Ανακαλύφθηκαν αγωγοί ύδρευσης σε κάστρο στην Τουρκία – Γιατί το αποκαλούν “Κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου”

Το Κάστρο Μπιτλίς, ένας ιστορικός χώρος πλούσιος σε πολιτιστική κληρονομιά, αποκάλυψε ένα αρχαίο σύστημα διανομής νερού που χρονολογείται περίπου 500 χρόνια πριν.

To φρούριο Μπιτλίς βρίσκεται στην ανατολική Τουρκία και είναι γνωστό ως το κάστρο του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Tο κάστρο είναι ηλικίας άνω των 2.300 ετών, χτισμένο το 312 π.Χ από στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ωστόσο οι αγωγοί ύδρευσης που εντοπίστηκαν είναι μόνο 500 ετών, σύμφωνα με την ιστοσελίδα turkiyetoday.

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές υπό την ηγεσία του Μουσείου Ahlat αποκάλυψαν ένα δίκτυο πήλινων σωλήνων, μαζί με αρχιτεκτονικές κατασκευές, νομίσματα, πέτρες από σωλήνες, γλάστρες, λάμπες, κεραμικά θραύσματα, γυαλί, μέταλλο και τεχνουργήματα από οστά.

Ο Ali Fuat Eker, Διευθυντής του Επαρχιακού Τμήματος Πολιτισμού και Τουρισμού , τόνισε τη σημασία της κατανόησης του τρόπου με τον οποίο καλύφθηκαν οι ανάγκες του κάστρου σε νερό. Δήλωσε, «Η ανακάλυψη αυτού του συστήματος πήλινων σωλήνων απέδειξε ότι τροφοδοτούνταν καθαρό νερό στις στέρνες του κάστρου και στο λουτρό Sinan Bey».

Αρχαία διανομή νερού
Οι ανασκαφικές προσπάθειες στο Κάστρο Bitlis, οι οποίες έχουν λάβει υποστήριξη από την Eren Holding, συνεχίζονται υπό την επιστημονική καθοδήγηση του αναπληρωτή καθηγητή Yunus Emre Karasu από το Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης του Πανεπιστημίου Bitlis Eren. Μια ομάδα 20 ατόμων εργάζεται επιμελώς για να ρίξει φως στην ιστορική αφήγηση του κάστρου.

Το επίκεντρο φέτος επικεντρώθηκε στο τμήμα του παλατιού του κάστρου, όπου ανακαλύφθηκε το σύστημα διανομής νερού. Το νερό κατέληγε σε δεξαμενές κοντά στο παλάτι και στο ιστορικό Sinan Bey Hamam, ένα λουτρό που κατασκευάστηκε μεταξύ 1530 και 1540. Aυτό το σύστημα έφερε στο φως διάφορα τεχνουργήματα, όπως νομίσματα, πέτρες από σωλήνες και άλλα σημαντικά ευρήματα.

Σημασία της διαχείρισης των υδάτων
Ο Eker εξήγησε τα ευρήματα, εξηγώντας ότι το νερό διανεμήθηκε μέσω αυτού του συστήματος πήλινων σωλήνων στις στέρνες του κάστρου.

«Αυτό το σύστημα χρησιμεύει ως υποδομή νερού για το κάστρο. Η έρευνά μας επιβεβαιώνει ότι το νερό από την περιοχή Duav μεταφέρθηκε μέσω καμάρων και διανεμήθηκε μέσω σωλήνων για να καλύψει τις ανάγκες του παλατιού και άλλων κατασκευών», εξήγησε.

Μόλις ολοκληρωθεί η αποκατάσταση των δομών που ανακαλύφθηκαν, το κάστρο θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις του κοινού. Το λουτρό Sinan Bey, που χτίστηκε τη δεκαετία του 1530, είναι μεταξύ των ιστορικών τοποθεσιών που πρόκειται να αποκαλυφθούν στους επισκέπτες.

Η ανασκαφή στο Κάστρο Μπιτλίς όχι μόνο ενισχύει την κατανόησή μας για τα ιστορικά συστήματα διαχείρισης των υδάτων της περιοχής, αλλά προσθέτει επίσης ανεκτίμητο πλαίσιο στη ζωή όσων κατοικούσαν σε αυτή τη σημαντική τοποθεσία. Καθώς οι εργασίες συνεχίζονται, τα ευρήματα υπόσχονται να φωτίσουν περισσότερες πτυχές της πλούσιας κληρονομιάς του Μπιτλίς.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί