Έρχεται το “Δαχτυλίδι της Φωτιάς”: Όσα πρέπει να ξέρετε για τη σπάνια δακτυλιοειδή έκλειψη ηλίου

Στις 2 Οκτωβρίου 2024, μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου θα γίνει ορατή σε περιοχές του Ειρηνικού Ωκεανού, τη νότια Χιλή και τη νότια Αργεντινή

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς ηλιακής έκλειψης, το φεγγάρι βρίσκεται μπροστά από τον ήλιο ενώ είναι ελαφρώς πιο μακριά από τη Γη από ό,τι κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης ηλίου, επομένως δεν καλύπτει πλήρως τον δίσκο του ήλιου. Αντίθετα, αφήνει ένα διακριτό δακτύλιο φωτός γύρω από το φεγγάρι, γι’ αυτό μια δακτυλιοειδής έκλειψη ηλίου είναι επίσης γνωστή ως ηλιακή έκλειψη «δακτυλίου φωτιάς».

Στο σημείο της μεγαλύτερης έκλειψης στον Ειρηνικό, το φεγγάρι θα κρύψει το 93% του κέντρου του ήλιου, δημιουργώντας ένα «δακτύλιο φωτιάς» ορατό για 7 λεπτά και 25 δευτερόλεπτα.

Τι είναι μια δακτυλιοειδής έκλειψη Ηλίου;


Η έκλειψη της 2ας Οκτωβρίου θα είναι πολύ παρόμοια με τη δακτυλιοειδή έκλειψη Ηλίου στις 14 Οκτωβρίου 2023, η οποία ήταν ορατή στις Νοτιοδυτικές, την Κεντρική Αμερική και τη Νότια Αμερική των ΗΠΑ. Όλες οι ηλιακές εκλείψεις συμβαίνουν όταν μια νέα σελήνη βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στη Γη και τον ήλιο και ρίχνει τη σκιά της στη Γη. Ωστόσο, σε αντίθεση με μια ολική έκλειψη Ηλίου, μια δακτυλιοειδής ηλιακή έκλειψη συμβαίνει όταν το φεγγάρι είναι λίγο πιο μακριά από τη Γη. Έτσι, ακόμη και όταν οι δίσκοι ευθυγραμμίζονται από την οπτική μας γωνία, η σκιά του φεγγαριού δεν εμποδίζει εντελώς το φως του ήλιου. Αντίθετα, ένας δακτύλιος ηλιακού φωτός είναι ορατός γύρω από το φεγγάρι.

Στις 2 Οκτωβρίου, μια δακτυλιοειδής —ή «δαχτυλίδι της φωτιάς» — ηλιακή έκλειψη θα είναι ορατή από μέρη του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, το Νησί του Πάσχα, τη νότια Χιλή και την Αργεντινή και τον νότιο Ατλαντικό Ωκεανό. Η κεντρική και νότια Νότια Αμερική, καθώς και η Ανταρκτική, θα δουν τουλάχιστον μερικές φάσεις.


Ορατότητα της έκλειψης σε όλη τη Νότια Αμερική

Διάρκεια ορατότητας δακτυλίου της φωτιάς:

  • Μέγιστη ορατότητα στο Νησί του Πάσχα: 6 λεπτά, 12 δευτερόλεπτα (87% του ήλιου καλύπτεται)
  • Μέγιστη ορατότητα στη Χιλή: 6 λεπτά, 11 δευτερόλεπτα (85,6% του ήλιου καλύπτεται)
  • Μέγιστη ορατότητα στην Αργεντινή: 6 λεπτά, 18 δευτερόλεπτα (85,6% του ήλιου καλύπτεται)

Κατά τη διάρκεια μιας δακτυλιοειδούς έκλειψης ηλίου, δεν είναι ΠΟΤΕ ασφαλές να κοιτάξετε απευθείας τον ήλιο χωρίς γυαλιά ηλιακής έκλειψης που έχουν σχεδιαστεί για παρακολούθηση ηλιακού φωτός.

(photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί