“Monsters”: Οι δολοφονίες των αδερφών Μενέντεζ στο Νέτφλιξ – Πώς συγκλόνισαν τις ΗΠΑ

Αν δεν είχατε ακούσει για τους αδερφούς Μενέντεζ πριν από αυτόν τον μήνα, σίγουρα γνωρίζετε ποιοι είναι τώρα.

Νέοι τίτλοι που φτάνουν στο Netflix αναβιώνουν την υπόθεση αυτού του αληθινού εγκλήματος που έχει κλείσει εδώ και δεκαετίες. Τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στους Lyle και Erik Menendez, αδέρφια που σήμερα φυλακίζονται επειδή σκότωσαν τους γονείς τους στην έπαυλή τους στο Beverly Hills το 1989.

Οι δολοφονίες του José και της Mary Louise “Kitty” Menendez συγκλόνισαν τον κόσμο και οι θεατές σε όλη τη χώρα τη δεκαετία του 1990 γοητεύτηκαν από τις δίκες στο δικαστήριο που ακολούθησαν, οι οποίες τελικά είχαν ως αποτέλεσμα και τα δύο αδέρφια να καταδικαστούν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Στο Monsters, ο Murphy εστιάζει σε ορισμένες από τις πτυχές της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης που ο Lyle και ο Erik λένε ότι υπέστησαν από τον πατέρα τους και που τελικά τους παρακίνησαν να σκοτώσουν τους γονείς τους.

Τα αδέρφια θα έχουν την ευκαιρία να πουν την ιστορία τους με δικά τους λόγια στο The Menendez Brothers , ένα νέο ντοκιμαντέρ που έρχεται στο Netflix στις 7 Οκτωβρίου.

Ποια ήταν η οικογένεια Μενέντεζ;
Ο πατέρας Χοσέ Μενέντεζ ήταν Κουβανός μετανάστης που μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες λίγο μετά την Κουβανική Επανάσταση της δεκαετίας του 1950. Γνώρισε και παντρεύτηκε τη Mary Louise Andersen, η οποία ονομαζόταν Kitty. Αφού απέκτησε πτυχίο λογιστικής στο Queens College, ο José ανέβηκε στην εταιρική κλίμακα, εργαζόμενος ως στέλεχος στη Hertz και αργότερα στην RCA Records, σύμφωνα με το Biography.com . Το 1968, το ζευγάρι απέκτησε τον Lyle και ο Erik έφτασε το 1970. Η οικογένεια μετακόμισε από τη Νέα Υόρκη στο Νιου Τζέρσεϊ πριν εγκατασταθεί τελικά στο Λος Άντζελες, όπου αγόρασαν ένα πολυτελές σπίτι στο Μπέβερλι Χιλς.

Ο Lyle και ο Erik υποστήριξαν ότι ο πατέρας τους άρχισε να κακοποιεί σεξουαλικά τον Lyle όταν το μεγαλύτερο αγόρι ήταν μεταξύ έξι και οκτώ ετών. Ισχυρίζονται ότι άρχισε να κακοποιεί σεξουαλικά τον Erik όταν ο μικρότερος αδερφός έγινε έξι ετών.

Η μεγαλύτερη ξαδέρφη του Lyle και του Erik, Diane Vander Molen, κατέθεσε υποστηρίζοντας τους ισχυρισμούς των αδελφών για κακοποίηση.

Ο Βάντερ Μόλεν είπε στην Κίττυ όσα είχε πει ο Λάιλ, αλλά η μητέρα τους αρνήθηκε να πιστέψει τους ισχυρισμούς του γιου της. «Με τη συμπεριφορά της, μπορούσα να καταλάβω ότι δεν πίστευε τίποτα από όλα αυτά», είπε ο Vander Molen.

Η ξαδέρφη τους, Βάντερ Μόλεν πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ποτέ, μα ποτέ δεν θα έκαναν αυτό που έκαναν αν δεν ένιωθαν ότι δεν είχαν άλλη επιλογή – ότι είτε ζούσαν αυτοί είτε οι γονείς τους. Το πιστεύω πολύ έντονα».

Πώς έγιναν οι δολοφονίες;
Στις 20 Αυγούστου 1989, ο 21χρονος Λάιλ και ο 18χρονος Έρικ πυροβόλησαν τους γονείς τους πάνω από δώδεκα φορές με ένα κυνηγετικό όπλο 12 διαμετρημάτων στην έπαυλη της οικογένειας στο Μπέβερλι Χιλς, όπου ο Χοσέ και η Κίτι φέρεται να παρακολουθούσαν τηλεόραση. Ο Χοσέ πυροβολήθηκε από απόσταση, ενώ η Κίτι πυροβολήθηκε στην προσπάθειά της να τραπεί σε φυγή.

Και τα δύο αδέρφια είπαν έκτοτε ότι προηγήθηκε λογομαχία με τους γονείς τους.

«Είχαμε μια μεγάλη διαφωνία», συνέχισε, σύμφωνα με το People . «Του είπα ότι δεν επρόκειτο να αγγίξει τον Έρικ».

«Κάνω ό,τι θέλω στην οικογένειά μου. Δεν είναι ο μικρός σου αδερφός, είναι ο γιος μου», είπε ο Έρικ.

Μετά το ξέσπασμα, ο Lyle ισχυρίστηκε ότι η Kitty «είπε ότι είχα καταστρέψει την οικογένεια, μετά ο μπαμπάς μου βγήκε και την πήρε από το χέρι και μπήκαν στην έπαυλη και μετά ο μπαμπάς μου έκλεισε τις πόρτες. Ήμουν σίγουρος ότι αυτό ήταν. … Συνειδητοποίησα ότι περίμεναν τον Έρικ να γυρίσει σπίτι όπως ήμουν κι εγώ. Και μόλις τρόμαξα. Νόμιζα ότι προχωρούσαν με το σχέδιό τους να μας σκοτώσουν».

Στη συνέχεια, ο Λάιλ όρμησε στον αδερφό του, λέγοντάς του: «Συμβαίνει τώρα».

«Ένιωσα ότι η καρδιά μου επρόκειτο να εκραγεί, απλά χτυπούσε δυνατά», συνέχισε. «Ένιωσα ότι η ζωή μου τελείωσε εκείνη τη στιγμή».

Πώς πιάστηκαν ο Λάιλ και ο Έρικ;
Μετά τη δολοφονία των γονιών τους, ο Λάιλ και ο Έρικ άλλαξαν καθαρά ρούχα και αγόρασαν εισιτήρια κινηματογράφου για τον Μπάτμαν. Όταν επέστρεψαν στο σπίτι, ο Λάιλ κάλεσε το 911, προσποιούμενος ότι ανακάλυψε τα πτώματα των γονιών του ανάμεσα σε υστερικούς λυγμούς. («Νομίζω ότι είχα καταρρεύσει από το άγχος», θυμήθηκε αργότερα σε μια συνέντευξη στο Dateline .)

Τους επόμενους έξι μήνες, τα αδέρφια ξόδεψαν αφειδώς τα χρήματα των αείμνηστων γονιών τους, με τον Lyle να αγοράζει πολλά Rolex, τον Erik να προσλαμβάνει έναν προπονητή τένις με τιμή 60.000 $ ετησίως και αμφότερους να μισθώνουν παραθαλάσσιες κατοικίες στη Marina del Rey, σύμφωνα με την T&C . Μαζί, ξόδεψαν 1 εκατομμύριο δολάρια σε διάστημα μισού έτους.

Ωστόσο, οι φόνοι στοίχειωσαν τα αδέρφια. Ο Έρικ κατέληξε να ομολογήσει τα εγκλήματα κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας με τον ψυχολόγο του, Τζερόμ Οζιέλ, ο οποίος στη συνέχεια τα είπε στην ερωμένη του, Τζούνταλον Σμίθ. Η Σμιθ πήγε τελικά στην αστυνομία με αυτές τις πληροφορίες, οδηγώντας στη σύλληψη των αδελφών.

Οι υποθέσεις τους έκαναν αίσθηση, με πολλούς να παρακολουθούν τις τηλεοπτικές δίκες στο Court TV. Το 1993, και οι δύο πήραν θέση σε χωριστές δίκες με τη δικηγόρο υπεράσπισης Leslie Abramson, η οποία υποστήριξε ότι τα αδέρφια είχαν δολοφονήσει τους γονείς τους πιστεύοντας ότι η ζωή τους ήταν σε κίνδυνο και ότι είχαν υποστεί τραυματική σωματική και σεξουαλική κακοποίηση από τον πατέρα τους. Μέλη της οικογένειας κατέθεσαν για να υποστηρίξουν αυτούς τους ισχυρισμούς.

Ο Λάιλ και ο Έρικ δικάστηκαν ξανά από κοινού το 1996. Σε αυτή τη νέα δίκη, ο δικαστής περιόρισε τα στοιχεία που θα υποστήριζαν τους ισχυρισμούς των αδελφών για κακοποίηση. Τελικά καταδικάστηκαν για δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού και συνωμοσία σε φόνο και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αποφυλάκισης.

Η Pam Bozanich, εισαγγελέας στην πρώτη δίκη, εξέφρασε τη δυσπιστία της για τους ισχυρισμούς του Erik και του Lyle για κακοποίηση. «Αυτό όλο έγινε για τα χρήματα. Και ήμουν πολύ πεπεισμένη στο τέλος της δίκης ότι το όλο θέμα ήταν κατασκευασμένο, με βάση στοιχεία που συγκέντρωσα από διάφορες πηγές».

Ο Λάιλ είπε στο ρεπορτάζ, «Πάντα θα υπάρχει σκεπτικισμός. Ο κόσμος νομίζει ότι μόλις ανέβηκα στο βήμα του μάρτυρα και είπα μια ιστορία που έφτιαξε ένας πονηρός συνήγορος υπεράσπισης. Αλλά πολλοί άνθρωποι γνώριζαν ότι υπήρχε σεξουαλική κακοποίηση σε αυτή την οικογένεια».

Πού είναι τώρα ο Λάιλ και ο Έρικ;
Μετά την καταδίκη τους, ο Λάιλ και ο Έρικ στάλθηκαν σε ξεχωριστές φυλακές. Μετά από χρόνια που ο Lyle ζητούσε επανειλημμένα μεταφορά σε μια φυλακή πιο κοντά στον αδερφό του, τελικά μεταφέρθηκε το 2018 στο σωφρονιστικό ίδρυμα Richard J. Donovan στο Σαν Ντιέγκο, όπου ο ίδιος και ο Erik εκτίουν την ισόβια κάθειρξή τους μέχρι σήμερα.

Όταν επιτέλους ξαναβρέθηκαν αφού πέρασαν περισσότερα από 20 χρόνια χώρια, ο Έρικ και ο Λάιλ φέρεται να «ξέσπασαν αμέσως σε κλάματα», είπε στο ABC ο δημοσιογράφος Ρόμπερτ Ραντ . «Απλώς αγκάλιασαν ο ένας τον άλλον για λίγα λεπτά χωρίς να πουν καμία λέξη ο ένας στον άλλον. Τότε οι υπάλληλοι της φυλακής τους άφησαν να περάσουν μια ώρα μαζί σε ένα δωμάτιο».

Πώς νιώθουν τα αδέρφια για τα Monsters του Ryan Murphy ;
Ο Έρικ μίλησε ενάντια στην παρουσίαση των δολοφονιών από τον Μέρφι σε μια δήλωση που κοινοποίησε η σύζυγός του, Τάμι. «Πίστεψα ότι είχαμε ξεπεράσει τα ψέματα και τις καταστροφικές απεικονίσεις χαρακτήρων του Λάιλ, δημιουργώντας μια καρικατούρα του Λάιλ ριζωμένη σε φρικτά και κραυγαλέα ψέματα», είπε. «Μπορώ μόνο να πιστέψω ότι το έκαναν επίτηδες».

Πρόσθεσε: «Πόσο αποθαρρυντικό είναι να γνωρίζεις ότι ένας άνθρωπος με δύναμη μπορεί να υπονομεύσει την πρόοδο δεκαετιών στο να ρίξει φως στα παιδικά τραύματα. Η βία δεν είναι ποτέ απάντηση, ποτέ λύση και είναι πάντα τραγική».

Τι είπαν τα μέλη της οικογένειάς τους για την παράσταση;
Στις 25 Σεπτεμβρίου, οι συγγενείς του Erik και του Lyle εξέφρασαν επίσης την αποστροφή τους για την τελευταία σειρά του Murphy, σε μια δήλωση που έγραψε η αδερφή της Kitty, Joan.

«Είμαστε ουσιαστικά ολόκληρη η ευρύτερη οικογένεια των Erik και Lyle Menéndez», ξεκίνησε η Joan. «Θέλουμε ο κόσμος να μάθει ότι υποστηρίζουμε τον Erik και τον Lyle. Προσευχόμαστε ατομικά και συλλογικά για την απελευθέρωσή τους μετά από 35 χρόνια φυλάκιση. Τους γνωρίζουμε, τους αγαπάμε και τους θέλουμε σπίτι μαζί μας».

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί