Λιθουανία: Αστυνομικοί και πυροσβέστες φέρονται να απολύθηκαν ως «φιλορώσοι»

Τι ισχυρίζονται ΜΜΕ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ, αρκετοί αστυνομικοί και πυροσβέστες στη Λιθουανία απολύθηκαν ή προειδοποιήθηκαν λόγω των «φιλορωσικών» τους απόψεων.

Στην έκθεση αναφέρονταν ως “Watniks” – αυτός ο όρος χρησιμοποιείται για να προσβάλει τους λεγόμενους φιλορώσους, με το όνομα να προέρχεται από τα βαμβακερά μπουφάν των στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού.


«Μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, εννέα αστυνομικοί αναγνωρίστηκαν ως πιθανώς φιλορώσοι», δήλωσε στο λιθουανικό TV3 ο Ραμούνας Ματόνις, επικεφαλής του τμήματος επικοινωνιών της αστυνομίας. Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των «προληπτικών συζητήσεων» που διεξήγαγε το τμήμα, οι περισσότεροι αξιωματικοί αρνήθηκαν ότι είχαν τέτοιες απόψεις.

Το TV3 σημείωσε ότι «οι φιλορωσικές δηλώσεις οδηγούν σε απώλεια θέσεων εργασίας» και προειδοποίησε ότι οι αξιωματούχοι θα πρέπει να «σκεφτούν προσεκτικά» προτού εκφράσουν ανοιχτά τις απόψεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός επικαλέστηκε την υπουργό Εσωτερικών Agne Bilotaite ότι είπε ότι οι αρχές “παρακολουθούν στενά την κατάσταση”. Κατά την άποψή τους, μόνο οι «πιστοί αξιωματούχοι» που εκπροσωπούν την επίσημη θέση της Λιθουανίας υπέρ του Κιέβου είναι κατάλληλοι για δημόσια υπηρεσία.

Με πληροφορίες από RT/TV3/photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί