“Stargazer” – To νέο υπερηχητικό αεροσκάφος θα κάνει το Λονδίνο-Νέα Υόρκη σε μία ώρα(vid)

Aκούγεται σαν ένα όνειρο που είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό.

Ωστόσο, τα ταξίδια στον Ατλαντικό θα μπορούσαν να μειωθούν μέχρι και οκτώ φορές, χάρη σε μια νέα «υπερηχητική» γραμμή που βρίσκεται στα σκαριά.

Μια αεροδιαστημική εταιρεία του Τέξας με την ονομασία Venus Aerospace εργάζεται πάνω σε ένα αεροπλάνο που ονομάζεται Stargazer, μαζί με τον κινητήρα που θα το τροφοδοτεί.

Το Stargazer θα είναι «υπερηχητικό» – που σημαίνει ότι μπορεί να ταξιδεύει με μεγαλύτερη από πέντε φορές την ταχύτητα του ήχου – και επίσης θα πετάει ψηλότερα από άλλα αεροσκάφη.

Εάν εγκριθεί για εμπορικά ταξίδια, το τζετ 33 εκατομμυρίων δολαρίων θα μπορούσε να καλύψει την απόσταση των 3.459 μιλίων από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη σε λιγότερο από μία ώρα, περίπου τρεις φορές πιο γρήγορα από το Concorde (1.354 μίλια/ώρα) και πέντε φορές από το επερχόμενο αεροπλάνο της NASA το ‘Son of Concorde (937 μίλια/ώρα).

Στην εκδήλωση Up Summit στο Bentonville του Αρκάνσας την περασμένη εβδομάδα, η Venus Aerospace παρουσίασε τον κινητήρα που θα τροφοδοτεί το αεροπλάνο Stargazer της στους ουρανούς. Ονομάζεται Venus Detonation Ramjet 2000 lb Thrust Engine, γνωστό και ως «VDR2».

Ο Andrew Duggleby, συνιδρυτής της Venus Aerospace, είπε ότι ο κινητήρας θα επιτρέψει μια «επανάσταση σε πτήσεις υψηλής ταχύτητας».

Σύμφωνα με την Venus Aerospace, το VDR2 μπορεί να φτάσει ταχύτητες 6 Mach ή έξι φορές την ταχύτητα του ήχου – δηλαδή περίπου 4.600 μίλια/ώρα.

Το VDR2 είχε ήδη δοκιμαστεί με επιτυχία σε ένα μικρό drone νωρίτερα φέτος και τώρα η εταιρεία εξετάζει μια δεύτερη δοκιμή drone το 2025.

Η Venus Aerospace έχει ήδη δημοσιεύσει πρωτότυπες εικόνες του Stargazer, αλλά δεν είναι σαφές πόσο κοντά είναι στην κατασκευή ενός πρωτοτύπου ισοδύναμου μεγέθους.

Εάν το Stargazer καρποφορήσει, θα είναι το πρώτο επαγγελματικό αεροπλάνο που μεταφέρει επιβάτες που θα κινείται ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου μετά το Concorde. Θα απογειώνεται χρησιμοποιώντας παραδοσιακούς κινητήρες jet, αλλά μόλις φτάσει σε επαρκές ύψος, θα μεταβαίνει στον VDR2, ο οποίος χρησιμοποιεί πυραυλική τεχνολογία και έναν κινητήρα ramjet.

Σύμφωνα με την Venus Aerospace, το επερχόμενο αεροπλάνο της όχι μόνο θα είναι ταχύτερο αλλά θα πετάξει ψηλότερα – έως και 110.000 πόδια. Η Venus Aerospace συνεργάζεται με την εταιρεία του Οχάιο Velontra, η οποία παρέχει τεχνολογίες υπερηχητικών όπλων, για να ζωντανέψει το αεροπλάνο.

Το Stargazer μπορεί να μην είναι έτοιμο πριν από το νέο αεροπλάνο μήκους 30 μέτρων της NASA, που ονομάζεται X-59, το οποίο υπάρχει ως πρωτότυπο.

Το X-59 είναι ικανό να ταξιδεύει με 937 μίλια την ώρα, η οποία είναι μεγαλύτερη από την ταχύτητα του ήχου αλλά όχι τόσο γρήγορη όσο το Stargazer.

Ένα άλλο νέο υπερηχητικό σκάφος το Boom Supersonic’s Overture – ετοιμάζεται επίσης για την πρώτη του πτήση .

Σε μεγάλο βαθμό λόγω του θορύβου που προκαλούσε, το Concorde περιοριζόταν σε μεγάλο βαθμό σε πτήσεις πάνω από τον Ατλαντικό – συγκεκριμένα από το Παρίσι προς τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο προς τη Νέα Υόρκη.

Το θρυλικό αεροπλάνο ήταν το πρώτο υπερηχητικό αεροσκάφος στον κόσμο και λειτούργησε για 27 χρόνια, αλλά καθηλώθηκε τον Οκτώβριο του 2003.

Καμία κυβέρνηση ή κατασκευαστής δεν μπόρεσε από τότε να κυκλοφορήσει ένα εμπορικό αεροπλάνο που να μπορεί να ταξιδέψει ταχύτερα από την ταχύτητα του ήχου.

Πολλοί από τους λόγους για την κατάρρευση του Concorde ήταν το υψηλό κόστος καυσίμων, η ανησυχία για τον θόρυβο του και η προτίμηση για χαμηλότερους ναύλους έναντι της ταχύτητας.

Ωστόσο, δεν ήταν το πρώτο αεροπλάνο που έσπασε το φράγμα του ήχου.

Ο Τσαρλς Έλγουντ Γιέγκερ, γνωστότερος με το προσωνύμιο Τσακ Γιέγκερ, ήταν κορυφαίος αεροπόρος και πιλότος δοκιμών της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ στις 14 Οκτωβρίου 1947 έγινε ο πρώτος πιλότος που επιβεβαιωμένα ξεπέρασε την ταχύτητα του ήχου σε επίπεδη πτήση, πιλοτάροντας το X-1 Glamorous Glennis που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε το 1945 και πετυχαίνοντας ταχύτητα 700 μιλίων (1.127 χιλιόμετρα) την ώρα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί