Αίγυπτος: Κίνδυνος περιφερειακής κλιμάκωσης στην Μέση Ανατολή

Κρίσιμες ώρες και σε αυτό το σημείο του πλανήτη

Η κλιμάκωση μεταξύ του Ισραήλ και της λιβανέζικης ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ θα μπορούσε να προκαλέσει έναν περιφερειακό πόλεμο πλήρους κλίμακας!

Αυτό προειδοποίησε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μπαντρ Αμπντελάτι πριν από την ετήσια συνάντηση των παγκόσμιων ηγετών στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ έχουν αυξηθεί μετά την έκρηξη χιλιάδων ηλεκτρονικών συσκευών στον Λίβανο την περασμένη εβδομάδα.

Ενώ η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν τακτικά πυρά μεταξύ τους από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Γάζα, υπήρξαν πολύ πιο σοβαρές αεροπορικές επιδρομές μεταξύ των δύο την περασμένη εβδομάδα.

“Υπάρχει μεγάλη ανησυχία για… την πιθανότητα κλιμάκωσης στην περιοχή, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε συνολικό περιφερειακό πόλεμο”,  δήλωσε ο Αμπντελάτι σε πρόσφατη συνέντευξή του. Η απότομη αύξηση των εχθροπραξιών είχε  «αρνητικό  αντίκτυπο στις» διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, συμπλήρωσε

Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ είναι  «απολύτως δεσμευμένες» να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για την διαπραγμάτευση συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, δήλωσε ο κορυφαίος διπλωμάτης, ισχυριζόμενος πως η Αίγυπτος συνομιλεί με διεθνείς συμμάχους για την  «σημασία της προσπάθειας για τον τερματισμό της κλιμάκωσης και τις μονομερείς και προκλητικές πολιτικές του Ισραήλ».

Μια μεγάλη περιφερειακή σύγκρουση δεν «εξυπηρετεί τα συμφέροντα κανενός μέρους»,  τόνισε.

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-EPA

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί