Μέρος ευρύτερου σχεδίου η σύγκρουση στην Μέση Ανατολή: Οι θεωρίες του τι ακριβώς συνέβη χθες

Εποχές περίεργων εξελίξεων

Σχολιάζοντας την πρόσφατα ανακοινωθείσα από το Ισραήλ έναρξη των «περιορισμένων επιδρομών στον νότιο Λίβανο», ο Δρ Lorenzo Trombetta, ανώτερος αναλυτής και σύμβουλος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή με έδρα την Ρώμη, είπε στο Sputnik ότι οι επιθέσεις είναι απλώς προπαρασκευαστικά μέτρα πριν από μια ευρύτερη στρατιωτική επίθεση στο έδαφος.

«Με αυτή την έννοια, το Ισραήλ εξυπηρετεί τους σκοπούς των ΗΠΑ. Γι’ αυτό όλες οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο έδαφος επηρεάζουν την ισορροπία δυνάμεων στον Λίβανο και προσπαθούν να αλλάξουν την εξίσωση δυνάμεων εκεί. Η αποδυνάμωση όχι μόνο του Ιράν, αλλά κυρίως της Χεζμπολάχ, είναι μέρος του ευρύτερου σχεδίου Ισραήλ-ΗΠΑ», επεσήμανε ο Τρομπέτα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου είχε δηλώσει άλλωστε ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στον αμερικανικό στρατό να βοηθήσει το Ισραήλ να καταρρίψει ιρανικούς πυραύλους που στόχευαν το εβραϊκό κράτος.

«Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία αυξήθηκε στην Μέση Ανατολή, κυρίως προς το Ιράν, προκειμένου να το απειλήσει και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τεχεράνη και τους συμμάχους της», είπε ο αναλυτής. Επισήμανε ότι οι ΗΠΑ δεν θα αλλάξουν την πολιτική τους στη Μέση Ανατολή και θα συνεχίσουν «να διαχειρίζονται την ισορροπία δυνάμεων από την πλευρά τους, με το να βρίσκονται στο πίσω κάθισμα και να υποστηρίζουν ξεκάθαρα το Ισραήλ και τους άλλους συμμάχους τους».

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός επανέλαβε τις αεροπορικές επιδρομές στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, ώρες αφότου το Ιράν εξαπέλυσε μια μαζική πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ως απάντηση στις «επιθετικές του ενέργειες» εναντίον των συμμάχων της Τεχεράνης, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας του ηγέτη της Χεζμπολάχ.

Αυτό δείχνει πως το Τελ Αβίβ δεν θα κάνει πίσω! Από την πλευρά του το Ιράν χωρίς να βλάψει ουσιαστικά το Ισραήλ, φρόντισε με την επίθεση να δείξει στους Άραβες της Χαμάς, της Χεζμπολάχ και γενικά της Παλαιστίνης και των χωρών που ποντάρουν στην προστασία του Ιράν πως δεν άφησε αναπάντητες τις δολοφονίες του Νασράλα και άλλων ηγετικών στελεχών αναπάντητες!

Από την άλλη, η παράκαμψη του ισραηλινού συστήματος αεράμυνας Iron Dome δείχνει πως το Ιράν είναι εδώ και μπορεί να κάνει πράγματα, ειδικά αν το οπλοστάσιό του ενισχυθεί από την Ρωσία! Μένει να φανεί τι θα κάνει ο νέος, κατά πολλούς, φιλοδυτικός πρόεδρος στην Τεχεράνη!

Το ότι πάντως το Ιράν δεν προκάλεσε ουσιαστικό πλήγμα στο Ισραήλ, έχει δώσει τροφή σε διάφορες θεωρίες πως όλα γίνονται προς ικανοποίηση των μαζών ένθεν και ένθεν και ουσιαστικά προκαλείται ανασφάλεια και χάος, προκειμένου να προταθεί συγκεκριμένη «λύση» ειρήνης, την οποία οι «φοβισμένοι πολίτες» λόγω της στιγμής θα αποδεχθούν!

photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί