Αναδημιούργησαν το πρόσωπο του Φαραώ Αμενχοτέπ για πρώτη φορά μετά από 3.500 χρόνια

Οι ειδικοί στα γραφικά έχουν αναδημιουργήσει το πρόσωπο του Φαραώ της Αιγύπτου που ίδρυσε την Κοιλάδα των Βασιλέων και ξανάγραψε την ιστορία στην αρχαία Αίγυπτο .

Ο Αμενχοτέπ Α’ – ο δεύτερος ηγεμόνας της 18ης Δυναστείας της Αιγύπτου – πιστεύεται ότι πέθανε πριν από 3.500 χρόνια περίπου σε ηλικία 35 ετών πριν διατηρηθεί επιμελώς μέσω μουμιοποίησης.

Ήταν ο πρώτος που θάφτηκε στην Κοιλάδα των Βασιλέων – τον τόπο ανάπαυσης σχεδόν όλων των Φαραώ της 18ης, 19ης και 20ης δυναστείας.

Λατρεύτηκε ως θεός μετά το θάνατό του, κυρίως επειδή εισήγαγε την Αίγυπτο σε μια νέα εποχή.
Ο Cicero Morares, ένας Βραζιλιάνος σχεδιαστής 3D που ειδικεύεται στην εγκληματολογική ανακατασκευή προσώπου, δημιούργησε την εικόνα του όπως πιστεύεται ότι θα ήταν αναμειγνύοντας πρόσωπα που έγιναν με ποικίλες τεχνικές μεθόδους.

Αυτή η εργασία, που διεξήχθη από τον ακτινολόγο Sahar N. Saleem του Πανεπιστημίου του Καΐρου και τον αιγυπτιολόγο Zahi Hawass, «ξετύλιξε ουσιαστικά» τα μουμιοποιημένα λείψανα του Amenhotep χρησιμοποιώντας αξονική τομογραφία και αποκάλυψε λεπτομέρειες για την εμφάνισή του, τη σκελετική δομή και ορισμένα διατηρημένα εσωτερικά του όργανα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου του.

Οι σαρώσεις δεν έδειξαν αιτία θανάτου, αλλά υπολόγισαν την ηλικία του θανάτου περίπου στα 35 χρόνια και υποστήριξαν ότι υπέστη μια σειρά από μεταθανάτια τραύματα «που πιθανότατα προκλήθηκαν από τυμβωρύχους ή από τους ταριχευτές που τύλιξαν ξανά τη μούμια αργότερα», είπε. Ο συν-συγγραφέας του Morares, ο αρχαιολόγος Michael Habicht του Πανεπιστημίου Flinders στην Αυστραλία.

Έδειξε επίσης ότι ο Amenhotep είχε ύψος 1,67 μέτρα, τα δόντια του ήταν σε καλή κατάσταση και είχε σγουρά μαλλιά, πρόσθεσε ο Habicht.

«Διασταυρώνοντας τα δεδομένα από όλες τις προβολές, δημιουργήσαμε το τελικό πρόσωπο και συμπληρώσαμε τη δομή με μια αρχαία ιστορική φορεσιά», είπε ο Morares.

Μόλις ο Μοράρες αποκάλυψε το πρόσωπο του Φαραώ, παρατήρησε ότι δεν ταίριαζε με τον θεό που είχε απεικονιστεί στα αγάλματα.

Η βασιλεία του Αμενχοτέπ Α’ ήρθε μετά την εκδίωξη των εισβολέων Υκσώς από τον πατέρα του Άμωσι Α’ και την επιτυχή επανένωση της Αιγύπτου – και αντιπροσώπευε κάτι σαν μια χρυσή εποχή για την αρχαία Αίγυπτο.

Όχι μόνο το «Νέο Βασίλειο» είχε ευημερία και ήταν ασφαλές, αλλά ο Αμενχοτέπ Α επέβλεψε επίσης ένα επιτυχημένες στρατιωτικές εκστρατείες εναντίον της Λιβύης και του βόρειου Σουδάν.

«Κάτω από την ειρηνική κυριαρχία του Αμενχοτέπ Α’, ξεκίνησε η άνοδος της Αιγύπτου και ξεκίνησε η ακμή του Νέου Βασιλείου», είπε ο Habicht.

Η ψηφιακή ανακατασκευή του Morares και του Habicht προσφέρει μια πρώτη στο είδος του ματιά στο πρόσωπο αυτού του διάσημου βασιλιά. Κατέστη δυνατό από τους Αιγυπτιολόγους που άνοιξαν το δρόμο για αυτό το έργο.

«Αυτή η δουλειά δεν έγινε μόνο από εμάς, αλλά από όλους εκείνους που μελέτησαν και μελετούσαν την αρχαία Αίγυπτο σοβαρά, μοιράζοντας πάντα πληροφορίες», είπε ο Morares.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί