Μοναδικό εύρημα: Aρχαιολόγοι ανακάλυψαν ζωγραφισμένη αίθουσα θρόνου της ελίτ Moche του Περού

Οι αρχαιολόγοι που ανέσκαψαν την τοποθεσία Pañamarca στην περιοχή Ancash του Περού ανακάλυψαν μια ζωγραφισμένη αίθουσα θρόνου που ανήκει σε μια ισχυρή γυναίκα της ελίτ Moche.

Ο πολιτισμός Moche, γνωστός και ως πολιτισμός Mochica, ήταν ένας πολιτισμός των Άνδεων που άκμασε από τον 1ο έως τον 8ο αιώνα μ.Χ. Η ιστορία του Moche μπορεί να κατηγοριοποιηθεί σε τρεις κύριες φάσεις: την πρώιμη περίοδο Moche (μ.Χ. 100–300 μ.Χ.), τη Μέση περίοδο Moche (300–600 μ.Χ.) και την Ύστερη περίοδο Moche (500–750 μ.Χ.).

Η Pañamarca ιδρύθηκε κατά την Ύστερη περίοδο Moche στις δεξιές όχθες του ποταμού Nepeña και είναι το νοτιότερο κέντρο Moche.

Υπηρέτησε κυρίως μια τελετουργική λειτουργία που περιείχε ναούς και κλειστές πλατείες στην κορυφή ενός λόφου από γρανίτη που κοσμούνται με απεικονίσεις μυθολογικών ηρώων, τρομακτικών πλασμάτων, φτερωτών πολεμιστών στη μάχη, τελετουργικών πομπών και σκηνών θυσιών.

Οι ανασκαφές συνεχίζονται από το 2018 από το έργο Archaeological Landscapes of Pañamarca, μια συνεργασία μεταξύ Περουβιανών και Αμερικανών ερευνητών.

Σε αυτή την ανασκαφή, οι ερευνητές βρήκαν μια αίθουσα θρόνου με πλίνθινο πυλώνα που η διευθύντρια του έργου Jessica Ortiz Zevallos ονόμασε «Hall of the Moche Imaginary» (Sala del Imaginario Moche).

Περιβάλλεται από τοίχους και πυλώνες που απεικονίζουν τέσσερις διαφορετικές σκηνές μιας ισχυρής γυναίκας, σε ορισμένες περιπτώσεις να δέχεται επισκέπτες σε πομπή και, σε άλλες, να κάθεται σε ένα θρόνο.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, η αίθουσα του θρόνου συνδέεται με τη θεά της ημισελήνου και παρέχει φυσικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ήταν αφιερωμένη σε μια επίλεκτη γυναίκα ηγεμόνα της Pañamarca που έζησε τον 7ο αιώνα .

Το πρόγραμμα αρχαιολογικής έρευνας στην Pañamarca επιβλέπεται από αρχαιολόγους και συντηρητές από τα κεντρικά γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού του Περού στη Λίμα και το περιφερειακό γραφείο της Dirección Desconcentrada de Cultura de Ancash.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί