταύτης, γηγενούς και προσφυγικού, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και συνυφασμένα με την Εκκλησία μας” επεσήμανε, επισκεπτόμενος, το απόγευμα, τον Ιερό Ναό των Πέντε και Ένδεκα Ιερομαρτύρων, στο Κιλκίς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.

“Είναι μεγάλη χαρά μας επειδή ευρισκόμεθα ανάμεσα σας και θα παρακολουθήσουμε το εορταστικό πρόγραμμα των πολιτιστικών συλλόγων της πόλεως του Κιλκίς, το οποίο είμεθα βέβαιοι ότι θα μας συγκινήσει και θα ανακαλέσει τη μνήμη μας την ιστορία, τον πόνο και την νοσταλγία της γενεθλίου γης” είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και συνέχισε:

Θα μας παρουσιάσει, δε, παράλληλα την ενεστώσαν κατάσταση, την συνδυάζωσαν το παρελθόν και το παρόν, την αρετή και τον έπαινο των παλαιών προγόνων μας, των αρχαιοτέρων παρουσιών του Γένους μας, εις χώρους και τόπους καθαγιασμένους με δάκρυα, με θυσίες, με σφραγίδα χριστιανικήν, την οποία μαρτυρούν τα, αποπνέοντας ζωήν, μνημεία των ναών μας και των εκπαιδευτηρίων μας εκεί”.

Ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε “την αδιάσπαστη ενότητα συνεχείας, συνοχής και συνεπείας” του λαού, που αποτυπώνεται στις παραδόσεις του. Τόνισε, ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τη μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, με αφορμή τα εκατό χρόνια από την ανύψωση της “μαρτυρούν ευγλώττως το σεβασμό και την αγάπη σας για τον αιωνόβιο θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, την Μητέρα Εκκλησίαν, από την οποία προέρχεστε, ως εύκρατο κλίμα της αμπέλου” και συνέχισε :

‘Εκτιμώμεν όλας τας προσπαθείας διασώσεως των παραδόσεων του Γένους. Ο πολιτισμός, η ζωή και η ιστορία του λαού της περιοχής ταύτης, γηγενούς και προσφυγικού, είναι αρρήκτως συνδεδεμένα και συνυφασμένα με την Εκκλησία μας”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης επεσήμανε ότι η πίστη των προσφύγων ήταν η αιτία να ανεγερθούν μονές, ναοί, μνημεία και να δημιουργηθεί “πολιτισμός επί τη βάση των αξιών”, αξίες οι οποίες μεταλαμπαδεύονται από γενεά σε γενεά.

“Επί την πέτρα της πίστεως οικοδομήθηκε η πνευματική ζωή των προσφύγων και είναι αυτή η Ορθόδοξος πίστη που τον κρατεί” είπε ο κ. Βαρθολομαίος και ευχήθηκε “η αιώνια αξία του Ευαγγελίου” και η πίστη του Γένους “να αποτελούν οδοδείκτες στη ζωή και εις την σκέψη” όλων.

“Είναι αναρίθμητοι οι διωγμοί, τους οποίους υπέστη ο λαός μας, λόγω της αφοσιώσεως του εις τον Χριστόν και εις τα ιδανικά του” πρόσθεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και υπογράμμισε: “Όμως, όλοι αυτοί οι διωγμοί “διελύθησαν σαν ιστός αράχνης και εξηφανίσθησαν ως κύματα θαλάσσης στην ακρογιαλιά”, όπως έγραφε για την περιοχήν της Ιωνίας, ο μακαριστός ακαδημαϊκός Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος.

Και εάν οι κατατρεγμοί συνεχίζονται, ίσως υπό άλλην μορφή σήμερον, πανταχού της Οικουμένης, τα βιώματα και εμπειρίες ζουν και αποτελούν δι’ εμάς την πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη, την οποία φυλάσσομαι και καλούμεθα να διατηρήσωμεν αλώβητον”.

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο προϊστάμενος του ναού πατήρ Πολύκαρπος.

Στον ιερό ναό παραβρέθηκαν ως εκπρόσωπος του αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου, ο μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο δήμαρχος Κιλκίς Δημήτριος Κυριακίδης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γεώργιος Γεωργαντάς, ο τέως υπηρεσιακός πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, κ.α.

Ακολούθησε συναυλία παραδοσιακής μουσικής και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από πολιτιστικά σωματεία του Κιλκίς.

Προ της άφιξης του, σήμερα το πρωί, στη Μητρόπολη Πολυανής και Κιλκισίου, όπου, πραγματοποιεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Οικουμενικός Πατριάρχης πραγματοποίησε διήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στο Ιερό Ησυχαστήριο του Τιμίου Προδρόμου, στο Ακριτοχώρι Σερρών, μετά απο πρόσκληση του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου και της , εκεί αδελφότητος.

Κατά την παραμονή του εκεί, ο κ. Βαρθολομαίος τέλεσε τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του ενταφιασμένου στο κοιμητήριο του ησυχαστηρίου, αειμνήστου μητροπολίτου Σασίμων, κυρού Γενναδίου, τέλεσε και τον αγιασμό των εγκαινίων του νέου ξενώνα, ενώ είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει, με τη συνοδεία του, περιπάτους σε δασικές διαδρομές της περιοχής και να επισκεφθεί τον υδροβιότοπο της Κερκίνης, αλλά και ένα βουστάσιο, όπου εκτρέφονται νεροβούβαλοι.

Αύριο, το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα χοροστατήσει στη Θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κιλκίς.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί