Παντού Ελλάδα: Ανακαλύφθηκε αρχαίος ελληνικός οικισμός 3.500 ετών στην Κροατία

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα ερείπια ενός αρχαιοελληνικού οικισμού στο Stobreč, λίγο έξω από το Σπλιτ στην Κροατία.

Μια ομάδα υπό την Dr Marina Ugarković από το Ινστιτούτο Αρχαιολογίας της Κροατίας ανακάλυψε ένα καλά διατηρημένο τείχος μήκους περίπου 40 μέτρων που περιέβαλλε μια ελληνιστική κοινότητα του αρχαίου Επετίου με συνδέσεις με το νησί Βις.

Τα πρωιμότερα ευρήματα χρονολογούνται στην Μέση Εποχή του Χαλκού, περίπου 3.500 χρόνια προ Χριστού.

Όπως εξηγεί η Ugarković στην επιτόπια έρευνα της: «Οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι κατά την ελληνιστική περίοδο, το Επέτιον ήταν σύμμαχος με τη νησιωτική πόλη Ίσσα, που ιδρύθηκε ως ελληνική αποικία στη Βις».

«Τα πλεονεκτήματα του Επετίου περιελάμβαναν την γειτνίαση με εύφορα χωράφια, την κατάλληλη γεωγραφική θέση με φυσικές επικοινωνίες με το εσωτερικό και έναν βαθύ, προστατευμένο θαλάσσιο κόλπο ως απαραίτητη προϋπόθεση για το θαλάσσιο εμπόριο. Θεωρείται ότι το Επέτιον έπαιξε ενεργό ρόλο στη μεταφορά προϊόντων από την Ίσσα αλλά και των επιτευγμάτων του ελληνικού πολιτισμού περαιτέρω στην ενδοχώρα».

Μέχρι τώρα, η τοποθεσία, έκτασης περίπου 4,5 εκταρίων, δεν έχει ερευνηθεί ποτέ συστηματικά και το μεγαλύτερο μέρος του οικισμού έχει καταστραφεί από σύγχρονα κτίρια. Ένας νέος νόμος βρίσκεται επί του παρόντος στο Κροατικό Κοινοβούλιο για την προστασία και τη διατήρηση τέτοιων τοποθεσιών.

Οι φωτογραφίες δείχνουν την τεράστια αρχαία κατασκευή. Από ψηλά, τα ερείπια έχουν σχήμα L. Η κοντύτερη πλευρά μοιάζει με μια σειρά από πέντε ορθογώνιες δομές. Η μακρύτερη πλευρά έχει λιγότερο καθορισμένο σχήμα.

Οι αρχαιολόγοι περιέγραψαν τη δομή ως εντυπωσιακή, εξαιρετικά μνημειακή και τον καλύτερα διατηρημένο ελληνικό προμαχώνα στην Κροατία.

Οι αρχαίοι Έλληνες άρχισαν να αποικίζουν τη σύγχρονη Κροατία τον τέταρτο αιώνα π.Χ. και επηρέασαν τη γραφή, το νόμισμα, το εμπόριο, τη χρήση γης και τις δομές των τειχών της περιοχής, σύμφωνα με ένα άρθρο από το Ινστιτούτο Λεξικογραφίας Miroslav Krleža. Η αρχαία ελληνική δύναμη στην περιοχή ακολουθήθηκε «από τον 2ο αιώνα π.Χ. και μετά» από την αρχαία ρωμαϊκή αυτοκρατορία.

Η αρχαία ιστορία του Stobreč ακολούθησε αυτή την εξέλιξη. Η πόλη ιδρύθηκε ως ελληνικός οικισμός το 200 π.Χ., πριν γίνει αργότερα αρχαίος ρωμαϊκός εμπορικός κόμβος, σύμφωνα με άρθρο τουριστικών αξιωματούχων της περιοχής. Οι ανασκαφές στην τοποθεσία στο Stobreč αποκάλυψαν επίσης δεκάδες τεχνουργήματα, αρχαία ρωμαϊκά ερείπια και μια κατασκευή από τον Μεσαίωνα.

Το Stobreč είναι ένα χωριό κατά μήκος της νότιας ακτής της Κροατίας, κοντά στο Σπλιτ, και περίπου 250 μίλια οδικώς νότια του Ζάγκρεμπ.

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί