Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη…απαντάει και στο τηλέφωνο όταν καλείτε για να κλείσετε τραπέζι!

Την επόμενη φορά που θα τηλεφωνήσετε σε ένα εστιατόριο για να κλείσετε τραπέζι, ίσως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι μιλάτε με έναν πραγματικό άνθρωπο.

Αυτό συμβαίνει επειδή όλο και περισσότερα εστιατόρια στρέφονται στην τεχνητή νοημοσύνη για να χειριστούν κρατήσεις μέσω τηλεφώνου, αναφέρει το Wired.

Μια σειρά από αυτές τις υπηρεσίες κυκλοφόρησαν μόλις τα τελευταία χρόνια.

Οι προγραμματιστές αυτών των βοηθών τεχνητής νοημοσύνης το πλαισιώνουν ως έναν τρόπο για να ανακουφίσουν τους καταπονημένους εργαζόμενους σε εστιατόρια, ειδικά σε μια εποχή μετά την πανδημία, όταν πολλά από αυτά τα καταστήματα έχουν χρόνια έλλειψη προσωπικού .

“Τα εστιατόρια λαμβάνουν μεγάλο αριθμό τηλεφωνικών κλήσεων σε σύγκριση με άλλες επιχειρήσεις, ειδικά αν είναι δημοφιλείς και κάνουν κρατήσεις”, δήλωσε στο Wired υπεύθυνος εταιριας τεχνητής νοημοσύνης.

Ισχυρίζεται ότι δημοφιλή εστιατόρια —τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις που εξυπηρετεί η εταιρεία του— δέχονται από 800 έως 1.000 κλήσεις το μήνα — ή στο υψηλότερο σημείο αυτής της εκτίμησης, περισσότεροι από τριάντα πελάτες, πιθανώς θυμωμένοι ή μπερδεμένοι, καλούν την ημέρα. Και ποιος θέλει να ασχοληθεί με αυτό;

«Αυτή η πλατφόρμα κάνει τη δουλειά πιο εύκολη για τον οικοδεσπότη και δεν ενοχλεί τους επισκέπτες ενώ απολαμβάνουν το γεύμα τους», πρόσθεσε.

Όλα αυτά καλά μέχρι εδώ, ωστόσο αυτά τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης τείνουν να είναι υποτονικά και συχνά μπορεί να μπερδευτούν από τα ερωτήματα των πελατών.

Σύμφωνα με την εμπειρία του ρεπόρτερ του Wired, «πολλοί φωνητικοί βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης που τηλεφώνησα μου ζήτησαν να περιμένω καθώς επινόησαν μια απάντηση ή απλώς παρέμειναν στατικά σιωπηλοί προτού απαντήσουν». Η αλλαγή γνώμης για μια κράτηση κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, για παράδειγμα, θα είχε ως αποτέλεσμα να παγώσει η τεχνητή νοημοσύνη.

Δεν εντυπωσιάστηκαν όλοι οι ιδιοκτήτες εστιατορίων από την απόδοση της τεχνολογίας. Ο Μπράιαν Όουενς, ο οποίος χρησιμοποίησε την αργκό αφού άνοιξε ξανά πολλά από τα εστιατόρια του στη Νέα Υόρκη, αρχικά θεώρησε ότι η χρήση μιας τεχνητής νοημοσύνης για τη μείωση του κόστους εργασίας ήταν λογικό.

Ωστόσο, αφού είδε πώς η τεχνητή νοημοσύνη συχνά άφηνε τους πελάτες δυσαρεστημένους, αρνήθηκε να την χρησιμοποιήσει.

“Αν ρωτάτε ένα ρομπότ πώς είναι η ατμόσφαιρα στο εστιατόριο, έναντι κάποιου που μπορεί να το εξηγήσει μη χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά — ξέρετε τη διαφορά”, είπε ο Όουενς στο Wired . “Εκπαιδεύω το προσωπικό υποδοχής μου να απαντά στο τηλέφωνο με χαμόγελο και δεν υπάρχει χαμόγελο όταν χρησιμοποιείται η AI.”

Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι περισσότεροι από τους μισούς πελάτες θα πήγαιναν σε άλλο εστιατόριο εάν ανακάλυπταν ότι μια επιχείρηση χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο εξυπηρέτησης πελατών. Ίσως είναι καλύτερο, λοιπόν, απλώς να σηκώνει ένα πραγματικό άτομο το τηλέφωνο.

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί