Εμφανίστηκαν…μεταλλαγμένα κουνούπια που είναι ανθεκτικά σε εντομοκτόνα

Ευθύνονται για περισσότερους από 700.000 θανάτους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Αλλά οι επιστήμονες προειδοποιούν τώρα ότι τα κουνούπια θα μπορούσαν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνα καθώς ανακαλύπτουν μεταλλαγμένα κουνούπια με αντοχή στο εντομοκτόνο.

Για πρώτη φορά, τα κουνούπια που μεταφέρουν ελονοσία στην Τανζανία έχουν μεταλλαχθεί γενετικά για να επιβιώσουν από το απαγορευμένο εδώ και καιρό φυτοφάρμακο DDT, αναφέρει σε άρθρο της η DailyMail.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και το Ινστιτούτο Υγείας Ifakara στην Τανζανία προειδοποιούν τώρα ότι αυτή η εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την καταπολέμηση της ελονοσίας.

Ο κύριος συγγραφέας Joel Odero, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, λέει: «Η εμφάνιση νέων μηχανισμών αντίστασης θα μπορούσε να απειλήσει δεκαετίες προόδου που σημειώθηκε στη μείωση της μετάδοσης της ελονοσίας και της θνησιμότητας».

Η ελονοσία σκοτώνει πάνω από 600.000 ανθρώπους κάθε χρόνο, κυρίως στην Αφρική. Στην Τανζανία, η ασθένεια ελέγχεται με τη χρήση κουνουπιέρων, αλλά οι χημικές θεραπείες για τη θανάτωση των κουνουπιών εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ευρέως.

Τι είναι η αντοχή στα εντομοκτόνα;
Όταν ένα νέο εντομοκτόνο χρησιμοποιείται για πρώτη φορά, είναι πολύ αποτελεσματικό στη θανάτωση του εντόμου-στόχου.

Ωστόσο, σπάνιες γενετικές μεταλλάξεις μερικές φορές δημιουργούν φυσική αντίσταση σε αυτές τις χημικές ουσίες. Όταν ένας πληθυσμός αντιμετωπίζεται με εντομοκτόνα, μόνο εκείνα τα έντομα με τις μεταλλάξεις επιβιώνουν και συνεχίζουν να αναπαράγονται.

Αυτό οδηγεί στο να γίνει η μετάλλαξη κοινή και το έντομο να γίνει ανθεκτικό στο εντομοκτόνο. Τα κουνούπια από το είδος anopheles funestus είναι οι κύριοι φορείς της ελονοσίας στην Ανατολική και Νότια Αφρική .

Ενώ η χρήση κουνουπιέρων πιστεύεται ότι αποφεύγει 633 εκατομμύρια περιπτώσεις της νόσου κάθε χρόνο, οι χημικές θεραπείες εξακολουθούν να διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον έλεγχο αυτού του πληθυσμού εντόμων και στην πρόληψη της εξάπλωσης της ελονοσίας.

Ωστόσο, όταν οι ερευνητές πήραν δείγματα κουνουπιών από 10 περιοχές σε όλη την Τανζανία, ανακάλυψαν ότι ορισμένοι πληθυσμοί είχαν αναπτύξει μια ανησυχητική αντοχή στα εντομοκτόνα.

Λόγω μιας γενετικής μετάλλαξης που ονομάζεται «L976F» ορισμένα κουνούπια απέκτησαν αντίσταση στο φυτοφάρμακο DDT.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι μόνο το 68 τοις εκατό πέθανε από τα κουνούπια που συλλέχθηκαν από την περιοχή Morogoro στα ανατολικά της χώρας μετά την έκθεση στο DDT – σε σύγκριση με σχεδόν 100 τοις εκατό για άλλα κουνούπια.

Αναλύοντας γενετικά την αλληλουχία των κουνουπιών από την περιοχή μεταξύ 2017 και 2023, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90 τοις εκατό των κουνουπιών Morogoro είχαν τα γονίδια αντίστασης ταυτόχρονα.

Ανησυχητικά, αυτή είναι η πρώτη φορά που τα κουνούπια anopheles funestus που μεταφέρουν ελονοσία έχουν αναπτύξει αντοχή σε κάθε χημική επεξεργασία.
Ο κ. Odero λέει: «Η ανακάλυψή μας εγείρει ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των τρεχουσών μεθόδων ελέγχου της ελονοσίας, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στα εντομοκτόνα.

«Η κατανόηση της ανάπτυξης αντοχής στα εντομοκτόνα είναι το κλειδί για την καταπολέμηση της ελονοσίας, μιας ασθένειας που σκοτώνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους ετησίως, κυρίως στην Αφρική».

Ακριβώς όπως η αντίσταση στα αντιβιοτικά στα βακτήρια, η αντοχή στα εντομοκτόνα εμφανίζεται γρήγορα όταν χρησιμοποιείται μια νέα χημική επεξεργασία για να στοχεύσει ένα είδος εντόμου.
Αυτό που κάνει αυτή την ανακάλυψη τόσο ασυνήθιστη είναι ότι η χρήση του DDT έχει απαγορευτεί στην Τανζανία από το 2008.

Προτού η έρευνα αποκαλύψει τις σοβαρές επιπτώσεις της χημικής ουσίας στην υγεία, το DDT είχε χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για τη μείωση των πληθυσμών κουνουπιών και άλλων εντόμων.

Περίπου 1,34 δισεκατομμύρια τόνοι της χημικής ουσίας ψεκάστηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες μεταξύ 1946 και 1962.

Ωστόσο, αργότερα προέκυψε ότι η έκθεση στο DDT συνδέθηκε με καρκίνο του μαστού και άλλους καρκίνους, ανδρική υπογονιμότητα, αποβολές και χαμηλό βάρος γέννησης, αναπτυξιακή καθυστέρηση και βλάβη του νευρικού συστήματος.

Αυτές οι ανακαλύψεις οδήγησαν σε πολλές χώρες να απαγορεύσουν τη χρήση του φυτοφαρμάκου από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Ωστόσο, μέχρι το 2012, η ​​Τανζανία είχε ακόμα ένα απόθεμα 1.500 τόνων απαρχαιωμένων φυτοφαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων εκατοντάδων τόνων DDT.

Στην εργασία τους, που δημοσιεύτηκε στο Molecular Ecology, υποστηρίζουν ότι η ιστορική έκθεση στο DDT στο περιβάλλον ήταν αρκετή για να πυροδοτήσει την εξάπλωση της μετάλλαξης.

Επιπλέον, ενώ τα ποσοστά του γονιδίου L976F έφτασαν σε πολύ υψηλό μέγιστο, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το γονίδιο είχε σχεδόν εξαφανιστεί μέχρι το 2023.

Οι ερευνητές αποδίδουν αυτή την πτώση στην επιτυχημένη εκστρατεία της κυβέρνησης της Τανζανίας για τον καθαρισμό των τελευταίων εναπομεινάντων αποθεμάτων DDT.

Ο συγγραφέας καθηγητής Fredros Okumu, του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης και του Ινστιτούτου Υγείας Ifakara, ζητά τώρα «επείγουσα» έρευνα για το εάν αυτό το είδος αντοχής θα μπορούσε να εμφανιστεί για άλλα φυτοφάρμακα.

photo: pixabay

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί