Τα 137 «πιθάρια των νεκρών» που βρέθηκαν στα απομακρυσμένα δάση του Λάος δίπλα σε ναρκοπέδια!

Για χρόνια, οι ερευνητές ήταν προβληματισμένοι με την ανακάλυψη γιγάντιων πιθαριών γεμάτα με πτώματα απλωμένα σε εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια στα ναρκοπέδια της νοτιοανατολικής Ασίας που δεν έχουν εκραγεί.

Σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου, μια ομάδα ερευνητών από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) ανακάλυψε πρόσφατα 15 ακόμη τοποθεσίες στο Λάος που περιέχουν περισσότερα από εκατό πιθάρια 1.000 ετών.

Οι αρχαιολόγοι βρήκαν 137 πιθάρια βαθιά στα απομακρυσμένα και ορεινά δάση του Λάος. Τα αντικείμενα ταυτοποιήθηκαν από τον διδάκτορα του ANU Nicholas Skopal με τη βοήθεια της κυβέρνησης του Λάος.

«Τώρα ελπίζουμε να οικοδομήσουμε μια ξεκάθαρη εικόνα για αυτόν τον πολιτισμό και τον τρόπο με τον οποίο απομάκρυνε τους νεκρούς του», είπε ο Skopal.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές ποιος ήταν ο αρχικός σκοπός αυτών των «πιθαριών των νεκρών» και ποιοι ήταν οι άνθρωποι που τους έφεραν σε αυτές τις τοποθεσίες.
Μερικά από τα πιθάρια ζυγίζουν αρκετούς τόνους, και πολλά από αυτά μεταφέρθηκαν στους χώρους ανάπαυσής τους από λατομεία μίλια μακριά.

Κάποιοι πιστεύουν ότι τα πιθάρια αυτά χρησιμοποιούνταν από απομακρυσμένες φυλές κατά τη διάρκεια τελετουργικών ταφών.

«Το γιατί επιλέχθηκαν αυτές οι τοποθεσίες ως η τελική θέση ανάπαυσης για τα πιθάρια είναι ακόμα ένα μυστήριο», δήλωσε ο Dougald O’Reilly, καθηγητής ANU που ήταν συνεπικεφαλής της ομάδας ερευνητών. Επιπλέον, δεν έχουμε στοιχεία κατοχής σε αυτή την περιοχή».

Η ανακάλυψη των νέων τοποθεσιών έφερε μαζί την ανακάλυψη περισσότερων κρυμμένων αντικειμένων. Η ομάδα βρήκε μια συλλογή από όμορφα σκαλισμένους δίσκους που πιστεύουν ότι προορίζονταν ως σημάδια τάφων, ωστόσο οι δίσκοι βρέθηκαν θαμμένοι με τη διακοσμημένη πλευρά τους προς τα κάτω.

«Το διακοσμητικό σκάλισμα είναι σχετικά σπάνιο στις τοποθεσίες των πιθαριών και δεν γνωρίζουμε γιατί ορισμένοι δίσκοι έχουν εικόνες ζώων και άλλοι έχουν γεωμετρικά σχέδια», είπε ο O’Reilly. Τα λεπτομερή σκαλίσματα δείχνουν εικόνες ανθρώπινων μορφών και ζώων μεταξύ άλλων σχεδίων.

Ένα άλλο περίεργο εύρημα ήταν μικροσκοπικά πιθάρια που ήταν αντίγραφα των γιγάντιων πιθαριών, αλλά αντίθετα ήταν κατασκευασμένα από πηλό. Αυτά τα μίνι βάζα θάφτηκαν στα γιγάντια βάζα πιθανώς με τους νεκρούς. Άλλα αντικείμενα που βρέθηκαν μέσα στις ταφές περιλαμβάνουν γυάλινες χάντρες, διακοσμητικά κεραμικά, και αδράχτια που χρησιμοποιούνταν στην υφαντική.

Το οροπέδιο Xieng Khouang του Λάος, πιο γνωστό ως η Πεδιάδα των Πιθαριών, είναι μια έκταση μιλίων που φιλοξενεί 90 τοποθεσίες με χιλιάδες γιγάντια πέτρινα πιθάρια. Οι ερευνητές βρήκαν αρκετούς λάκκους γεμάτους με ανθρώπινα υπολείμματα που χρονολογούνται πριν από 2.500 χρόνια. Αυτά τα λείψανα δεν βρέθηκαν μέσα στα πιθάρια, αλλά μια δημοφιλής θεωρία είναι ότι τα πιθλαρια κρατούσαν ανθρώπινα λείψανα, ίσως αποτεφρωμένα.

Η Πεδιάδα των Πιθαριλών είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους αρχαιολογικούς χώρους στον κόσμο. Μεταξύ 1964 και 1973, οι ΗΠΑ έριξαν περισσότερους από δύο εκατομμύρια τόνους βομβών στο Λάος , ως μέρος του Μυστικού Πολέμου τους για να προστατεύσουν τη Βασιλική κυβέρνηση του Λάος να αποτρέψει μια κομμουνιστική εξέγερση. Έως και το ένα τρίτο των βομβών δεν εξερράγη και περισσότεροι από 20.000 άνθρωποι τραυματίστηκαν ή σκοτώθηκαν από διατάγματα που δεν είχαν εκραγεί από τότε που οι ΗΠΑ αποχώρησαν από το Λάος.

Οι αρχαιολόγοι του ANU δεν έχουν διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκονται οι 15 νέες τοποθεσίες, αλλά φαίνεται ότι βρέθηκαν έξω από την Πεδιάδα. Ο O’Reilly είπε ότι οι νέες τοποθεσίες δείχνουν ότι τα πιθάρια ήταν “πιο διαδεδομένα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως”.

Για να ερευνήσει με ασφάλεια την Πεδιάδα των Πιθαριών, μια άλλη ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash στη Μελβούρνη αναδημιούργησε την Πεδιάδα χρησιμοποιώντας έναν προσομοιωτή εικονικής πραγματικότητας. Η εγκατάσταση, που ονομάζεται CAVE2 , παρέχει μια ματιά σε μέγεθος δωματίου, 360 μοιρών στον αρχαίο χώρο ταφής, έτσι ώστε οι αρχαιολόγοι να μπορούν να μελετήσουν την πεδιάδα χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού ή θανάτου.

Δεν είναι πολλά γνωστά για τον αρχαίο ασιατικό πολιτισμό που δημιούργησε αυτές τις γιγάντιες κατασκευές, αν και οι αρχαιολόγοι έχουν βρει παρόμοια πιθάρια στην Ινδία και την Ινδονησία. Ο O’Reilly λέει ότι «θα ήθελε να διερευνήσει πιθανές συνδέσεις στην προϊστορία μεταξύ αυτών των ανόμοιων περιοχών».

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί