Κόροιβος ο Ηλείος: Ο αρτοποιός που κέρδισε τον πρώτο αγώνα των Ολυμπιακών Αγώνων

Κάθε ιστορία έχει μια αρχή, όπως και αυτή των Αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων, φυσικά.

Στην προκειμένη περίπτωση, όλα ξεκίνησαν με τον Κόροιβο, έναν αρτοποιό από την πόλη της Ήλιδας , η επικράτεια του οποίου περιλάμβανε την Ολυμπία στην Αρχαία Ελλάδα.

Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, ασχολήθηκε επίσης με τη μαγειρική και την προετοιμασία φαγητού, αλλά η μοίρα όρισε ότι δεν θα τον θυμούνται για τις συνταγές του, αλλά ως τον πρώτο Ολυμπιονίκη που καταγράφηκε στην ιστορία.

Έφτασε τη δόξα στους Ολυμπιακούς Αγώνες που διεξήχθησαν το 776 π.Χ. , όταν στέφθηκε νικητής στο μοναδικό αγώνισμα εκείνης της έκδοσης, το στάδιο , έναν αγώνα 600 ποδιών, μήκους περίπου 192,27 μέτρων (ισοδύναμο με στάδιο , ακριβώς).

Αυτό το γεγονός ήταν το μοναδικό άθλημα σε αυτούς τους Αγώνες και η νίκη του σηματοδότησε την αρχή μιας παράδοσης που με την πάροδο του χρόνου έγινε μια από τις σημαντικότερες στον ελληνικό πολιτισμό: την καταγραφή των νικητών των αγώνων.

Μερικοί συγγραφείς τον θεωρούν τον πρώτο νικητή των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, αν και άλλοι, όπως ο Ευσέβιος, προτείνουν ότι ήταν απλώς ο πρώτος καταγεγραμμένος πρωταθλητής και ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες πρέπει να είχαν διεξαχθεί νωρίτερα, κατά τη λεγόμενη Ηρωική Εποχή, 27 ή 13 Ολυμπιάδες πριν.

Έτσι, ο Κόροιβος ο Ηλείος ​​θα είχε κερδίσει στη 14η Ολυμπιάδα, που είχε καθιερωθεί 52 χρόνια νωρίτερα από τον Ίφιτο και τον Λυκούργο. Γεγονός είναι ότι από την εποχή του Πολύβιου, η νίκη του Κόροιβου είχε ήδη αναγνωριστεί ως η πρώτη καταγεγραμμένη και διαπιστώθηκε ότι είχε λάβει χώρα στην 28η Ολυμπιάδα.

Την εποχή του Κόροιβου, οι αθλητές εξακολουθούσαν να αγωνίζονταν ντυμένοι , καθώς το έθιμο του γυμνού τρεξίματος δεν επικράτησε παρά αρκετές δεκαετίες αργότερα, γύρω στο 720 π.Χ., όταν ο Όρσιππος των Μεγάρων έσπασε αυτή τη σύμβαση.

Το έπαθλο για τη νίκη του ήταν ένα απλό κλαδί ελιάς, και με αυτό, κέρδισε τον θαυμασμό της γενέτειράς του, της Ήλιδας, της οποίας οι άνθρωποι τον σέβονται ως τοπικό ήρωα.

Ο περιηγητής και γεωγράφος Παυσανίας, γράφοντας αρκετούς αιώνες μετά από αυτά τα γεγονότα, διηγήθηκε ότι ο τάφος του Κόροιβου παρέμενε γνωστός και σεβαστός χώρος στα σύνορα της Ήλιδας και της πόλης της Ηραίας. Αυτός ο τάφος στάθηκε ως φυσική απόδειξη του μεγαλείου του αθλητή, διαιωνίζοντας τη μνήμη του για τις επόμενες γενιές.


Όταν ξεκίνησε η αδιάλειπτη παράδοση των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πεζός αγώνας (στάδιο) ήταν ο πρώτος αγώνας και ο Κόροιβος ο Ηλείος ήταν ο νικητής (776 π.Χ.). Δεν υπάρχει άγαλμα του Κόροιβου στην Ολυμπία, αλλά ο τάφος του βρίσκεται στα όρια της Ήλιδας.

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι λεπτομέρειες της ζωής του Κόροιβου ξεκάθαρες. Μερικοί αρχαίοι συγγραφείς, όπως ο Αθηναίος του Ναυκράτη, αναφέρουν ότι ο Κόροιβοςς ήταν απλώς μάγειρας, γιος άλλου μάγειρα, ενισχύοντας την ταπεινή του καταγωγή. Αυτή η λεπτομέρεια δεν εμφανίζεται σε άλλες πηγές, με αποτέλεσμα οι ιστορικοί να αμφισβητούν την αυθεντικότητά της.

Από την άλλη, υπάρχουν θρύλοι που τον μπερδεύουν με έναν άλλο Κόροιβο, ήρωα της μυθολογίας. Τέτοιες συγχύσεις ήταν συχνές στην ελληνική μυθολογία, όπου η γραμμή μεταξύ ιστορίας και θρύλου συχνά ήταν θολή.

photo: intime

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί