H πόλη που έσπασε όλα τα ρεκόρ και θεωρείται η ασφαλέστερη στον πλανήτη…με τη βοήθεια ΑΙ

Μια ισπανική πόλη έχει καταφέρει να μειώσει σε θεαματικό βαθμό τα τροχαία ατυχήματα, πράγμα που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο.

Αγιάτρευτη πληγή συνεχίζουν να αποτελούν τα τροχαία ατυχήματα σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, που συνεχίζουν να κοστίζουν χιλιάδες ανθρώπινες ζωές.

Ορισμένες πόλεις, για να μειώσουν την “γενοκτονία”, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα… σοβαρά το συγκεκριμένο ζήτημα σημειώνοντας σημαντική πρόοδο, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την ισπανική πόλη Σαραγόσα.

Μάλιστα από τις αρχές του 2024 μέχρι και σήμερα, στους δρόμους της πολυπληθέστερης πόλης της αυτόνομης περιφέρειας της Αραγωνίας έχει σημειωθεί μόλις ένας θάνατος στον δρόμο, όταν το 2023 καταγράφηκαν επτά απώλειες ανθρώπινων ζωών και το 2022 οκτώ. Πρόκειται για ένα σπουδαίο κατόρθωμα,κυρίως για μία πόλη με περίπου 700.000 κατοίκους.

Η Σαραγόσα αποτελεί την πρώτη μεγάλη ισπανική πόλη που υιοθετεί μια τόσο φιλόδοξη στρατηγική.

Το νέο σχέδιο δράσης για τη Σαραγόσα, πάνω στο οποίο εργάζεται το δημοτικό συμβούλιο για πάνω από ένα χρόνο, αφορά μια σειρά δράσεων οι οποίες θα υλοποιηθούν σε ολόκληρη την πόλη μέχρι το 2030, όταν θα ολοκληρωθεί επίσημα.

Μεταξύ άλλων θα εγκατασταθούν νέα σταθερά ραντάρ ανίχνευσης παραβάσεων σε πολλαπλές λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για υπέρβαση του ορίου ταχύτητας σε διάφορους δρόμους εντός του αστικού ιστού.

Ακόμη, σε διάφορα σημεία της πόλης με συχνά τροχαία ατυχήματα, θα εγκατασταθούν LED στοιχεία. Αυτά θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, σε διαβάσεις πεζών, και θα αφορούν μια παρόμοια πρωτοβουλία με αυτή της Περιφέρειας Αττικής, ώστε να εντοπίζονται ευκολότερα από τους οδηγούς οι πεζοί που επιχειρούν να διασχίσουν τον δρόμο.

Επίσης, η ισπανική πόλη έχει ήδη ζητήσει συνεργασία με τη Google για την εφαρμογή του πρότζεκτ “Green Light”. Με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης και αξιοποιώντας εκατομμύρια δεδομένα που συλλέγονται για τη δημιουργία των Google Maps, το Green Light αναλύει κρίσιμες παραμέτρους κυκλοφορίας και διασταυρώσεις που προσδιορίζονται ως προβληματικές.

Στόχος να καταστεί εφικτός ο «συντονισμός» πολλών διασταυρώσεων για τη δημιουργίας ενός ρεύματος κυκλοφορίας που θα περνά από συνεχή πράσινα φανάρια, αποτρέποντας την κίνηση στους δρόμους.

Το εν λόγω σύστημα ήταν να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει υπάρξει κάτι νεότερο…

(Με πληροφορίες από car and motor. gr / photo: freepik)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί