Αναστάτωση στα λιμάνια των ΗΠΑ – 45.000 εργαζόμενοι απεργούν για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες!

Απεργία για πρώτη φορά από τους λιμενικούς στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από το 1977 – απειλεί να κλείσει τα λιμάνια από το Μέιν στο Τέξας.

Μερικά από τα πιο πολυσύχναστα λιμάνια στις ΗΠΑ προετοιμάστηκαν για αναταραχή, αφού περίπου 45.000 λιμενικοί, εκπροσωπούμενοι από την International Longshoremen’s Association (ILA) άρχισαν να εγκαταλείπουν τη δουλειά τους μετά τη λήξη των συμβάσεων τους τα μεσάνυχτα.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν την απεργία στις 12.01 π.μ. ET την Τρίτη, με 36 λιμάνια στα ανατολικά και τις ακτές του Κόλπου να επηρεάζονται. Συνήθως διαχειρίζονται περίπου το ήμισυ της θαλάσσιας ναυτιλίας της χώρας.

Οι συνομιλίες για ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ του ILA και της Ναυτιλιακής Συμμαχίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USMX) έχουν καταρρεύσει και το συνδικάτο απέρριψε μια τελευταία πρόταση από τους χειριστές ώρες πριν από την έναρξη της απεργίας.

Η απεργία – η πρώτη απεργία των λιμενικών στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ από το 1977 – απειλεί να κλείσει τα λιμάνια από το Μέιν στο Τέξας, καταστρέφοντας τις αλυσίδες εφοδιασμού και πιέζοντας την οικονομία των ΗΠΑ.

Καθώς οι εργαζόμενοι συμμετείχαν σε ουρές στα λιμάνια, όπως η Φιλαδέλφεια, το Χιούστον και η Βιρτζίνια τις πρώτες πρωινές ώρες, οι οικονομολόγοι έχουν προειδοποιήσει ότι η αποτυχία τερματισμού της απεργίας γρήγορα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις και υψηλότερες τιμές.

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε από τους αξιωματούχους να πουν και στις δύο πλευρές «ότι πρέπει να βρίσκονται στο τραπέζι και να διαπραγματεύονται με καλή πίστη – δίκαια και γρήγορα», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι διαπραγματευτές και από τις δύο πλευρές έχουν κατηγορήσει η μία την άλλη ότι αρνείται να διαπραγματευτεί. Η ILA υποστήριξε ότι η USMX, η οποία αντιπροσωπεύει 40 τερματικούς σταθμούς ωκεανών και λιμενικούς φορείς, έχει «χαμηλές» προσφορές για αυξήσεις μισθών για τους εργαζόμενους και την κατηγόρησε ότι παραβίασε την προηγούμενη σύμβαση εισάγοντας αυτοματισμούς σε πολλά λιμάνια των ΗΠΑ.

Υπολογίζεται ότι η απεργία θα κοστίσει στην οικονομία έως και 5 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα. Το συνδικάτο είπε ότι θα εξακολουθήσει να χειρίζεται στρατιωτικό φορτίο και ότι τα επιβατηγά κρουαζιερόπλοια δεν θα επηρεαστούν.

Στη Φιλαδέλφεια, ο τοπικός πρόεδρος της ILA, Μπόιζ Μπάτλερ, είπε ότι το συνδικάτο θα απεργούσε για όσο διάστημα χρειαζόταν για να επιτευχθεί μια δίκαιη συμφωνία και ισχυρίστηκε ότι είχε μόχλευση στις εταιρείες. «Δεν είναι κάτι που ξεκινάς και σταματάς», είπε στο Associated Press. «Δεν είμαστε αδύναμοι», πρόσθεσε, επισημαίνοντας τη σημασία της ένωσης για την οικονομία του έθνους.

Το Τμήμα Εμπορίου Μεταφορών (TTD) του AFL-CIO, της μεγαλύτερης ομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ, εξέδωσε ανακοίνωση ενόψει της απεργίας για την υποστήριξη του συνδικάτου.

Το AFL-CIO προέτρεψε τους Ρεπουμπλικάνους της Βουλής να μην παρέμβουν πιέζοντας για την επιβολή διαταγής για τον αποκλεισμό της απεργίας. Ο Μπάιντεν είπε πριν από την απεργία ότι δεν σχεδίαζε να παρέμβει για να την εμποδίσει.

photo: eurokinissi

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί