Ένα αστέρι θα μπορούσε να εκραγεί πάνω από τις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα – Μια φορά στα 80 χρόνια – Βίντεο

Ένα εντυπωσιακό αστρονομικό γεγονός θα μπορούσε να φωτίσει τον ουρανό αυτή την εβδομάδα καθώς ένα ζευγάρι αστέρια αναμένεται να εκραγεί.

Το δυαδικό σύστημα αστέρων, που ονομάζεται T Coronae Borealis (ή T CrB) βρίσκεται στο βόρειο ημισφαίριο του ουρανού, 3.000 έτη φωτός μακριά από τη Γη.

Προς το παρόν είναι αόρατο, αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι θα εκραγεί, σε μία έκρηξη τόσο φωτεινή που θα γίνει ορατή με γυμνό μάτι για περίπου μια εβδομάδα. Αναμένεται να είναι τόσο φωτεινό όσο το North Star, Polaris.

Το αστρικό σύστημα υφίσταται αυτή τη δραματική μεταμόρφωση μόνο κάθε 80 χρόνια.

«Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά στη ζωή και θα δημιουργήσει πολλούς νέους αστρονόμους εκεί έξω», δήλωσε η Rebekah Hounsell, βοηθός ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA .

Οι αστρονόμοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ακριβή ημερομηνία και ώρα που θα συμβεί η έκρηξη, αλλά έχουν προβλέψει ότι θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό πριν από το τέλος του μήνα
Για να εντοπίσετε αυτό το κοσμικό θαύμα, θα πρέπει να βρίσκεστε όσο το δυνατόν πιο μακριά από τη φωτορύπανση, οπότε αν ζείτε στην πόλη, ίσως χρειαστεί να ταξιδέψετε σε κάποιο αγροτικό μέρος για να το δείτε.


Εάν το T CrB εκραγεί, θα εμφανιστεί σε έναν αμυδρό αστερισμό που ονομάζεται Βόρεια Κορώνα, ή Corona Borealis, που βρίσκεται σε μια ημικυκλική περιοχή μεταξύ των αστερισμών του Βοώτη και του Ηρακλή.

Αυτή η θερμοπυρηνική έκρηξη ονομάζεται nova – δεν πρέπει να συγχέεται με μια σουπερνόβα, η οποία είναι η τελική, τεράστια έκρηξη που καταστρέφει μερικά αστέρια που πεθαίνουν.

Οι πιο πρόσφατες καταγραφές της έκρηξης nova του T CrB ήταν το 1946 ήταν το 1866, αλλά οι αναφορές δείχνουν ότι οι παρατηρήσεις έγιναν εκατοντάδες χρόνια νωρίτερα.

Οι περισσότερες εκρήξεις nova μπορούν να διαρκέσουν για χιλιάδες χρόνια, αλλά το T CrB είναι μοναδικό στο ότι ολοκληρώνει την πλήρη διαδικασία σε μόλις μια εβδομάδα.

Όταν το T CrB αναφλέγεται, η φωτεινότητά του θα κορυφωθεί και θα πρέπει να είναι ορατή με γυμνό μάτι για λίγο λιγότερο από μία εβδομάδα προτού εξασθενίσει ξανά, πιθανώς για άλλα 80 χρόνια, σύμφωνα με τη NASA.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί