Εντυπωσιακό! Ο λόγος που αυτό το φορτηγό τρένο περνάει μέσα από μια ροζ λίμνη στη Σιβηρία(vid)

Η λίμνη Burlinskoye, μια αλμυρή λίμνη που βρίσκεται στην περιοχή Altai της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν, είναι διάσημη τόσο για το ροζ χρώμα της το καλοκαίρι όσο και για το φορτηγό τρένο που περνάει από αυτήν καθημερινά.

Το να βλέπεις ένα παλιό εμπορικό τρένο να επιπλέει φαινομενικά πάνω από μια ροζ λίμνη στη Δυτική Σιβηρία είναι μια αρκετά παράξενη εμπειρία, αλλά κατά κάποιο τρόπο όλα έχουν νόημα. Η λίμνη Burlinskoye είναι το μεγαλύτερο κοίτασμα αλατιού στη Σιβηρία, με αλμύρα που ανταγωνίζεται αυτή της Νεκράς Θάλασσας.

Είναι ακριβώς αυτή η εξαιρετικά υψηλή αλμύρα που προσελκύει ένα είδος μικροσκοπικής γαρίδας άλμης που ονομάζεται Artemia salina και, καθώς πολλαπλασιάζονται, καταλήγουν να κάνουν τη λίμνη έντονα ροζ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ροζ λίμνη της Σιβηρίας είναι ένα αρκετά περίεργο θέαμα, αλλά αυτό που πραγματικά ξεχωρίζει το Burlinskoye από άλλα υδάτινα σώματα είναι το φορτηγό τρένο που τη διασχίζει πολλές φορές την ημέρα.

Το τρένο που περνάει κατευθείαν μέσα από το Burlinskoye μοιάζει σαν να επιπλέει στα ροζ νερά, αλλά ούτε η ακραία αλμύρα της λίμνης θα μπορούσε ενδεχομένως να κρατήσει το μεταλλικό τερατούργημα. Λειτουργεί πάνω σε μεταλλικές ράγες που διασχίζουν τη λίμνη από τη σοβιετική εποχή για έναν πολύ συγκεκριμένο σκοπό. Βλέπετε, το τρένο δεν περνάει απλώς από τη μέση της λίμνης επειδή είναι η συντομότερη διαδρομή, αλλά στην πραγματικότητα συλλέγει πολύτιμο αλάτι καθώς περνά.

Σύμφωνα με τον ταξιδιωτικό φωτογράφο Vadim Makhorov, το τρένο Salt Shaker είναι εξοπλισμένο με ειδικά εργαλεία συγκομιδής που διαταράσσουν τον πυθμένα της λίμνης και στη συνέχεια συλλέγουν τα ιζήματα στα καρότσια του τρένου. Το τρένο περνάει από τη λίμνη πολλές φορές την ημέρα και συλλέγει περίπου 65.000 τόνους αλάτι κάθε χρόνο, ή αρκετό για να καλύψει τις ανάγκες όλης της ανθρωπότητας για 3 ή 4 ημέρες.

«Κυριολεκτικά σκάβουν τον πυθμένα της λίμνης και φέρνουν το μείγμα αλατιού και λάσπης στο τρένο που μπαίνει στο νερό κατά μήκος του σιδηροδρόμου», είπε ο Makhorov. «Όταν το βλέπεις για πρώτη φορά, φαίνεται τόσο παράξενο!»

Η συγκομιδή αλατιού στη λίμνη Burlinskoye χρονολογείται από τα μέσα του 18ου αιώνα, με ορισμένους Ρώσους βασιλείς, όπως η Μεγάλη Αικατερίνη, να επιτρέπουν μόνο το αλάτι από αυτή τη λίμνη να σερβίρεται στο τραπέζι της. Οι Σοβιετικοί μηχανοποίησαν τη διαδικασία, πηγαίνοντας κατευθείαν στη μέση της λίμνης, όπου η συγκέντρωση αλατιού είναι η υψηλότερη.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί