NASA: Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για τους εγκλωβισμένους αστροναύτες

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την αποστολή SpaceX Crew-9, η οποία θα εκτοξευτεί στις 26 Σεπτεμβρίου από τον Διαστημικό Σταθμό του Cape Canaveral.

Αυτή η αποστολή, που μεταφέρει δύο αστροναύτες αντί για τους αρχικά προγραμματισμένους τέσσερις, έχει το κρίσιμο καθήκον να φέρει πίσω τους αστροναύτες της NASA Sunita Williams και Butch Wilmore, οι οποίοι έχουν επιβιβαστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) περισσότερο από το αναμενόμενο λόγω τεχνικών προβλημάτων με το διαστημόπλοιο Starliner της Boeing. .

Προετοιμασίες άφιξης και εκτόξευσης πληρώματος

Ο αστροναύτης της NASA Νικ Χέιγκ και ο κοσμοναύτης της Roscosmos, Aleksandr Gorbunov, έφτασαν στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στις 21 Σεπτεμβρίου. Θα υπηρετήσουν ως διοικητής και ειδικός αποστολής, αντίστοιχα, για την αποστολή Crew-9.

Η αποστολή Crew-9 θα είναι μοναδική στο ότι δεν θα έχει ειδικό πιλότο. Ο Χέιγκ, που αρχικά είχε οριστεί ως πιλότος, θα υπηρετεί τώρα ως διοικητής, μοιράζοντας τις πιλοτικές ευθύνες με τον Γκορμπούνοφ.

«Το επίκεντρο της προσπάθειας τις τελευταίες τρεις εβδομάδες είναι τι πρέπει να κάνουμε διαφορετικά για να μπορέσουμε να εκτοξευτούμε ως πλήρωμα δύο ατόμων, ως πλήρωμα χωρίς πιλότο», είπε ο Χέιγκ. “Τώρα, πρέπει να κάνουμε τον ρόλο του πιλότου και του διοικητή ως ενιαίο άτομο. Τελικά ο διοικητής έχει την ευθύνη να βεβαιωθεί ότι το πλήρωμα είναι ασφαλές και να λαμβάνει αποφάσεις για αυτό.”

Η αποστολή Crew-9 ήταν αρχικά προγραμματισμένη να εκτοξευθεί με τέσσερις αστροναύτες. Ωστόσο, τεχνικές δυσκολίες με το διαστημικό σκάφος Starliner, το οποίο αντιμετώπισε διαρροές ηλίου και προβλήματα με τον προωθητή κατά την πρώτη του αποστολή με πλήρωμα τον Ιούνιο, ανάγκασαν τη NASA να αλλάξει τα σχέδιά της.

Το Starliner επέστρεψε στη Γη χωρίς πλήρωμα, αφήνοντας τους Williams και Wilmore στο ISS περισσότερο από το αναμενόμενο. Η NASA αποφάσισε να μειώσει το πλήρωμα του Crew-9 σε δύο και να χρησιμοποιήσει τις υπόλοιπες θέσεις στο διαστημόπλοιο SpaceX Dragon για να φέρει τους Williams και Wilmore σπίτι τους τον Φεβρουάριο του 2025.

Ο Χέιγκ και ο Γκορμπούνοφ συνεργάζονται με τους Γουίλιαμς και Γουίλμορ για να τους εξοικειώσουν με το διαστημόπλοιο Dragon και να τους προετοιμάσουν για το ταξίδι της επιστροφής τους. «Έχουν την ευκαιρία αυτή τη στιγμή να εξοικειωθούν και πρέπει να είναι εξοικειωμένοι γιατί το Crew-8’s Dragon είναι το όχημα διάσωσής τους αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Χέιγκ.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί