Πώς ένα κοντινό ποτάμι αναγκάζει το Έβερεστ να ψηλώνει κάθε μέρα… εδώ και 89.000 χρόνια

Το να φτάσει κάποιος ορειβάτης στην κορυφή του Έβερεστ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της ορειβασίας

Ωστόσο, οι ορειβάτες του μέλλοντος μπορεί να περάσουν ακόμη πιο δύσκολες στιγμές, καθώς οι ειδικοί αποκαλύπτουν ότι το ψηλότερο βουνό του κόσμου μεγαλώνει μέρα με τη μέρα.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι το Έβερεστ έχει ήδη αυξηθεί από 15 έως 50 μέτρα (49-164 πόδια) τα τελευταία 89.000 χρόνια.

Ισχυρίζονται ότι αυτή η απροσδόκητη ανάπτυξη οφείλεται σε ένα κοντινό ποτάμι που διαβρώνει τόσο πολύ υλικό που το βουνό γίνεται πιο ελαφρύ και ξεπηδά προς τα πάνω με ρυθμό 2 χιλιοστά το χρόνο.

Ο συν-συγγραφέας Adam Smith λέει: «Το Έβερεστ είναι ένα αξιοσημείωτο βουνό μύθων και θρύλων και εξακολουθεί να ψηλώνει».

Το Έβερεστ ανεβαίνει με ρυθμό 2 χιλιοστά το χρόνο, λένε οι ερευνητές. Καθώς η διάβρωση κάνει το βουνό πιο ελαφρύ, ωθείται προς τα πάνω από τον υγρό μανδύα.

Στα 8.848 μέτρα (29.032 πόδια) το Έβερεστ είναι το ψηλότερο βουνό στον κόσμο, αλλά οι ερευνητές λένε τώρα ότι αυξάνεται ακόμη πιο ψηλά κατά 2 χιλιοστά το χρόνο.

Ο κ. Smith είπε στη MailOnline: «Το Έβερεστ είναι 250 μέτρα ψηλότερο από το Κ2, τη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου».


Η απάντηση για τον λόγο που το βουνό συνεχίζει να ψηλώνει, όπως γράφουν οι ερευνητές στο Nature Geoscience, στην πραγματικότητα δεν έχει καμία σχέση με το ίδιο το Έβερεστ αλλά καταλήγει στη δράση ενός κοντινού ποταμού.

Ο συν-συγγραφέας Dr Jin-Gen Dai λέει: «Ένα ενδιαφέρον ποτάμιο σύστημα υπάρχει στην περιοχή του Έβερεστ – ο ποταμός Arun ρέει ανατολικά σε μεγάλο υψόμετρο με μια επίπεδη κοιλάδα.

Συγκεκριμένα πριν από περίπου 89.000 χρόνια, ο ήπιος ποταμός Arun συγχωνεύθηκε με τον απότομο ποταμό Kosi αυξάνοντας σημαντικά τη διαβρωτική του ισχύ και επιτρέποντάς του να αφαιρέσει δισεκατομμύρια τόνους πετρωμάτων και ιζημάτων από την περιοχή γύρω από το Έβερεστ.

«Στη συνέχεια στρίβει απότομα νότια ως τον ποταμό Κόσι, πέφτοντας σε υψόμετρο και γίνεται πιο απότομο».

Μελετώντας τους ρυθμούς διάβρωσης των ποταμών στην περιοχή, ο Δρ Dai και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι αυτοί οι δύο ποταμοί, ο Arun και ο Kosi, συγχωνεύτηκαν πριν από περίπου 89.000 χρόνια.

Όταν συνέβη αυτό, πολύ περισσότερο νερό διοχετεύθηκε μέσω του απότομου, στενού ποταμού Κόσι – αυξάνοντας δραματικά τη διαβρωτική του ισχύ.

Σιγά-σιγά, αυτή η διαδικασία οδηγεί το Έβερεστ κυριολεκτικά στο να επιπλέει προς τα πάνω μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται «ισοστατική ανάκαμψη».


Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα παγόβουνα που επιπλέουν στο νερό.

«Όσο πιο ελαφρύ, ή λιγότερο πυκνό είναι ένα υλικό, τόσο πιο ψηλά επιπλέει στο νερό ή στον μανδύα».

Ο κ. Smith λέει ότι μπορείτε να σκεφτείτε την περιοχή γύρω από το Έβερεστ σαν ένα πλωτήρα πισίνας που κάθεται στην επιφάνεια του νερού.

Εάν βάλετε βάρη στον πλωτήρα, η δύναμη της βαρύτητας θα είναι ισχυρότερη από τη δύναμη του νερού που πιέζει προς τα πάνω και ο πλωτήρας θα καθίσει πιο χαμηλά στο νερό.

Αλλά, εάν αφαιρέσετε σταδιακά μερικά από αυτά τα βάρη, θα παρατηρήσετε ότι ο πλωτήρας ανεβαίνει σταδιακά.

«Αυτό συνέβη με το Έβερεστ, καθώς υλικό κοντά στο Έβερεστ έχει αφαιρεθεί προκαλώντας ανύψωση ή ισοστατική ανάκαμψη», προσθέτει ο κ. Σμιθ.

Ωστόσο, το Έβερεστ δεν είναι το μόνο βουνό που ψηλώνει, καθώς η ισοστατική ανύψωση επηρεάζει όλα τα κοντινά βουνά.

Το ταχύτερα αναπτυσσόμενο βουνό στην οροσειρά είναι το Makalu, το πέμπτο ψηλότερο βουνό στον κόσμο στα 8.485 μέτρα (27.766 πόδια), το οποίο έχει υψωθεί 60 μέτρα (197 πόδια) μετά τη συγχώνευση των ποταμών.

Ωστόσο, ο κ. Smith δεν πιστεύει ότι η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη ώστε το Makalu να ξεπεράσει το Έβερεστ ως την ψηλότερη κορυφή στον κόσμο.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί