«Η Ε.Ε. θα μπορούσε να πεθάνει»: Βαριά οικονομική σκιά πάνω από την Ευρώπη

Οι κυβερνήσεις της οποίας συνεχίζουν και «αυτοκτονούν»...

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια υπαρξιακή κρίση, υστερώντας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα σε οικονομική παραγωγή και επενδύσεις.

Υποστηρίζει ότι το μπλοκ των 27 εθνών βρίσκεται σε επισφαλή θέση λόγω υπερβολικών νομοθετικών ρυθμίσεων, υποεπενδύσεων και εσωτερικού κατακερματισμού (κίνδυνος διάλυσης).

«Η ΕΕ θα μπορούσε να πεθάνει, βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας πολύ σημαντικής στιγμής», είπε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Το προηγούμενο μοντέλο μας έχει τελειώσει – ρυθμίζουμε υπερβολικά και υποεπενδύουμε. Στα επόμενα δύο με τρία χρόνια, αν ακολουθήσουμε την κλασική ατζέντα μας, θα είμαστε εκτός αγοράς».

Ο Μακρόν τόνισε την ανάγκη εμβάθυνσης της ενιαίας αγοράς της ΕΕ και αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος μείωσης της ανταγωνιστικότητάς της και, εν τέλει, της σημασίας της στην παγκόσμια σκηνή.

Τα κράτη της Ε.Ε. εξάλλου πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στις αντιρωσικές κυρώσεις, με την ενεργειακή φτώχεια και το κόστος ζωής να έχουν ανέλθει σε πρωτοφανή επίπεδα.

Το «κερασάκι στην τούρτα» φέρεται να είναι ο οικονομικός πόλεμος που οι Βρυξέλλες εξαπολύουν στην Κίνα, κάτι που μοιραία θα επηρεάσει χιλιάδες τομείς της οικονομικής δραστηριότητας.

ΑΠΕΜΠΕ-EPA-EPA photo

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί