Ο Πούτιν ενημέρωσε την Δύση πότε θα υπάρξει πυρηνικό χτύπημα της Ρωσίας

Τι αναφέρει η επικαιροποιημένη έκδοση του εγγράφου

Η Ρωσία θα πρέπει να επικαιροποιήσει το πυρηνικό της δόγμα για να προσδιορίσει με σαφήνεια τις συνθήκες που θα ωθήσουν τη Μόσχα να εξαπολύσει πυρηνικό χτύπημα, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνεδρίαση του συμβουλίου εθνικής ασφάλειας την Τετάρτη.

Όπως σημείωσε ο αρχηγός του ρωσικού κράτους, η τρέχουσα στρατιωτική και πολιτική κατάσταση αλλάζει δυναμικά και η Ρωσία πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη. Αυτό περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την εμφάνιση νέων πηγών στρατιωτικών απειλών και κινδύνων για τη Ρωσική Ομοσπονδία και τους συμμάχους της.

Στην επικαιροποιημένη έκδοση του εγγράφου, ο Πούτιν είπε ότι η επίθεση κατά της Ρωσίας από κράτος που δεν διαθέτει πυρηνικά όπλα (βλ. Ουκρανία), αλλά με τη συμμετοχή ή την υποστήριξη ενός κράτους με πυρηνικά όπλα (βλ. ΗΠΑ και σύμμαχοι, θα πρέπει να θεωρείται κοινή επίθεση στην Ρωσική Ομοσπονδία και μπορεί να προκαλέσει την Μόσχα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα!

«Η Ρωσία μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταφύγει σε πυρηνικά όπλα αφού λάβει αδιάσειστα στοιχεία σχετικά με μαζική εκτόξευση πυραύλων ή UAV από άλλο κράτος ή όταν αυτά τα όπλα περάσουν στο ρωσικό έδαφος», συμπλήρωσε και συνέχισε. «Τα όπλα που χρησιμοποιούνται σε ενδεχόμενο χτύπημα ενός εχθρού θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οτιδήποτε, από βαλλιστικούς πυραύλους ή πυραύλους κρουζ μέχρι στρατηγικά αεροσκάφη και drones».

Ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία διατηρεί το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε περίπτωση επίθεσης εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της Λευκορωσίας, «συμπεριλαμβανομένου του εάν ο εχθρός, χρησιμοποιώντας συμβατικά όπλα, δημιουργήσει κρίσιμη απειλή για την κυριαρχία μας».

Ο Πούτιν δεν διευκρίνισε πότε θα τεθούν σε ισχύ οι αλλαγές στο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας. Ανώτεροι Ρώσοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ και του εκπροσώπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, συζητούν πιθανές αλλαγές στο δόγμα τους τελευταίους μήνες. Στα τέλη Αυγούστου, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι το έγγραφο «εξεταζόταν».

Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε με ψήφισμά της να χρησιμοποιηθούν ακόμα και όπλα μεγάλης εμβέλειας για χτυπήματα μέσα στην Ρωσία, κάτι που φέρεται να επιθυμεί και η Βρετανία. Οι ΗΠΑ δεν έχουν δώσει ακόμα καμία σχετική άδεια για τέτοιο χτύπημα!

Άλλα βασικά σημεία του Βλαντιμίρ Πούτιν στην συνεδρίαση της διαρκούς διάσκεψης του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας για την πυρηνική αποτροπή:

◾️Είναι απαραίτητο να προσαρμοστούν οι αρχές της κρατικής πολιτικής στον τομέα της πυρηνικής αποτροπής στην τρέχουσα πραγματικότητα

◾️Διεξήχθη μια βαθιά και ολοκληρωμένη ανάλυση των προσεγγίσεων της Ρωσίας για την πιθανή χρήση πυρηνικών δυνάμεων και τις πιθανές προσαρμογές τους

◾️Η Ρωσία πάντα προσέγγιζε τα ζητήματα της χρήσης πυρηνικών δυνάμεων με την μέγιστη ευθύνη, αυτό είναι ένα ακραίο μέτρο για την προστασία της κυριαρχίας της χώρας

◾️Προτάθηκε να εισαχθούν ορισμένες διευκρινίσεις όσον αφορά τον καθορισμό των προϋποθέσεων για τη χρήση πυρηνικών όπλων από την Ρωσία

◾️Η σύγχρονη στρατιωτικοπολιτική κατάσταση αλλάζει δυναμικά, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι υποχρεωμένη να το λάβει υπόψη της, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης νέων πηγών στρατιωτικών απειλών

◾️Η Ρωσία πάντα προσπαθούσε να αποτρέψει την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και των συστατικών τους

photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί