Μπρόκολο: Πώς να το βράσετε σωστά ώστε να μη χάσει τα θρεπτικά συστατικά του

Για να βράσετε το μπρόκολο αρκούν μερικά λεπτά σε βραστό νερό για να είναι τραγανό - κι όχι ωμό - και να διατηρήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά του

Βέβαια αξίζει να θυμάστε ότι ο πιο υγιεινός τρόπος για να μαγειρέψετε το μπρόκολο είναι στον ατμό και μόνο για πέντε λεπτά.

Όλα τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του διατηρούνται και ειδικά η μυροσινάση, ένα πολύτιμο ένζυμο το οποίο είναι απαραίτητο για τον σχηματισμό της αντικαρκινικής ουσίας σουλφοραφάνη.

Επειδή όμως δεν είναι όλοι λάτρεις των λαχανικών στον ατμό, η επόμενη επιλογή σας είναι να βράσετε το μπρόκολο.

Βράσιμο μπρόκολου


Το σωστά βρασμένο μπρόκολο θα το καταλάβετε από το αποτέλεσμα: έντονο πράσινο χρώμα με τραγανή και τρυφερή υφή.

Για τον καλύτερο τρόπο βρασμού του μπρόκολου, το realsimple.com προτείνει να ακολουθήσετε τα εξής βήματα:

  • Πλένετε το μπρόκολο με κρύο νερό και το στεγνώνετε προσεκτικά.
  • Γεμίζετε μια κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και το αφήνετε να βράσει.
  • Κόβετε το μπρόκολο σε ισομερή κομμάτια με ή χωρίς το κοτσάνι. Μπορείτε επίσης να κόψετε το κοτσάνι ξεχωριστά, απλά θα χρειαστεί περισσότερο βράσιμο.
  • Μόλις βράσει το νερό, προσθέτετε στην κατσαρόλα τα μπουκέτα μπρόκολου και τα αφήνετε για 2-3 λεπτά χωρίς να τα σκεπάσετε με το καπάκι. Θα ξέρετε ότι το μπρόκολο είναι έτοιμο όταν αποκτήσει ένα έντονο πράσινο χρώμα και είναι τρυφερό.
  • Στραγγίζετε το μπρόκολο σε ένα σουρωτήρι, το μεταφέρετε σε ένα πιάτο και είτε το αφήνετε να κρυώσει είτε το τρώτε προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι, λεμόνι (ή οποιοδήποτε άλλο μυρωδικό).


Αν το μπρόκολο είναι μεσαίου μεγέθους, 2-3 λεπτά αρκούν για να βράσει χωρίς να διαλυθεί ή να χάσει όλα τα θρεπτικά του συστατικά.
Ωστόσο, εάν τα μπουκετάκια μπρόκολου είναι μεγαλύτερα, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον 30 δευτερόλεπτα περίπου, και αν είναι μικρότερα, πιθανότατα θα βράσουν πλήρως σε λιγότερο από δύο λεπτά.

Ανεξάρτητα από το μέγεθος του μπρόκολου, θα ξέρετε ότι είναι έτοιμο για κατανάλωση όταν διατηρεί ένα λαμπερό, ζωηρό πράσινο χρώμα. Αν ωστόσο, το θέλετε πιο μαλακό, μαγειρέψτε το για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Αν όμως δείτε ότι το μπρόκολο αρχίσει να κιτρινίζει σημαίνει πως έχει παραβράσει.

(με πληροφορίες από mothersblog. gr / photo: pixabay)

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί