Δύτης υπέστη τον πιο φρικτό θάνατο που μπορεί να φανταστεί κανείς στην τραγωδία Byford Dolphin

Τους πήρε 26 χρόνια για να τους δοθεί αποζημίωση για τον φρικτό θάνατο του πατέρα τους.

Η οικογένεια ενός θύματος που υπέστη έναν από τους πιο φρικτούς θανάτους στην τραγωδία Byford Dolphin κέρδισε τον χρόνιο δικαστικό αγώνα.

Το 1983, ένα τραγικό ατύχημα στην εξέδρα πετρελαίου Byford Dolphin οδήγησε σε εκρηκτική αποσυμπίεση, σκοτώνοντας αμέσως τέσσερις δύτες κορεσμού και τραυματίζοντας σοβαρά ένα άλλο μέλος του πληρώματος.
Η ταχεία αποσυμπίεση σημειώθηκε όταν ένα καταδυτικό κουδούνι αποκολλήθηκε πρόωρα από τον θάλαμό του λόγω μη σφραγισμένων θυρών θαλάμου.


Το περιστατικό αποκάλυψε σοβαρά ελαττώματα στα πρωτόκολλα ασφαλείας και οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στις εμπορικές καταδυτικές λειτουργίες και τα πρότυπα ασφαλείας παγκοσμίως.
Οι δύτες κορεσμού είναι επαγγελματίες δύτες βαθέων υδάτων που κατεβαίνουν σε μεγάλα βάθη για να εξυπηρετήσουν εξοπλισμό σε υπεράκτιες εξέδρες άντλησης πετρελαίου και υποθαλάσσιους αγωγούς. Αλλά σε αντίθεση με τους περισσότερους εμπορικούς δύτες, που κάνουν μερικές ώρες δουλειάς κάτω από το νερό και επιστρέφουν στην επιφάνεια, οι δύτες κορεσμού θα περάσουν έως και 28 ημέρες σε μία μόνο δουλειά, ζώντας σε έναν στενό θάλαμο υψηλής πίεσης όπου τρώνε και κοιμούνται μεταξύ των βαρδιών. Γι’αυτό το επάγγελμα αυτό απευθύνεται σε τολμηρούς.

Η αμοιβή είναι εξαιρετική για δύτες κορεσμού – μεταξύ 30.000 και 45.000 $ το μήνα – αλλά είναι έντονη δουλειά σε ένα απόκοσμο και κλειστοφοβικό περιβάλλον. Και μπορεί να είναι επικίνδυνο. Το 1983, τέσσερις δύτες κορεσμού και ένα μέλος του πληρώματος σκοτώθηκαν σε ένα φρικιαστικό ατύχημα σε μια εξέδρα πετρελαίου που λειτουργεί από τη Νορβηγία που ονομάζεται Byford Dolphin.

Η καταστροφή του Byford Dolphin ήταν μια κλήση αφύπνισης για την εμπορική βιομηχανία καταδύσεων, η οποία ανταποκρίθηκε με αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για να διασφαλίσει ότι κανένας άλλος δεν θα είχε μια τόσο τρομερή μοίρα.

Στις 5 Νοεμβρίου 1983 , ένας έμπειρος δύτης κορεσμού ονόματι William Crammond βρισκόταν στη μέση μιας διαδικασίας ρουτίνας στο Byford Dolphin, μια ημι-υποβρύχια εξέδρα πετρελαίου που λειτουργεί στη Βόρεια Θάλασσα. Η εξέδρα ήταν εξοπλισμένη με δύο θαλάμους διαβίωσης υπό πίεση, όπου ο καθένας χωρούσε δύο δύτες. Ο Κράμοντ μόλις είχε συνδέσει το καταδυτικό κουδούνι με τους θαλάμους διαβίωσης και είχε εναποθέσει με ασφάλεια ένα ζευγάρι δυτών στον πρώτο θάλαμο. Οι άλλοι δύο δύτες ξεκουράζονταν ήδη στο θάλαμο δύο.

Τότε ήταν που τα πράγματα πήγαν φρικτά στραβά. Υπό κανονικές συνθήκες, το καταδυτικό κουδούνι δεν θα μπορούσε να αποσπαστεί από τους θαλάμους διαβίωσης έως ότου οι πόρτες του θαλάμου κλείσουν με ασφάλεια. Ωστόσο, το καταδυτικό κουδούνι αποσπάστηκε πριν κλείσουν οι πόρτες του θαλάμου, δημιουργώντας αυτό που είναι γνωστό ως «εκρηκτική αποσυμπίεση».

«Είναι θανατική ποινή», λέει ο Newsum. «Δεν θα επιβιώσεις».

Η πίεση του αέρα μέσα στους θαλάμους διαβίωσης του Byford Dolphin πήγε αμέσως από 9 ατμόσφαιρες – την πίεση που παρατηρείται σε εκατοντάδες μέτρα κάτω από το νερό – σε 1 ατμόσφαιρα, την κανονική πίεση αέρα στην επιφάνεια. Η εκρηκτική απελυθέρωση του αέρα έκανε το βαρύ καταδυτικό κουδούνι να εκσφενδονιστεί, σκοτώνοντας τον Κράμοντ και τραυματίζοντας σοβαρά τον συνάδελφό του, Μάρτιν Σάντερς.

Η μοίρα των τεσσάρων δυτών κορεσμού μέσα ήταν πολύ χειρότερη. Σύμφωνα με τις εκθέσεις της αυτοψίας , τρεις από τους άνδρες μέσα στον θάλαμο — ο Edwin Arthur Coward, ο Roy P. Lucas και ο Bjørn Giæver Bergersen — ουσιαστικά «έβρασαν» όταν το άζωτο στο αίμα τους εξερράγη βίαια σε φυσαλίδες αερίου. Πέθαναν ακαριαία.

Ο τέταρτος δύτης, ο Truls Hellevik, υπέστη τον πιο φρικτό θάνατο . Ο Hellevik στεκόταν μπροστά από την μερικώς ανοιγμένη πόρτα όταν η πίεση απελευθερώθηκε. Το σώμα του αναρροφήθηκε από ένα τόσο στενό άνοιγμα που τον έσκισε και εκτόξευσε τα εσωτερικά του όργανα στο κατάστρωμα.

Από τη δεκαετία του 1960, όταν ανακαλύφθηκε πετρέλαιο στα ανοικτά των ακτών της Νορβηγίας, σημειώθηκε έκρηξη πετρελαίου στη Βόρεια Θάλασσα. Η ασφάλεια δεν ήταν πάντα η πρώτη προτεραιότητα. Σύμφωνα με μια καταμέτρηση, υπήρξαν τουλάχιστον 58 θάνατοι από καταδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα από τη δεκαετία του 1960 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

«Το Byford Dolphin ήταν μια από τις χειρότερες καταστροφές πετρελαιοειδών στην ιστορία», λέει ο Newsum, «και οδήγησε σε σαρωτικές αλλαγές στη Βόρεια Θάλασσα και στην εμπορική ασφάλεια των καταδύσεων παγκοσμίως».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί