50 χρόνια Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως – Εορτασμός με την παρουσία του Αρχιεπισκόπου

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως

Στο πλαίσιο του εορτασμού αυτής της επετείου, τελέσθηκε το πρωί συνοδική θεία λειτουργία στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως, προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και με τη συμμετοχή αρχιερέων.

Στο «Χρυσό Ιωβηλαίο» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, λέγοντας ότι από τα πρώτα χρόνια της εμφάνισης του Χριστιανισμού, «άρχισαν να ιδρύονται οι τοπικές εκκλησίες, με επικεφαλής τον επίσκοπο και συνεργούς του εν κυρίω τους πρεσβυτέρους, τους διακόνους και τις λοιπές τάξεις της εκκλησιαστικής διακονίας».

Έτσι, το 1974 ιδρύθηκε η συγκεκριμένη Μητρόπολη με πρωτοβουλία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Σεραφείμ και πρώτο της ιεράρχη για τρεις δεκαετίες (1974-2004) τον μακαριστό Μητροπολίτη Διονύσιο. «Σκοπός της ιδρύσεώς της ήταν η καλύτερη διαποίμανση και εκκλησιαστική διακονία του ευσεβούς λαού -κατά το πλείστον προσφυγικού, που αποτελούσε το πλήρωμά της. Ανθρώπων οι οποίοι το έτος 1922 εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες, την αγιοτόκο Μικρά Ασία, τις αλησμόνητες πατρίδες, τα άγια και ματωμένα χώματα και να έρθουν στην φιλόξενη και φιλόθεη γη της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο δυτικό τμήμα της Θεσσαλονίκης όπου και εγκαταστάθηκαν», είπε σε κλίμα συγκίνησης ο κ. Ιερώνυμος. Συνέχισε λέγοντας: «Εδώ συνέχισαν να ζουν με πίστη και ευλάβεια, με εργατικότητα και αξιοπρέπεια, με τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των πατρογονικών τους εστιών. Εδώ θεμελίωσαν τη νέα τους πατρίδα και ανήγειραν περικαλλείς ναούς για να μετέχουν της θείας λειτουργίας και να προγεύονται το μυστήριο της βασιλείας του Θεού συν πάσι τοις Αγίοις, για να στεγάσουν τις άγιες και θαυματουργές εικόνες, τα άγια λείψανα και τα λοιπά ιερά κειμήλια τα οποία μετέφεραν από τη Μικρά Ασία».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία και την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. «Μακαριότατε, σας καλωσορίζουμε στο σπίτι σας. Οδηγός και βακτηρία, συμπαραστάτης και συνεορτάζων στης χαράς μας τη γιορτή και στης μνήμης τη συνάντηση, δεν θα μπορούσατε να λείπετε από τη σημερινή σπουδαία ημέρα. Παρακαλούμε για την ευχή και την προσευχή σας, που θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε επάξια ό,τι ξεκίνησε ακριβώς πριν από πενήντα χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον κ. Ιερώνυμο.

Ακολούθησαν στην κατακόμβη του ναού, τα εγκαίνια του νεόδμητου «Διονύσειου Συνεδριακού Κέντρου» της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως.

(ΑΠΕ -ΜΠΕ / photo: eurokinissi)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί