«Ετοιμαστείτε για επιθέσεις»: Απειλές κατά ελληνικών εμπορικών πλοίων στη Μ. Ανατολή

Και πιο συγκεκριμένα στην Ερυθρά Θάλασσα, μία περιοχή στην οποία στηρίζεται μέρος του παγκόσμιου εμπορίου.

Έτοιμοι να χτυπήσουν οποιοδήποτε πλοίο ελληνικών συμφερόντων είναι οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι αντάρτες της Υεμένης, που τους τελευταίους μήνες βρίσκονται σε ανοικτό πόλεμο με το Ισραήλ και τους συμμάχους του, έφτασαν στο σημείο να στέλνουν μέχρι και… απειλητικά μηνύματα στις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες.

Στα email τους προειδοποιούν για επιθέσεις στα πλοία «που παραβιάζουν την απαγόρευση διέλευσης».

Θυμίζουμε πως στο στόχαστρο των Χούθι έχουν τεθεί πολλά φορτηγά πλοία που είτε έφεραν την ελληνική σημαία είτε ήταν ελληνικών συμφερόντων.

«Το υπό ελληνική διαχείριση πλοίο είχε παραβιάσει την απαγόρευση διέλευσης που επιβλήθηκε από τους Χούθι ελλιμενίζοντας σε ένα ισραηλινό λιμάνι και θα στοχοποιούνταν άμεσα από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Υεμένης σε οποιαδήποτε περιοχή κρίνουν κατάλληλη», έγραφε ένα από τα μηνύματα που επικαλείται το Reuters και που είχε σταλεί στην επαγγελματική διεύθυνση email διευθυντή ελληνικής ναυτιλιακής εταιρείας.

Μάλιστα το συγκεκριμένο email, που σύμφωνα πάντα με το Reuters είχε σταλεί τον περασμένο Μάιο, απειλούσε με «κυρώσεις» πλοία ολόκληρου του ελληνικού στόλου εάν το πλοίο εξακολουθούσε να παραβιάζει τις απαγορεύσεις των Χούθι.

«Το προειδοποιητικό μήνυμα ήταν το πρώτο από δώδεκα όλο και πιο απειλητικά email που στάλθηκαν σε τουλάχιστον έξι ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τον Μάιο εν μέσω αυξανόμενης γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με έξι πηγές του κλάδου με άμεση γνώση των email και δύο με έμμεση γνώση».

Το πρόβλημα στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μεγάλο, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι σε ελληνικά πλοία αφορά σχεδόν το 30% (!!) των συνολικών επιθέσεων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί