Οι εκλογές των ΗΠΑ… από το διάστημα: Πώς θα ψηφίσουν οι εγκλωβισμένοι αστροναύτες

Οι δύο αστροναύτες που έχουν εγκλωβιστεί στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό , λόγω τεχνικών προβλημάτων με το διαστημόπλοιο Boeing Starliner , θα επιστρέψουν στη Γη τον Φεβρουάριο του 2025.

Ωστόσο, η 8μηνη καθυστέρηση στο διάστημα δεν θα τους εμποδίσει να ψηφίσουν στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο. Αυτό υπογραμμίζει ότι οι Αμερικανοί θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν το εκλογικό τους καθήκον ακόμη και στο διάστημα.


«Είναι ένα πολύ σημαντικό καθήκον που έχουμε ως πολίτες και ανυπομονούμε να μπορέσουμε να ψηφίσουμε από το διάστημα, κάτι που είναι πολύ ωραίο», είπε η αστροναύτης της NASA Sunita Williams μιλώντας σε δημοσιογράφους. Ο συνάδελφός της Butch Wilmore πρόσθεσε ότι πρόσφατα υπέβαλε το αίτημά του να ψηφίσει και τόνισε τη σημασία της συμμετοχής στις εκλογές. Η NASA παρέχει στους αστροναύτες τη δυνατότητα να ψηφίζουν κρυφά με ένα ψηφοδέλτιο PDF που προστατεύεται με κωδικό πρόσβασης που λαμβάνουν από εκλογικούς αξιωματούχους.

«Πριν στείλουν στους αστροναύτες το ψηφοδέλτιό τους, μεταφέρεται σε ένα συμπληρωμένο έγγραφο ώστε να μπορούν να κάνουν τις επιλογές τους, να το αποθηκεύσουν και να το στείλουν πίσω. Ένα δοκιμαστικό ψηφοδέλτιο με μοναδικό κωδικό πρόσβασης αποστέλλεται πάντα πρώτο. Μόλις ψηφίσουν στο ζωντανό ψηφοδέλτιό τους, επιστρέφεται, εκτυπώνεται και υποβάλλεται σε επεξεργασία με άλλα ψηφοδέλτια», εξήγησε ο Rosio Torres-Segura, εκπρόσωπος της κομητείας.


Οι αστροναύτες είχαν προηγουμένως ψηφίσει από το διάστημα, αλλά αυτή τη φορά η κατάσταση ήταν περίπλοκη. Η οκταήμερη δοκιμαστική πτήση τους παρατάθηκε απροσδόκητα μέχρι τον Φεβρουάριο του επόμενου έτους λόγω τεχνικών προβλημάτων με το Starliner. Η ανάπτυξη αυτής της κάψουλας κράτησε περισσότερο από το προγραμματισμένο και συνοδεύτηκε από πολλές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων προβλημάτων λογισμικού. Το Starliner ήταν δύο φορές πιο ακριβό από την κάψουλα Dragon του SpaceX, την οποία η NASA έχει ήδη χρησιμοποιήσει για τη διάσωση αστροναυτών.

Η NASA εξέφρασε ανησυχίες για την επιστροφή του πληρώματος στο Starliner λόγω προβλημάτων στον κινητήρα κατά τη διάρκεια της ελλιμενισμού. Ως αποτέλεσμα, η κάψουλα επέστρεψε στη Γη χωρίς πλήρωμα και εμφανίστηκαν πρόσθετα προβλήματα στον κινητήρα κατά την κάθοδό της, επιβεβαιώνοντας ότι η προσεκτική προσέγγιση της NASA ήταν σωστή.

Περαιτέρω έρευνες θα βοηθήσουν να μάθουμε ποια ακριβώς λάθη έγιναν κατά τη διάρκεια αυτού του δαπανηρού έργου.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί