Οι μικροδορυφόροι έρχονται στην Ελλάδα! Τι ακριβώς θα κάνουν

Τι μεταδίδεται...

Την υπογραφή της τελευταίας σύμβασης στις 14 Νοεμβρίου για τον AXIS 3 του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ΜΠΕ με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος που φέτος εστιάζει στο «Διάστημα και Κλιματική Αλλαγή».

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο του Προγράμματος με δικαιολογία ττην παρακολούθηση και αντιμετώπιση της φερόμενης κλιματικής αλλαγής, καθώς όπως επεσήμανε «οι 15 μικροδορυφόροι θα παρέχουν κάθε μέρα, πολλές φορές μέσα στην μέρα δεδομένα τα οποία θα είναι χρήσιμα». Επεσήμανε ότι το εν λόγω Πρόγραμμα θα προσφέρει και σε άλλα πεδία, όπως την μετεωρολογία, τις αγροτικές καλλιέργειες, αλλά και την οικονομία καθώς οι εταιρείες που έχουν αναλάβει την κατασκευή των μικροδορυφόρων θα «κληροδοτήσουν» όλη αυτήν την γνώση στην Ελλάδα «προκειμένου να συνεχίσουμε αργότερα και μόνοι μας».

Οι μικροδορυφόροι, θα χρησιμοποιούνται στην πολιτική προστασία, την αποφυγή της διάβρωσης των ακτών, την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων, τον αστικό σχεδιασμό, την πολεοδόμηση και γενικά θα παρακολουθούν ενδεχομένως τα πάντα!

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός:

«Οι 15 μικροδορυφόροι θα παρέχουν κάθε μέρα, πολλές φορές μέσα στην μέρα δεδομένα τα οποία θα είναι χρήσιμα για πολλά πεδία, όπως η μετεωρολογία και πρόγνωση ακραίων καιρικών φαινομένων, τις πλημμύρες, την διάβρωση των ακτών, τις αγροτικές καλλιέργειες, για την πολεοδόμηση, την αστική χωροταξία, τα διάφορα φαινόμενα τα οποία πλέον εμφανίζονται ειδικά στην Μεσόγειο. Όλο αυτό το υλικό θα είναι πλέον διαθέσιμο όχι μόνο για εμάς αλλά και για όλο το οικοσύστημα των εταιρειών του Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που ασχολούνται με αυτά τα θέματα».

Σε άλλο σημείο δήλωσε:

«Σε μια εποχή που μιλάμε πολύ για την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΕΔΩ τι θα είναι πραγματικά η κανονική τεχνητή νοημοσύνη) χωρίς πάντα να κατανοούμε τι ακριβώς θέλουμε να πούμε και χωρίς να ξέρουμε ακριβώς πού θα μας βοηθήσει το ΑΙ, νομίζω πως είναι η πιο χαρακτηριστική περίπτωση. Φανταστείτε ένα Κόμβο στον οποίο θα ‘κατεβαίνουν’ καθημερινά πολλά δεδομένα, όχι μόνο εικόνες αλλά και άλλες πληροφορίες από το Διάστημα στοχευμένα όχι από την Ελλάδα, αλλά και από τις γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα όταν ένα καιρικό φαινόμενο ‘ωριμάζει΄ και έρχεται προς την χώρα μας και άρα δεν θέλεις να το δεις την ώρα που βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα ή και λίγο αργότερα. ‘Αρα, όλα αυτά τα δεδομένα ‘κατεβαίνουν’, μπορείς να επεξεργαστούμε πλέον με Τεχνητή Νοημοσύνη και εδώ έρχεται να συνδράμει ο υπερυπολογιστής ΔΑΙΔΑΛΟΣ, ο οποίος και αυτός ως διαδικασία υλοποιείται».

Η συνέχεια σύντομα…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/photo freepik

ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΙΕΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ

ΠΑΡΑΞΕΝΑ

LATEST

Κύρια Θέματα

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΑΓΟΡΩΝ

Κάθε μέρα μαζί