Ο τραγουδιστής της punk που θέλει να μπει στη Βουλή της Αυστρίας με το…”Κόμμα της Μπύρας” – Βίντεο

Ο τραγουδιστής της πανκ και κωμικός Dominik Wlazny γνωστός με το καλλιτεχνικό όνομα Μάρκο Πόγκο, ίδρυσε το 2025 το «Κόμμα της Μπύρας» το οποίο φιλοδοξεί να μπει στη Βουλή, στις εκλογές που διεξάγονται από το πρωί της Κυριακής (29.09.2024) στην Αυστρία.

Οι κάλπες στην Αυστρία έχουν ανοίξει από τις 05:45 (τοπική ώρα), όπου 6,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να εκλέξουν τους 183 βουλευτές του Εθνικού Συμβουλίου ή αλλιώς της Κάτω Βουλής.

Εννέα κόμματα έχουν υποψήφιους και στα εννέα κρατίδια, με το εθνικοδεξιό Κόμμα της Ελευθερίας (FPÖ) να προηγείται στις δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια όλης της προεκλογικής περιόδου, όπου επικράτησαν θέματα όπως το μεταναστευτικό, η ακρίβεια και η σχέση με τη Ρωσία.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης πάντως αποδεικνύεται δύσκολη υπόθεση.

Οι τελευταίες κάλπες θα κλείσουν απόψε στις 17:00 (τοπική ώρα), όταν θα γίνει γνωστή και η πρώτη πρόβλεψη αποτελέσματος. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το FPÖ του Χέρμπερτ Κικλ προηγείτο με 27-29%, με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (ÖVP) του καγκελάριου Καρλ Νεχάμερ να ακολουθεί με 23-25% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SPÖ) του Αντρέας Μπάμπλερ με 20-21%. Οι φιλελεύθεροι NEOS συγκεντρώνουν ποσοστά μεταξύ 8 και 11% και οι συγκυβερνώντες Πράσινοι από 8 έως 10%. Ο κατάλογος των κομμάτων συμπληρώνεται με το Κομμουνιστικό Κόμμα (KPÖ), το οποίο δεν έχει μπει στην Βουλή από την δεκαετία του ’50, το Κόμμα της Μπίρας (BIER).


Ο Wlazny σε δηλώσεις του είπε: «Ναι, το διασκεδάζουμε αυτό που κάνουμε. Γιατί είναι κακό αυτό; Διάβασα πάλι χθες ότι το κόμμα της μπύρας είναι κόμμα της πλάκας. Καλύτερα κόμμα της πλάκας, παρά κόμμα του φόβου».

Στις πρώτες εκλογές που κατέβηκε το Κόμμα της Μπύρας το 2019 δεν τα πήγε και τόσο καλά και συγκέντρωσε μόλις το 0,1% γράφει η deutsche welle.

Ωστόσο χωρίς να το βάλει κάτω, το 2022 στις προεδρικές εκλογές ο Βλάζνυ πήρε ανέλπιστα ποσοστό 8,3% πίσω από τον πρόεδρο Αλεξάντερ φαν ντερ Μπέλεν και τον υποψήφιο της ακροδεξιάς Βάλτερ Ρόζενκραντς, κατέλαβε δηλαδή την τρίτη θέση αποτελώντας μια πολιτική αποκάλυψη, που ανάγκασε τους δημοσιογράφους να ασχοληθούν μαζί του.

Στόχος οι εθνικές εκλογές
Τώρα ο Μάρκο Πόγκο δηλώνει έτοιμος και για την εθνική Βουλή, ενώ ελπίζει στο γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έκανε πολλή δουλειά στη βάση, με μικρές συγκεντρώσεις…φυσικά σε μπυραρίες.

«Τους τελευταίους μήνες συγκροτήσαμε ένα κόμμα έτοιμο για τη Βουλή. Οργανώσαμε εκατοντάδες βραδιές συνάντησης σε όλη τη χώρα. Συζητήσαμε με τον κόσμο τα προβλήματα που υπάρχουν. Καμιά φορά πρέπει να τον ακούς, κάτι που η πολιτική δείχνει να το έχει ξεχάσει.»

(Με πληροφορίες από deutsche welle – newsit. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί