Ο ταφικός τύμβος της Σιβηρίας 2.800 ετών με 18 θυσιασμένα άλογα μοιάζει με τάφους Σκυθών

Ένας αξιοσημείωτος ταφικός τύμβος 2.800 ετών που ανακαλύφθηκε στη νότια Σιβηρία ρίχνει νέο φως στην προέλευση των Σκυθών, ενός νομαδικού λαού γνωστού για την κουλτούρα της ιππασίας και τις περίτεχνες ταφικές πρακτικές.

Ο τόπος ταφής που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Τούβα, περιέχει τα λείψανα ενός επίλεκτου ατόμου που θάφτηκε με 18 θυσιασμένα άλογα και τουλάχιστον έναν άνθρωπο, πιθανώς μια γυναίκα, που μπορεί να είχε θυσιαστεί ως μέρος της τελετουργίας ταφής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ανακάλυψη είναι ένα από τα πρώτα γνωστά παραδείγματα ταφικών εθίμων που μοιάζουν με Σκύθες.

Ο ταφικός τύμβος, ή κουργκάν, βρίσκεται σε μια περιοχή γνωστή ως «Σιβηρική Κοιλάδα των Βασιλέων», μια κοιλάδα γεμάτη με χιλιάδες παρόμοιους τύμβους. Μέσω της χρονολόγησης με ραδιενεργό άνθρακα, οι αρχαιολόγοι διαπίστωσαν ότι η τοποθεσία χρονολογείται από τα τέλη του ένατου αιώνα π.Χ., στη μετάβαση μεταξύ της Εποχής του Χαλκού και του Σιδήρου. Η τοποθεσία παρέχει μερικές από τις αρχαιότερες ενδείξεις των σκυθικών ταφικών πρακτικών, οι οποίες αργότερα θα φανούν σε σκυθικές ταφές στις ευρασιατικές στέπες.

Σύμφωνα με τον Gino Caspari, αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία και επικεφαλής ερευνητή της μελέτης, «Η ανακάλυψη μερικών από τα πρώτα στοιχεία ενός μοναδικού πολιτιστικού φαινομένου είναι ένα προνόμιο και ένα παιδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα». Ο Caspari και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Antiquity .

Οι Σκύθες, ένας νομαδικός λαός που άκμασε μεταξύ 900 και 200 ​​π.Χ., ήταν γνωστοί για την εξαιρετική ιππασία, την καλλιτεχνία και τις πολεμιστικές τους ικανότητες. Διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στον αρχαίο κόσμο, αλληλεπιδρώντας με πολιτισμούς όπως οι Έλληνες, οι Ασσύριοι και οι Πέρσες.

Πολλά από όσα γνωρίζουμε γι’ αυτούς προέρχονται από εξωτερικές πηγές, όπως ο Έλληνας ιστορικός Ηρόδοτος, ο οποίος έγραψε για τις περίτεχνες τελετουργίες ταφής των θυσιών τους τον πέμπτο αιώνα π.Χ. Ο Ηρόδοτος περιέγραψε πώς οι Σκύθες τιμούσαν την εκλιπούσα ελίτ τους με πολυτελείς τελετές, θυσιάζοντας συχνά ανθρώπους και άλογα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του, τα άλογα θα τακτοποιούνταν δίπλα στους θυσιασμένους ανθρώπους ώστε να φαίνονται σαν να ιππεύουν γύρω από τον τύμβο. Η ανακάλυψη του ταφικού τύμβου στην Τούβα, με τα θυσιασμένα άλογα και τα ανθρώπινα λείψανά του, ευθυγραμμίζεται στενά με αυτές τις περιγραφές, υποδηλώνοντας ότι οι ταφικές πρακτικές των Σκυθών μπορεί να έχουν βαθύτερες ρίζες στους πολιτισμούς της νότιας Σιβηρίας.


Τα τεχνουργήματα που βρέθηκαν στην τοποθεσία, συμπεριλαμβανομένων ειδών ιππασίας και αντικειμένων διακοσμημένων με ζώα, έχουν επίσης ισχυρούς παραλληλισμούς με τον μεταγενέστερο σκυθικό πολιτισμό. Πολλοί από τους σκελετούς αλόγων είχαν ακόμα ορειχάλκινα κομμάτια ανάμεσα στα δόντια τους και ο ταφικός τύμβος περιείχε αντικείμενα που μοιάζουν με Σκύθες, υποδεικνύοντας ότι οι μοναδικές πρακτικές αυτού του πολιτισμού μπορεί να ξεκίνησαν νωρίτερα και ανατολικότερα από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Ο Caspari προτείνει ότι οι ταφικές παραδόσεις που παρατηρήθηκαν στη νότια Σιβηρία μπορεί να επηρέασαν τις μεταγενέστερες σκυθικές πρακτικές σε περιοχές όπως η Ουκρανία και η νοτιοδυτική Ρωσία.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ευρήματα δείχνουν επίσης συνδέσεις μεταξύ του πρώιμου σκυθικού πολιτισμού και των πολιτισμών αλόγων της Μογγολίας. Οι ερευνητές έχουν σημειώσει ομοιότητες μεταξύ του ταφικού τύμβου στην Τούβα και των τάφων της Ύστερης Εποχής του Χαλκού που βρέθηκαν στη Μογγολία.

Ο Δρ. Caspari και η ομάδα του πιστεύουν ότι αυτές οι ταφικές πρακτικές μπορεί να έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στους ευρύτερους πολιτιστικούς και πολιτικούς μετασχηματισμούς που σάρωσαν την Ευρασία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. «Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της Εσωτερικής Ασίας στην ανάπτυξη διηπειρωτικών πολιτιστικών συνδέσεων», είπε ο Caspari, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη «υποδηλώνει ότι αυτές οι ταφικές πρακτικές έπαιξαν ρόλο στην εμφάνιση μεταγενέστερων ποιμενικών αυτοκρατοριών».

Δείτε ΦΩΤΟ ΕΔΩ

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί