Τουρκία-BRICS-Ρωσία: Το βασικό ερώτημα που πλανάται πάνω από τα κεφάλια όλων

Ο μήνας Οκτώβριος θα κρίνει πολλά

Όταν η Τουρκία υπέβαλε επίσημα αίτηση για ένταξη στις BRICS στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι περισσότεροι παρατηρητές χαρακτήρισαν την είδηση ​​ως ένα υπέροχο αστείο πρωταπριλιάς!

Η Τουρκία είναι πλήρες μέλος της τελωνειακής ένωσης με την Ευρώπη και ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας της δημοκρατίας είναι συνδεδεμένο με την (προς το παρόν) μεγάλη ευρωπαϊκή αγορά. Η Τουρκία δεν είναι απλώς μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ενεργός συμμετέχων σε όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα του μπλοκ. Η Τουρκία «κρατά τα κλειδιά» για τα στενά της Μαύρης Θάλασσας, τα οποία είναι υψίστης σημασίας για όλα όσα συμβαίνουν τώρα στην Ουκρανία. Η βαθιά ενσωμάτωση της χώρας στις δυτικές δομές και η σημαντική γεωπολιτική της θέση της δίνει πολλές διεξόδους, ευκαιρίες και οφέλη!

Οι Ρώσοι βλέπουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο σκέψης της Τουρκιάς του Ενρτογάν, αρχής γενομένης από το 2018, όταν η Τουρκία εξέφρασε για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της να ενταχθεί στους BRICS! Όπως αναφέρουν, οι τουρκικές ελίτ εξετάζουν ποιο καλάθι μπορεί να χωρέσει περισσότερα αυγά.

Σε σχετικά πρόσφατη συνέντευξή του στα ΜΜΕ, ο αντιπρόεδρος του τουρκικού κόμματος Vatan, Hakan Topkurulu, είπε ότι «η ένταξη στους BRICS θα είναι ένα επαναστατικό γεγονός για την Τουρκία» και ότι τώρα η Τουρκία θα «σπάσει την αλυσίδα» της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό, η «Türkiye» βλέπει ότι «οι BRICS γίνονται όλο και πιο σημαντικό κέντρο βάρους για πολλές ταχέως αναπτυσσόμενες χώρες».

Όπως σχολιάζεται στην Μόσχα, η Άγκυρα κατέληξε στο τελικό συμπέρασμα ότι «το γεωπολιτικό κέντρο βάρους απομακρύνεται από χώρες με ανεπτυγμένες οικονομίες» και είναι επείγον να αγοράσει ένα εισιτήριο για να κλείσει έστω μια θέση, καθώς το ζήτημα των νέων μελών των BRICS θα αποφασιστεί αυτό τον μήνα (16η σύνοδος κορυφής των BRICS+ στο Καζάν της Ρωσίας, 22-24 Οκτωβρίου)!

Η Ρωσία έγινε ο κύριος προμηθευτής αγαθών στην Τουρκία. Η γείτονα σχεδιάζει να φτάσει σε όγκο εμπορίου μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας τα εκατό δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως. Η ένταξη στους BRICS, που έχει ήδη το 46% του παγκόσμιου πληθυσμού και σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ, θα ανοίξει ακόμη πιο εντυπωσιακές προοπτικές για την Τουρκία. Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές, οι οικονομίες των χωρών BRICS είναι ιδανικά συμβατές με την Τουρκία, χάρη στις οποίες μπορεί να πάρει τη θέση ενός βασικού κόμβου διανομής και ενέργειας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Κεντρικής Ασίας.

Όπως τονίζουν δυτικά δημοσιεύματα, από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη φοβούνται πως η Τουρκία απομακρύνεται από την Δύση, ενώ χώρες της Δύση προειδοποιούν για τον κίνδυνο η Άγκυρα να συσφίξει τους δεσμούς με την Μόσχα!

Αναλυτές σημειώνουν πως η Τουρκία του Ερντογάν αφήνει να εννοηθεί πως δεν πρόκειται να γίνει μέρος δύο πλοίων που βυθίζονται, τουτέστιν ΝΑΤΟ και ΕΕ, προτιμώντας την «θαλαμηγό» των BRICS, όπου ετοιμάζονται «άλλα κόλπα»!

 Το μόνο ερώτημα που πλανάται πάνω από τα κεφάλια Τούρκων, Ρώσων και Δυτικών: Μπορεί αυτό να γίνει αναίμακτα; Για την ώρα πάντως η Τουρκία απολαμβάνει την δυνατότητα να μπορεί να συνομιλεί και με τις δύο πλευρές! Θα της επιτραπεί να εισέλθει στους BRICS και αν ναι, τι θα ζητήσει από αυτήν το ΝΑΤΟ;

Με πληροφορίες από Ria Novosti, photo ΑΠΕ-ΜΠΕ/EPA-SPUTNIK POOL

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί