Η αστυνομία του Ιράν κατέσχεσε 2 χρυσές μάσκες αρχαίου λαού ηλικίας άνω των 2000 ετών

Ο αρχηγός της αστυνομίας της επαρχίας Μπουσέρ κατέσχεσε ορισμένα ιερά λείψανα, μεταξύ των οποίων δύο χρυσές μάσκες άνω των 2.000 ετών, σε μια επιχείρηση κατά των λαθρεμπόρων αρχαιοτήτων.

Οι ειδικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς εκτίμησαν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι ηλικίας άνω των 2000 ετών, που χρονολογούνται από την προ-Αχαιμενιδική περίοδο και την ύστερη Ελαμιτική περίοδο .

«Τα κατασχεθέντα αντικείμενα περιλαμβάνουν δύο χρυσές μάσκες, ένα μπολ, αγάλματα και πολλά αντικείμενα κεραμικής», δήλωσε την Κυριακή ο Esmaeel Sajjadi-Manesh. «Οι ειδικοί από το επαρχιακό γραφείο χρονολογούνται από την περίοδο των Πάρθων και των Ελαμιτών».

Ανέφερε επίσης ότι οι λαθρέμποροι παρακολουθούνταν στενά, οδηγώντας στη σύλληψή τους στην επαρχία Φαρς, ακριβώς τη στιγμή που προσπάθησαν να πουλήσουν τα αντικείμενα.

Η αστυνομία του Ιράν εντόπισε τους λαθρέμπορους στο λιμάνι Ganaveh, στην επαρχία Bushehr, και τους συνέλαβε κατά τη διάρκεια της συναλλαγής στην πόλη Shiraz, στην επαρχία Fars.

Ο Sajjadi-Manesh πρόσθεσε ότι τα ανακτημένα αντικείμενα έχουν επιστραφεί στο Bushehr.

«Μεταξύ των αντικειμένων που ανακαλύφθηκαν, ένα από τα πιο πολύτιμα είναι η χρυσή μάσκα, η οποία εκτιμάται ότι είναι άνω των 2.000 ετών», σημείωσε, «η μάσκα φέρεται να πωλούνταν για πολλά δισεκατομμύρια δολάρια (περίπου 50.000 USD) κατά τη διάρκεια της παράνομης συναλλαγής».

Η Ελαμιτική Αυτοκρατορία είναι το μέρος όπου προήλθε ο Μπουσέρ, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη το 1913 από μια γαλλική ομάδα ανασκαφών. Ο πολιτισμός των Ελαμιτών ήταν ένας αρχαίος πολιτισμός που βρισκόταν στο σημερινό δυτικό Ιράν και υπήρχε περίπου από το 3000 έως το 500 π.Χ. Οι Ελαμίτες είναι γνωστοί για τις πλούσιες καλλιτεχνικές τους παραδόσεις και τις περίπλοκες κοινωνικές δομές τους.

Συνήθως, οι χρυσές μάσκες της Ελαμιτικής περιόδου χρησιμοποιούνταν σε τελετουργίες ταφής ως σύμβολο του περάσματος στη μετά θάνατον ζωή. Αυτές οι μάσκες συχνά παρουσίαζαν περίπλοκα σχέδια και χρησίμευαν ως αναπαραστάσεις του ανθρώπινου προσώπου, εμποτισμένου με θρησκευτική ή τελετουργική σημασία. Η χειροτεχνία των χρυσών μασκών από Ελαμίτη παρουσιάζει λεπτομερή κατασκευή, συχνά ενσωματώνοντας διάφορα σύμβολα που αντικατοπτρίζουν τις πεποιθήσεις και τις αξίες τους.

Αυτά τα τεχνουργήματα είναι πολύ σημαντικά για την κατανόηση του πολιτισμού των Ελαμιτών και για την απόκτηση πληροφοριών σχετικά με κοινωνικές και θρησκευτικές πρακτικές.

Ο Sajjadi-Manesh τόνισε ότι τα λείψανα αποτελούν ζωτικά συστατικά της ιστορίας και του πολιτισμού του έθνους. «Όποιος επιχειρήσει να εκμεταλλευτεί ή να βλάψει αυτήν την κληρονομιά θα αντιμετωπίσει αναπόφευκτα την πλήρη ισχύ του νόμου», είπε.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί