Ξεκίνησε η ανάκτηση του ελληνικού πλοίου του 5ου αιώνα π.Χ. από τον βυθό της Σικελίας

Ξεκίνησαν οι επίσημες επιχειρήσεις ανάκτησης του ελληνικού πλοίου της κλασικής εποχής, γνωστού ως «Gela II».

Αυτή η σημαντική ανακάλυψη, που χρονολογείται από τον 5ο αιώνα π.Χ., βρίσκεται στον βυθό της θάλασσας κοντά στο Bulala, κοντά στο αρχαιοελληνικό λιμάνι Γέλα στη Σικελία, και έχει ενδιαφέρον από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά από έναν τοπικό δύτη το 1990.

Η ανάκτηση αυτού του αρχαίου σκάφους αποτελεί μέρος μιας κοινής προσπάθειας υπό την ηγεσία της Soprintendenza del Mare της περιφέρειας της Σικελίας, με τη συνεργασία εξειδικευμένων εταιρειών όπως η Atlantis of Monreale και η Cosiam of Gela. Το έργο έχει προϋπολογισμό περίπου 500.000 ευρώ και αναμένεται να διαρκέσει περίπου 270 ημέρες για να ολοκληρωθεί το υποθαλάσσιο αρχαιολογικό έργο.

Ο Francesco Paolo Scarpinato, Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Σικελικής Ταυτότητας, τόνισε τη σημασία αυτής της επιχείρησης για την σημαντική αρχαία ελληνική πόλη Γέλα και τα περίχωρά της, τονίζοντας πώς η θάλασσα σε αυτήν την περιοχή έχει αποδώσει πολυάριθμους ανεκτίμητους αρχαιολογικούς θησαυρούς, συμβάλλοντας στην ανοικοδόμηση της τοπικής ιστορίας .


Η ανακάλυψη αυτού του δεύτερου πλοίου συμπληρώνει το «Gela I», ένα άλλο σκάφος που ανασύρθηκε στην ίδια περιοχή, ενισχύοντας σημαντικά την πολιτιστική και τουριστική κληρονομιά της περιοχής.

Σε συνεργασία με το Soprintendenza for Cultural Heritage of Caltanissetta και το Parco Archeologico of Gela, οι πρώτες δραστηριότητες συντήρησης, στερέωσης και αποκατάστασης για το «Gela II» θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του μουσείου στο Bosco Littorio, έναν χώρο που είχε ήδη φιλοξενήσει έκθεση του πρώτου πλοίου, “Gela I”, πέρυσι. Αυτό το κέντρο θα παίξει για άλλη μια φορά βασικό ρόλο στη διατήρηση των ανακτηθέντων υλικών και αντικειμένων.

Το «Gela II» αποτέλεσε το αντικείμενο μιας αρχικής συστηματικής έρευνας το 1995 και έκτοτε, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σημαντικά τεχνουργήματα, συμπεριλαμβανομένων κορινθιακών κρανών και πλινθωμάτων ορείχαλκου , τα οποία αποτελούν πλέον μέρος της μόνιμης συλλογής του Αρχαιολογικού Μουσείου της Γέλας.


Αυτή η νέα προσπάθεια ανάκαμψης περιλαμβάνει τη συνεργασία του Γραφείου του Γραφείου Gela Harbor και της εταιρείας Eni Rewind. Ο Roberto La Rocca ηγείται του έργου ως διευθυντής επιχειρήσεων, ενώ ο Pietro Selvaggio είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη διαδικασία.

Το έργο είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου για την ενίσχυση της υποβρύχιας κληρονομιάς της Σικελίας, με στόχο την τόνωση του πολιτιστικού τουρισμού στην περιοχή. Οι πρώτες φάσεις της υποβρύχιας ανασκαφής ξεκίνησαν τον Ιούλιο, όταν αποκαλύφθηκαν τα υπολείμματα της κατασκευής του πλοίου και του φορτίου του .

Το πλοίο, με μήκος περίπου 15 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα, ανακαλύφθηκε σε βάθος 6 μέτρων και θα μεταφερθεί για αποκατάσταση στο ίδιο μουσείο όπου θα εκτίθεται μόνιμα.


Αναμένεται ότι τις επόμενες ημέρες θα ολοκληρωθεί η αποξήλωση και η εξόρυξη των λειψάνων του πλοίου, επιτρέποντας την έναρξη της διαδικασίας αποκατάστασης στα εργαστήρια στο Bosco Littorio, μια βασική τοποθεσία στο Parco Archeologico di Gela .

Μόλις ολοκληρωθούν όλες οι δραστηριότητες, το «Gela II» θα γίνει κεντρικό κομμάτι στο Museo delle Navi di Gela , όπου η έκθεσή του θα ενισχύσει τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές προσφορές της περιοχής.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί