«Το πλοίο φάντασμα του Ειρηνικού» ανακαλύφθηκε ξανά στα ανοιχτά της Καλιφόρνια

Υποβρύχιοι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ξανά το ναυάγιο του USS Stewart (DD-224), ενός αντιτορπιλικού κλάσης Clemson που υπηρετούσε τόσο στο Ναυτικό των ΗΠΑ όσο και στο Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το USS Stewart καταστράφηκε το 1919 και πήρε το όνομά του από τον Charles Stewart, έναν υποναύαρχο που διοικούσε έναν αριθμό πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια του Πολέμου του 1812, του Οιονεί Πολέμου και των δύο Βαρβαρικών Πολέμων.

Πριν από το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το USS Stewart υπηρετούσε στον Ασιατικό Στόλο περιπολώντας στα νησιά των Φιλιππίνων και στα κινεζικά ύδατα.

Το 1942, ήταν μέλος της Αμερικανο-Βρετανο-Ολλανδικής-Αυστραλίας Διοίκησης και υπέστη σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια της μάχης του Στενού Badung κοντά στο Μπαλί στις Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες.

Το USS Stewart τοποθετήθηκε σε μια πλωτή δεξαμενή στο Surabaya για επισκευές, ωστόσο, οι συνεχείς αεροπορικές επιθέσεις του εχθρού και ο κίνδυνος σύλληψης οδήγησαν τις ναυτικές αρχές να καταστρέψουν αυτήν και τη δεξαμενή. Διαγράφηκε από τη λίστα του Πολεμικού Ναυτικού στις 25 Μαρτίου 1942 και το όνομά της επαναπροσδιορίστηκε σε μια νέα συνοδεία αντιτορπιλικών, USS Stewart (DE-238).


Εν αγνοία των συμμαχικών δυνάμεων, το Αυτοκρατορικό Ιαπωνικό Ναυτικό διέσωσε το USS Stewart σχεδόν ένα χρόνο αφότου βυθίστηκε, επισκεύασε το κύτος του και το ανέθεσε εκ νέου ως περιπολικό σκάφος Νο. 102 (PB-102).

Η ναυτική υπηρεσία πληροφοριών άρχισε να λαμβάνει αναφορές για ένα «πλοίο φάντασμα του Ειρηνικού» που έμοιαζε με αμερικανικό πολεμικό πλοίο, αλλά έφερε τη σημαία του Αυτοκρατορικού Ιαπωνικού Ναυτικού (τη σημαία του Rising Sun).

Το 1945 το USS Stewart βρέθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής τοποθετημένο στον κόλπο Hiro κοντά στο Kure. Τοποθετήθηκε εκ νέου στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ως DD-224 και επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, μόνο για να χρησιμοποιηθεί για εξάσκηση στόχων από τα μαχητικά του Ναυτικού F6F Hellcat και το USS PC-799.


Το USS Stewart βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια, όπου ερευνητές από το SEARCH, το Ocean Infinity, το Air/Sea Heritage Foundation, το Γραφείο Εθνικών Θαλάσσιων Καταφύγια της NOAA και τη Ναυτική Διοίκηση Ιστορίας και Κληρονομιάς (NHHC), ανακάλυψαν πρόσφατα την τοποθεσία του ναυαγίου χρησιμοποιώντας αυτόνομα υποβρύχια οχήματα (AUV).

Μια πιο προσεκτική επιθεώρηση έδειξε ότι το USS Stewart είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό άθικτο και στηρίζεται σχεδόν όρθιο στον πυθμένα της θάλασσας. Μιλώντας στο HeritageDaily, η SEARCH εξήγησε ότι αυτό το επίπεδο διατήρησης είναι εξαιρετικό για ένα σκάφος της ηλικίας του και το καθιστά δυνητικά ένα από τα καλύτερα διατηρημένα παραδείγματα αντιτορπιλικού του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ που είναι γνωστό ότι υπάρχει.

Δείτε ΦΩΤΙΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί